Suruna positiivinen raskaustesti – aborttiin voi olla monia erilaisia syitä, mutta pelko muiden reaktiosta on yleensä aina läsnä

Kuva: Edgar Hernández

Abortti ei ole yksinkertainen tai kevyt ratkaisu kenellekään. THL mukaan vuonna 2019 tehtiin noin 8 700 raskaudenkeskeytystä eli 7,7 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15–49-vuotiasta) naista kohti.  Miksi aborttiin päädytään, ja miltä päätös tuntuu?

THL:n mukaan mitään vahvistettua syytä ei ole löydetty sille, miksi perheellisetkin naiset haluavat keskeyttävät raskautensa. Yleensä syynä on perheessä oleva pieni vauva, suunnittelematon raskaus ehkäisystä huolimatta, tai muu perhetilanne. THL:n mukaan valtaosa abortin tehneistä naisista perusteli ratkaisuaan sosiaalisilla syillä.

Syynä tulevan lapsen isältä tullut painostus

Ylen artikkelissa viisi abortin tehnyttä naista kertoo päätökseen johtaneista asioista ja elämäntilanteistaan. Artikkelissa abortistaan avautuvat naiset kertovat aihealueen keskusteluun liittyvän ilmapiirin olevan hyvin tuomitseva ja ahdasmielinen. Siksi naiset kertovat omat kokemuksensa muutetuilla nimillä.

Ennestään kahden lapsen yksinhuoltaja Leila 32, kertoo tehneensä abortin miehen painostuksen alaisena, eikä päätös ollut todellakaan helppo.

-Käytin ehkäisyrengasta, mutta se petti. Soitin useita puheluita, ennen kuin sain tietää, minne minun pitäisi mennä. Kaikki tapahtui niin nopeasti. Olisin tarvinnut ensin keskusteluapua, kertoo Leila.

Suhde miehen kanssa oli kestänyt 1,5 vuotta, mutta tilanteessa oli omat erityispiirteensä. Mies oli edelleen naimisissa mutta väliaikaisesti erossa vaimostaan.

-Kerroin miehelle raskaudesta vasta varattuani ajan. Hän halusi välttämättä abortin. Mies vetosi siihen, että hänen perheensä kärsii, jos raskaus etenee. Minulle oli shokki, että päätös oli hänelle niin helppo, kuvailee Leila.

Nainen kertoo menneensä vastaanotolle yhdessä miehen kanssa. Sikiöllä näytti olevan kaikki hyvin. Tieto musersi Leilan, joka olisi halunnut lisää aikaa miettiä.

-Sanoin, etten ole varma, haluanko abortin. Hoitaja ehdotti, että odottaisin vielä viikon. Silloin mies kysyi, miksi aikaa pitää siirtää: “Mehän sovittiin, että tämä tehdään. Me ei haluta vauvaa”.

Raskaudenkeskeytys ei ollut Leilalle helppo komplikaatioiden ja oman psyykkisen hyvinvoinnin takia. Leila kertoo satuttaneensa itseään viillellen, ja saaneensa vasta sitten apua psykiatrilta.

Koin, että minut ja sikiö uhrattiin miehen lasten ja vaimon mielenrauhan takia. Mies pakeni vastuuta. Minun mokani oli, että annoin painostuksen upota, kertoo Leila.

Mielenterveysongelmia ja ennestään kaksi pientä lasta

Sanna, 30, teki abortin, kun edellinen lapsi oli vasta lopettamassa rintaruokintaa. Sannan kuukautiset olivat olleet epäsäännölliset,eikä raskautta ollut suunniteltu. Naiselle oli selvää, että asiasta täytyy puhua avoimesti, koska hän sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

-Puhuin asiasta monen ihmisen kanssa: mieheni, äitini, perhetyöntekijän ja mielenterveyshoitajan. Minulla on todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Eniten pelkäsin oman jaksamiseni vuoksi.

Sannan mies halusi myös abortin, ja oli valmis tulemaan vastaanotolle mukaan tueksi. Sannan mielenterveyshoitajan asenne jäi mietityttämään Sannaa jälkeen päin.

-Kerroin uudelle mielenterveyshoitajalleni halustani tehdä abortti. Hoitaja sanoi: ”Voimme aina tehdä sinusta lastensuojeluilmoituksen, jos et jaksakaan. Selittelet vain asiaa itsellesi”. Minulle jäi sellainen mielikuva, että hänen mielestään abortti ei ollut vaihtoehto, pohtii Sanna.

Naisen syvin tuntemus raskaudenkeskeyttämisen jälkeen oli helpotus.

-Olin surullinen, mutta koskaan en ole päätöstäni katunut. Se oli oikea ratkaisu minun ja perheeni kannalta. Nyt minulla on kummallekin lapselle kainalo, jonne he voivat ryömiä. Voin antaa heille enemmän, summaa Sanna.

Miksi aihetta täytyy tuoda esille?

Osa Ylen haastatteluihin osallistuvista naisista ei halunnut tarinaansa julkisuuteen edes salanimellä. Kaikki naiset eivät ole kertoneet kokemuksestaan edes lähipiirilleen tuomitsemisen ja häpeän pelon takia.

Yle kertoo haastatteluiden perusteella, että abortti on edelleen tabu. Useimpien kokemuksen mukaan raskaudenkeskeytyksestä puhuminen aiheuttaa helposti niin voimakkaita vastareaktioita, etteivät he halua puhua kokemuksistaan.

Keskustelu on tarpeellista, jotta hoitohenkilökunta osaisi auttaa ja tukea naisia paremmin.

Keskustelun tarkoituksena on antaa ääni abortin tehneille naisille sekä tuoda tietoa ainakin osittain sitä, miksi aikuinen ja mahdollisesti jo perheellinen nainen päätyy keskeyttämään raskautensa.

Lähde: Yle, THL

Lue myös:

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 28.6.2021.

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.