3 x helppo ja ravitseva välipala koulun jälkeen

white and brown food on white ceramic plate

Säännölliset, terveelliset välipalat auttavat lasta jaksamaan niin opiskeluissa kuin vapaa-ajallakin.

Valion sivuilla kerrotaan, että lapset ja nuoret saavat nykyisin jopa 40 prosenttia koko päivän energiastaan nimenomaan välipaloista. Ei siis ole yksi lysti, mitä lapsi koulun jälkeen suuhunsa pistelee.

Valion mukaan välipala kannattaakin koota yhtä tarkasti kuin pieni ateria. Sen tulisi sisältää sopivassa suhteessa kasviksia, hedelmiä tai marjoja, viljatuotteita sekä proteiininlähteitä, kuten maitoa, lihaa tai kalaa.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää valmisvälipalojen sisältämään sokeriin, sillä etenkin lapset saavat tutkimusten mukaan liikaa sokeria juurikin sokeroitujen välipalatuotteiden vuoksi, Valio ohjeistaa.

Esimerkiksi maitotuotteita saa nykyisin useimmiten myös vähäsokerisina tai sokeroimattomina, mikä onkin monesti paras valinta arkipäivien nälänviejäksi.

Tarvittaessa esimerkiksi maustamatonta jogurttia voi tuunata vaikkapa tuoreilla hedelmillä tai marjoilla.

Myös arjen välipalajuomat on syytä tehdä rasvattomasta maidosta tai piimästä, Valiolta vinkataan.

Myös Yhteishyvän ja K-ruoan sivuille on koottu liuta vaihtoehtoja, jotka sopivat päivittäin nautittaviksi lapsille ja nuorille.

Kokosimme yhteen muutamia.

Rieskarullat

Ainekset

4 annosta

  • 4 kpl wrapeja
  • 200 g cheddar-sulatejuustoviipaleita
  • 8 kpl palvikinkkusiivuja
  • 4 jääsalaatinlehteä
Kapristahna
  • 1 prk kapriksia
  • 1 rasia maustamatonta tuorejuustoa
Valmistus
  1. Tee kapristahna. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita tuorejuuston joukkoon.
  2. Levitä tahna rieskoille. Jaa juustoviipaleet, kinkku ja salaatinlehdet päälle. Rullaa tiukoiksi rulliksi. Jos on aikaa, anna rieskojen vetäytyä vähintään 15 minuuttia.
  3. Leikkaa rieskat puoliksi ja aseta tarjolle. Rullat voi myös tehdä edellisiltana valmiiksi jääkaappiin odottamaan koululaista saapuvaksi kotiin.

Tuorepuuro

Ainekset

4 annosta

  • 1ps (200 g) suomalaisia mustaherukoita (pakaste)
  • 1 banaani
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • siemensekoitusta
  • 4 dl soijajuomaa
Valmistus
  1. Murskaa hieman sulaneet mustaherukat lusikalla tai soseuta marjat sileäksi sauvasekoittimella. Muussaa myös banaani haarukalla tai sauvasekoittimella.
  2. Sekoita kulhossa mustaherukat, banaani, kaurahiutaleet, siemensekoitus ja soijajuoma. Anna tuorepuuron tekeytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia tai mieluiten yön yli. Makeuta puuro halutessasi esimerkiksi hunajalla. Jos puuro on todella paksua, voit ohentaa sitä soijajuomalla. Tarjoa tuorepuuro aamu- tai välipalana.

Kinkku-raejuustomunakas helposti purkista

Etenkin nuorelle saa helpon välipalan sekoittamalla munakasainekset illalla valmiiksi kannelliseen purkkiin, jolloin nuoren ei koulun jälkeen tarvitse kuin ottaa seos jääkaapista, kaataa ainekset pannulle ja antaa kypsyä.

Ainekset

2 annosta

  • 3 kpl kananmunia
  • 3 rkl vettä tai maitoa
  • suolaa
  • ripaus rouhittua valkopippuria
Täyte

1 dl palvikinkkukuutioita tai -suikaleita

1 dl raejuustoa

1 tomaatti

(1 rkl hienonnettua persiljaa)

Valmistus
  1. Lämmitä teflonpannu, paahda ensimmäiseksi kinkkusuikaleet ja nosta ne syrjään.
  2. Kaada valmiiksi sekoitettu munakasmassa purkista pannulle ja vedä puulastalla seosta pohjaa pitkin reunoilta keskelle päin, kunnes seos hyytyy riittävästi.
  3. Asettele munakkaan keskelle kinkkusuikaleet, raejuusto, hienonnettua tomaatti ja persilja. Taita munakas kaksinkerroin lautaselle ja ala herkutella.

Teksti: Petra

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.