Kuinka auttaa lasta kuivaksi opettelussa? Kuinka toimia jos kuivaksi oppiminen ei kiinnosta lasta? Lähineuvolan terveydenhoitaja, vauvaperhevalmentaja Mushka Koivuniemi kertoo, että lapsen kieltäytyminen potalle menosta kielii siitä, että hän ei ole siihen vielä valmis: lapset kypsyvät ja kehittyvät yksilöllisesti.
Vanhempien on hyvä muistaa, että jokainen lapsi oppii omaan tahtiinsa eikä hoputtaminen auta oppimista. Jotta potalla istuminen innostaisi, lapsen pitää tunnistaa, koska pissa ja kakka ovat tulossa. Myös pottatouhuissa maltti on valttia. ”Jokainen lapsi oppii omaan tahtiinsa”, Koivuniemi muistuttaa. ”Kuivaksi opettelu vaatii lapsen omaa mielenkiintoa asiaa kohtaan. Ellei asia vielä kiinnosta, opetteluun kannattaa ottaa aikalisä”, Koivuniemi huomauttaa.
Vessan ovet auki
Vaikka aikuisten keskuudessa pissa -ja kakkajutut ovat vähemmän toivottuja puheenaiheita, kun perheessä on pieni lapsi, niistä saa ja pitää puhua. Koivuniemi muistuttaa, että vessa-asiatkin pitää sanoittaa. Pystyäkseen yhdistämään hädän tunteen tuotokseen, lapsi tarvitsee sanoja. Jo pienelle vauvalle voi kertoa, mitä vaipasta löytyy. Vauvalle voi vaikka todeta lempeästi, kuinka hyvä olo vauvalla on, kun kakka on vaipassa eikä vatsassa kiertämässä.
Myöskään taaperon vaippaa ei kannata heittää roskikseen sanoittamatta. Lasta voi kehua siitä, kuinka hienosti kakka tai pissa on päätynyt vaippaan. ”Kakka- ja pissajutuista vaikeneminen tekee niistä häpeällisiä asioita, ja häpeä hidastaa ja jopa estää kuivaksi oppimista”, kertoo Koivuniemi.
Lapsi oppii pitämään vessa-asioita luonnollisina, kun saa nähdä, mitä vanhemmat tai sisarukset vessassa puuhaavat. Lapsi oppii myös toisten kokemuksista ja kuivaksi opettelusta on tehty useita kirjoja.
Kuinka aloittaa pottaharjoittelu?
Vaikka osa vanhemmista aloittaa lapsen potalle istuttamisen heti, kun tämä osaa istua, alle yksivuotiaan ei kuitenkaan kannata odottaa tekevän tarpeitansa pottaan.
”Alussa riittää, että lapsi osoittaa kiinnostusta pottaan. Jos hän haluaa, hän voi istuskella siinä housut tai vaippa jalassa”, Mushka Koivuniemi sanoo.
Potta kannattaa alussa sijoittaa sinne, missä perhe viettää aikaa, sillä yksin potalla istuskeleminen saattaa tuntua lapsesta tylsältä. Koivuniemi huomauttaa, että potasta ei tarvitse tehdä numeroa. Riittää, että lapsi tietää, että se on olemassa häntä varten.
”Lasta kannattaa kehua aina, kun hän haluaa mennä potalle – vaikkei sinne mitään tulisikaan. Kakan tai pissan kyttääminen ja väkisin istuttaminen voivat saada lapsen kieltäytymään koko touhusta”. Potalla voi vaikka selailla kuvakirjaa tai kuunnella musiikkia. Lapsi saa nousta pois potalta, jos haluaa.
Vahinkoja sattuu
Vanhempien olisi hyvä muistaa, että pottatouhuissa ei ole kyse onnistumisista eikä epäonnistumisista. ”Vanhemmat rakastavat lastaan ihan yhtä paljon vaipoissa kuin ilman. Lapsen voi olla vaikea uskoa sitä, jos vanhemmat harmittelevat tyhjäksi jäänyttä pottaa ja laittavat hänet yrittämään pissaa tai kakkaa kerran tunnissa. Potalla ei kannata ravata jatkuvasti siksikään, että rakko oppii nopeasti vaatimaan tiuhaa tyhjentämistä”. Opetteluvaiheessa lapselle voi tarjota lapselle tavallista enemmän juotavaa, jolloin rakolla on luontainen tarve tyhjentyä.
Vessahätä tulee tyypillisesti heti heräämisen ja syömisen jälkeen. Vessahädän tunnistaminen helpottuu, kun vanhempi ohjaa lapsen aina niiden jälkeen potalle.
Vaikka pissa tulisi pottaan ja lapsi pärjäisi päivät pitkälti ilman, ei vaippoja kannata laittaa heti kiertoon. Yöllä ja kodin ulkopuolella vaippaa voidaan tarvita vielä pitkään ja moni tekee vielä kakan vaippaan.
Yövaipasta kannattaa luopua vasta, kun vaippa on ollut viikon pari aamulla kuiva, yleensä vasta kaksivuotissyntymäpäivän jälkeen. Kun vahinko siivotaan vähin äänin, lapsi ei tunne siitä häpeää eikä myöskään tee vahingosta tapaa saada huomiota.
Kirjoja aiheesta:
Lindman, Mervi: Peppe potalla
Kirkkopelto, Katri: Oona ja Eetu: Ei hätää!
Lloyd-Jones, Sally: Kaikki pienet potalle
Patricelli, Leslie: PotallaScheffler, Axel: Pete ja Pulmu: Lätäkkö lattialla
Minkä ikäisenä teillä on aloitettu kuivaksi opettelu?
Lähde: Mll.fi
Teksti: Anna-Leena
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 18.6.2021.