Parisuhde ei ole ainoa tärkeä ihmissuhde – ystävyyssuhteet jalustalle!

people laughing and talking outside during daytime
Kuva: Priscilla Du Preez

Vanhemmuus on paljon helpompaa hyvien kavereiden ja ystävien kanssa, jotka osaavat asettua asemaasi eivätkä tuomitse valintojasi. Ihminen, kenen syliin voit oksentaa kaiken pahan olon pois – liittyi se sitten lapsiin tai puolisoon. Joskus voi kuitenkin tulla hankaluuksia missä tahansa ystävyyssuhteissa. Mitkä asiat vaikeuttavat ystävyyssuhteiden ylläpitoa?

Äidiksi tuleminen saattaa joskus olla vaikeaa tutussa kaveripiirissä, ainakin silloin jos olet ensimmäinen joka saa vauvan. Sopeutuminen äitiyteen on jo itsessään haastavaa, ja olo saattaa tuntua sosiaalisesti eristäytyneeltä. Äitiystävät ovat niitä, jotka tietävät miltä se tuntuu, kun jää ulkopuolelle monista illanistujaisista ja menoista. He ymmärtävät, miltä tuntuu, kun oma keho muuttaa muotoaan kuin kameleontti, ja miksi joskus tekisi mieli lähettää lapset pikalähetyksenä Timbuktuun.

Kaikki ystävyyssuhteet, niin uudet kuin vanhatkin, saattavat jäädä perhe-elämän jalkoihin, ellei niitä huomioi ajoittain tarpeeksi hyvin.

Kuinka perhe-elämän pyörteet vaikuttavat ystävyyssuhteisiin?

Puutteellinen aika

Ajankäyttö on perhe-elämässä yksi suurin haaste. Aika on kortilla ihan kaikelle: parisuhteelle, kodinhoidolle, harrastuksille ja niille ystäville. Asioiden rehellinen priorisointi on ajoittain tarpeen ja pelastaa monelta pahalta mieleltä. Mitä minä oikeasti nyt tarvitsen, jotta jaksan taas olla perheelleni se rakastava ja ihana vanhempi? Vastaus on ystävät – ne jotka ymmärtävät ja ovat olemassa, vaikka et olisi hetkeen ollut heihin yhteydessä. Ne jotka saavat pääsi nollaantumaan ja ajatuksesi kirkastumaan, tai kenen kanssa voit kirjaimellisesti nollata pään illanistujaisten kera.

Ystävyyssuhteet muuttuvat ihmisen vanhetessa. Ystävyyssuhteita tulee siis hoitaa ja päivittää, jotta ne vastaavat ihmisen arvoihin ja elämän syvimpiin tarpeisiin. Muista, että paljon voi tehdä myös ystävien ja perheen kanssa yhdessä, vaikka eihän se aina ole sama asia. Ystävien kanssa vietetty aika on usein suuri osa sitä ns. omaa-aikaa

Etääntyminen

Etääntyminen on salaa hiipivä hirviö, joka tuhoaa paljon hyvää tullessaan. Etääntyminen saattaa johtua siitä, että koemme olevamme ennen niin tärkeän ryhmän ulkopuolella. Ryhmässä saattaa olla myös vahingossa turhaa spekulointia: ”siitä ei ole pitkään aikaan kuulunut”, ”mitähän se oikein hommailee”, ”mikä sitä vaivaa”. Se, mitä omalta osaltaan voi tehdä, on ottaa asia puheeksi, ja lopettaa omat ennakkoasenteet toisia kohtaan, ja luottaa omiin ystäviin.

Uudet äitikaverit eivät ymmärrä vanhoja kavereitasi

On muistettava että jokainen on erilainen, eivätkä kaikkien henkilökemiat loksahda paikoilleen. Onneksi kenenkään ei ole pakko olla kaikkien kaveri, mutta kaikkien kanssa on hyvä osata tulla toimeen. Kunnioita ystäviesi muita ystäviä, vaikka et heistä pitäisikään, niin ehkä ystäväsi saattaa tehdä samoin sinulle.

Olisiko aika lämmittää sauna, käydä ostoksilla, syömässä tai kahvilla, tai ihan vaikkapa vetää rehelliset lärvit? Ei väliä miten kukin ystäviänsä muistaa, kunhan muistaa että he ovat tärkeitä ja aikansa kanssasi ansainneet!

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 7.6.2021.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *