Rahat tiukilla? Katso 15 vinkkiä, kuinka voit säästää menoissasi

stacked round gold-colored coins on white surface

Arjen pienillä valinnoilla voi säästää nopeasti yllättävänkin paljon rahaa.

Hintojennousun myötä yhä useammassa lapsiperheessä on jouduttu nyt miettimään, miten rahat saadaan riittämään. Kokosimme alle vinkkejä, jotka kannattaa ottaa käyttöön vaikka heti.

1. Tee ruokasi itse. Kotona tehty ruoka on halvempaa ja riittoisampaa kuin ravintoloissa syöminen tai ruoan tilaaminen kotiin, joten ainakin arkiruoat kannattaakin valmistaa ihan omin kätösin. Ohjeita helppoihin ja maistuviin arkiruokiin on netti pullollaan.

2. Suosi lihan sijaan kasviksia. Vihannekset, juurekset, pavut ja linssit ovat selvästi lihaa halvempia, minkä lisäksi punaisen lihan korvaaminen kasviksilla pienentää koko perheen syöpäriskiä.

3. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja käy kaupassa mieluiten vain kerran viikossa. Näin voit arvioida jo etukäteen viikon ruokakulut ja välttyä turhilta heräteostoksilta.

4. Suosi kauppojen omia halpamerkkejä. Tunnetuin brändi on usein myös kallein, vaikka esimerkiksi säilyketuotteita saa liki yhtä laadukkaina myös paljon halvemmallakin. Luovu siis merkkiuskollisuudesta ja kokeile rohkeasti myös edullisempia vaihtoehtoja.

5. Suosi kauppojen ilta-aleja sekä muita aletuotteita, ja suunnittele ateriasi niiden ympärille. Ilta-aikaan esimerkiksi lihatuotteita saa usein jopa puoleen hintaan siitä, mitä ne normaalisti maksaisivat.

6. Töissä käydessä luovu jokapäiväisistä ravintolalounaista ja ala pakata päivän ruoat mukaan kotoa. Siirtymällä edes osittain lounasruokaloista omiin eväisiin voit säästää nopeasti melko suuriakin summia. Päivän lounaan voi koota esimerkiksi edellisen päivän ilta-ateriasta ja ottaa rasiassa mukaan työpaikan jääkaappiin.

7. Luovu ylimääräisestä herkuttelusta. Sipsit, karkit, limonadit ja pullat eivät edesauta millään tapaa terveellistä ravinnonsaantia ja maksavatkin yllättävän paljon. Jo muutamana iltana viikossa syöty karkkipussi tekee kuukausitasolla nopeasti useiden kymmenien eurojen loven lompakkoosi.

8. Mieti tarkasti paperilehtien tilauksia, suoratoistopalveluja ja muita kuukausittaisia menoeriäsi. Tarvitsetko todella näitä kaikkia, vai voisiko jotakin olla ilmankin? Jos perheesi maksaa kuukausittain useista eri viihdepalveluista, rankkaa niistä tärkein tai tärkeimmät, ja luovu lopuista. Myös näin voi säästää jo kuukausitasolla pitkän pennin.

9. Kannata kierrätystä. Monilapsisessa perheessä vaatteita voi usein kierrättää vanhemmilta nuoremmille tai kysyä lähipiiristä, olisiko jollekin jäänyt siistejä, pieneksi käyneitä vaatteita, jotka ovat kuitenkin yhä täysin käyttökelpoisia.

10. Ompelutaitoisen kannattaa myös tehdä vaatteita itse: halvan hinnan lisäksi lapsesi saa päälleen taatusti uniikin vaateparren. Ehkä ompeletkin jo seuraavat housut lapsen itse valitsemasta kankaasta?

11. Säästä sähkökuluissa. Sähkö on kallistunut entisestään, joten ole aiempaakin tarkempi mihin ja miten paljon sitä kuluu juuri teidän taloudessanne. Sammuta aina valot ja televisio, jos huoneessa ei ole ketään sekä syksyn tullen säädä lämmitystä pienemmälle. Jo muutaman asteen ero voi näkyä nopeasti sähkölaskussa.

12. Muista kilpailuttaa. Niin asuntolainan korko, vakuutukset kuin sähkösopimuskin kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Eri yritysten välillä voi nimittäin olla etenkin vuositasolla aivan valtavia eroja.

13. Kerää luonnosta. Syksyn tullen metsät ovat täynnä terveyspommeja, kuten marjoja ja sieniä, joita voi kerätä ja hyödyntää ruoanlaitossa täysin ilmaiseksi. Ota siis sanko mukaan ja painele lasten kanssa metsään.

14. Käy kirpputoreilla. Esimerkiksi vaatteita ja lasten harrastus- ja urheiluvälineitä löytää kirpputoreilta usein todella halvalla, ja kierrättäminen uuden ostamisen sijaan säästää myös luontoa. Jos etsit lapsellesi vaikkapa rullaluistimia, mutta lähikirpparilta ei löydy sopivia, siirry ihmeessä nettiin. Perinteisten Tori.fi:n kaltaisten sivustojen rinnalle on tullut liuta nettikirppiksiä ja Facebook-kirpputoriryhmiä, joissa tavarat vaihtavat nykyisin omistajaa todella nopeasti ja halvalla. Monesti aivan uudenveroisia merkkituotteita voi löytää murto-osalla tuotteen alkuperäisestä hinnasta.

15. Ota luovuus käyttöön sisustuspuuhissa ja etsi myös huonekaluja, mattoja ja verhoja käytettyinä, mutta hyväkuntoisina. Kodin ilme piristyy usein jo muutamalla uudella tyynyllä, lampulla tai matolla. Vaikka tuote olisikin jollekin toiselle jo vanha, sinulle ja sinun kodissasi se voi olla täysin uudenveroinen.

Läheet: Rahakone, Pikkuleijonat, Vauras elämä

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.