Nuori siirtyy yläkouluun – miten muutokseen voi valmistautua?

Nuori siirtyy yläkouluun – miten muutokseen voi valmistautua?

Vaihto alakoulusta yläkouluun jännittää usein niin nuorta itseään kuin vanhempia, mutta kannattaa muistaa, että seiskaluokan ensimmäisenä koulupäivänä koko porukka on tismalleen samassa tilanteessa.

Seiskaluokan alkaminen on suuri muutos koko perheelle. Nuoren kannalta jännittävimpiä asioita ovat luokan ja opettajan, kenties koko koulun, vaihtuminen sekä lisääntyvä vapaus ja vastuu omista opinnoista.

Kun yhtälöön lisätään vielä usein samoihin aikoihin alkava murrosikä, ei tilanne useinkaan ole helpoimmasta päästä kenellekään osapuolelle.

Vaikka nuori antaisi vanhempiensa ymmärtää, ettei kaipaa enää apua ja hoitaa asiansa jatkossa itse, tarvitsee hän todellisuudessa juuri nyt aivan erityisen paljon huoltajiensa tukea ja kannustusta.

Vanhempainliiton mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että vielä yläkouluikäinenkin nuori kaipaa vanhemmiltaan apua ja opastusta koulunkäyntiin sekä kotitehtäviin.

Mitä vanhempi voi tehdä?

Vanhempainliitto muistuttaakin, että jokainen huoltaja pystyy halutessaan tukemaan ja rohkaisemaan nuorta uudessa tilanteessa.

Erityisen tärkeää on keskustella nuoren kanssa säännöllisesti, mieluiten päivittäin, miten koulussa oikeasti sujuu. Vanhemman on hyvä osoittaa kiinnostusta ja kysellä tarkemmin, vaikka nuori itse vastaisikin kaikkeen vain, että ”ihan ok”, liitto neuvoo.

Vanhemman oma esimerkki on kultaakin kalliimpaa: vaikka yläkoulu ja muuttuva tilanne saa myös aikuisen puntit tutisemaan, ei liikaa pelkoa pidä näyttää lapselle, vaan puhua koulusta positiivisesti.

Yläkoulussa varsinainen opiskelu muuttuu ja valinnanvapaus lisääntyy. Nuorta kannattaakin kannustaa pitkäjänteisyyteen ja yrittämisen tärkeyteen, vaikka opetettavat asiat muuttuvat koko ajan monimutkaisemmiksi ja koulussa menestyminen voi vaatia huomattavasti enemmän vaivannäköä kuin aiemmin.

Näin nuoret neuvovat toisiaan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä Nuortennetti.fi on koonnut yhteen nuorten vinkkejä toisilleen jokaiselle eri luokka-asteelle, myös seiskalle.

Nuorten mukaan yläasteen alku on syytä ottaa tosissaan, koska ensivaikutelmalla on merkitystä ainakin seuraavat kolme vuotta. Nuoret myös kehottavat yläkoulun aloittajia lähestymään toisiaan rohkeasti, koska ei kukaan muukaan tunne vielä kaikkia ja tällä tavoin voi saada jopa elinikäisiä ystäviä.

Koulunkäynnin haastavuuden lisääntyessä tuntiaktiivisuus sekä kotiläksyjen tekeminen nousevat entistä suurempaan arvoon, koulunsa jo käyneet opastavat nuorempiaan.

Käy läpi, mitä nuorelta nyt vaaditaan

Vinkkejä uuteen elämänvaiheeseen on koottu myös Omaope.com-sivustolle, jossa korostetaan vastuun lisääntymistä.

Kun vielä kuutosluokalla opettaja katsoi nuorten ja läksyjen perään, pitää kaikki hoitaa nyt entistä enemmän täysin itsenäisesti. Oppilailla ei enää ole yhtä luokanvalvojaa, joka katsoisi koko oman ryhmän perään, vaan ryhmät sekoittuvat etenkin valinnaisaineiden myötä, sivustolla muistutetaan.

Vanhemman kannattaakin pohjustaa nuorta uuteen rooliin ja miettiä hänen kanssaan yksityiskohtaisesti, mitä häneltä jatkossa odotetaan ja vaaditaan.

Vaikka nuori sanoisikin pärjäävänsä itsekseen ja käskisi vanhempiaan olla puuttumatta, todellisuudessa vain harva 13-vuotias on vielä kypsä huolehtimaan koulukäynnistään ilman vanhempiensa tiivistä tukea ja apua.

Teksti: Petra

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *