Elokuvien ja pelien ikärajat ovat lainvoimaisia, eivätkä suositus, kerrotaan MTV-uutisten artikkelissa. Vanhempien tulisi sisäistää se, että yhtälailla K-18 pelit ovat kiellettyjä alaikäisiltä, kuten esimerkiksi alkoholi ja tupakka.
Laki ikärajojen noudattamisesta koskee julkista palvelua sakon uhalla, mutta vastuulliseen vanhemmuuteen kuuluu se, että ikärajoja noudatetaan myös kotona. Muutoinhan koko laki olisi turha, jatkaa MTV-uutiset.
Pelien ja elokuvien ikärajoitusten on tarkoitus turvata lapsen kehitys, auttaa ikätasolle sopivan aineiston valinnassa sekä suojata lasta näkemästä ja kokemasta sellaista, mikä voi olla haitallista lapselle. Ne auttavat myös vanhempia valitsemaan vastuullisesti sopivia pelejä ja elokuvia lapselleen.
Lapsen kyky ymmärtää näkemäänsä ja kuulemaansa sisältöä kehittyy pikku hiljaa iän myötä. Ajattelun ja tunne-elämän kehittyminen auttaa lasta käsittelemään digimaailman kokemuksia. Tutkimusten perusteella on havaittu, että esimerkiksi ohjelmissa nähty raju väkivalta voi haitata lapsen kehitystä. Haittoja voivat olla mm. vaikeudet nukahtaa, pelkotilat ja käytöksessä lisääntynyt levottomuus ja aggressiivisuus, kerrotaan Pelikasvatus.fi:n artikkelissa.
Psykiatri Jari Sinkkonen kertoo, että väkivaltaiset pelit vaikuttavat lasten vielä kehittyviin aivoihin ja sitä myöten lasten toimintaan. 130 000 lapsen ja nuoren meta-analyysitutkimuksessa löytyi yhteys väkivaltapelien ja väkivaltamielikuvien sekä väkivaltaisen käyttäytymisen ja empatiakyvyn vajavuuden väliltä, kerrotaan Keskisuomalaisen artikkelissa.
Myös sosiaalisen median ikärajat ovat hyödyllisiä monestakin syystä: Pedofiilit vaanivat lapsia nykyään sosiaalisessa mediassa ja kiusaaminen on siellä ikävä kyllä yleistä. Esimerkiksi Tiktok-sovelluksen vaaroista ja sopivuudesta lapselle voit lukea lisää tästä artikkelistamme.
Ikärajojen määräytyminen
Ikärajat määrää suurimmaksi osin elokuvien ja televisio-ohjelmien kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn kouluttamat ja hyväksymät kuvaohjelmaluokittelijat. Pelien osalta KAVI hyväksyy yleiseurooppalaisen PEGI-luokittelujärjestelmän mukaiset ikärajat, kerrotaan KAV:in sivuilla. Netflixiin ja muihin suoratoistopalveluihin ei KAV:in toiminta kuitenkaan yllä. Ne seuraavat sen maan ikärajojen lainsäädäntöä, mihin ovat rekisteröityneet, muistutetaan MTV-uutisten artikkelissa.
Ikärajoissa on kuitenkin eräs jousto eli kolmen vuoden jousto kuvaohjelmissa, mikäli aikuinen on elokuvan ajan lapsen kanssa. Käytännössä esimerkiksi vanhempi tai muu läheinen aikuinen, voi ottaa mukaansa elokuvateatteriin k-16 elokuvan näytökseen, 13-vuotiaan lapsen oman harkintansa mukaan. Vanhempi osaa arvioida, miten elokuvat vaikuttavat juuri hänen lapseensa. Vanhempi voi myös selittää lapselle hankalia kohtia elokuvasta ja lohduttaa lasta tarvittaessa, kerrotaan KAV:in sivuilla.
Sama jousto on videopeleissä. Jousto ei kuitenkaan koske k-18 ohjelmia tai pelejä. Jousto on tehty sen takia, että lapset kehittyvät yksilöllisesti eri tahtiin ja sisältö vaikuttaa heihin eri tavoin.
Oletko ymmärtänyt ikärajojen tärkeyden? Miksi niiden noudattaminen on mielestäsi vaikeaa?
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja