Levottomat jalat -oireyhtymä lapsella

Levottomat jalat -oireyhtymä lapsella
Photo by Clarissa Watson

Levottomat jalat -oireyhtymä on liikehäiriösairaus, jolle on tunnusomaista raajojen epämiellyttävät tuntemukset, jotka helpottavat vain raajaa liikuttamalla. Lapsella oireyhtymä saatetaan välillä sekoittaa normaaleihin kasvukipuihin. Mistä levottomat jalat -oireyhtymässä on kyse?

Oireyhtymä on saanut nimensä, koska se ilmenee useimmiten jaloissa tai käsissä, mutta epämiellyttäviä tuntemuksia voi ilmetä missä tahansa osassa kehoa. Jotkut oireyhtymästä kärsivät ovat raportoineet samaa epämiellyttävää tunnetta esimerkiksi pään ja keskivartalon alueella.

Oireyhtymän aiheuttamia epämiellyttäviä tuntemuksia ilmenee erityisesti kehon ollessa lepotilassa. Voimakkaimmillaan epämiellyttävä tunne on yleensä iltaisin ja öisin. Myös pitkä paikallaan istuminen esimerkiksi pitkän lentomatkan tai vaikkapa elokuvan tai teatteriesityksen aikana saattaa aiheuttaa voimakkaita oireita levottomista jaloista kärsiville henkilöille. Kofeiinin ja alkoholin on myös havaittu pahentavan oireita.

Oireilevan raajan liikuttaminen helpottaa oloa, mistä syystä oireyhtymästä kärsivät usein joutuvat heiluttelemaan jja ravistelemaan jalkojaan esimerkiksi pitkään paikallaan istuessaan tai maatessaan. Oireyhtymä häiritsee ilta- ja yöpainotteisen ilmenemisensä takia unta. Se voi aiheuttaa kroonista unettomuutta ja sitä kautta välillisesti aiheuttaa myös unettomuudesta seuraavia muita ongelmia, kuten ärtyisyyttä, masennusta, keskittymisvaikeutta ja muistiongelmia. Mikäli oireet ovat hyvin voimakkaat, on levottomia jalkoja mahdollista hoitaa lääkkeiden avulla.

Hermoston dopamiinin toimintahäiriö levottomien jalkojen aiheuttajana

Vaivan perimmäistä syntymekanismia ei tunneta, mutta sen tiedetään liittyvän dopamiinin toiminnan häiriöön. Dopamiini on hermoston välittäjäaine, jolla on lukuisia erilaisia tehtäviä. Raudanpuutteen on tutkimuksissa havaittu altistavan levottomille jaloille. Eräs mahdollinen syy tähän saattaa olla se, että raudalla on tärkeä rooli dopamiinin valmistuksessa.

Lapsen levottomat jalat on vaikeampi havaita

Lapsilla levottomat jalat -oireyhtymää on haastavampi havaita, varsinkin jos lapsi on hyvin nuori. Levottomat jalat saatetaan välillä sekoittaa lapsella kasvukipuihin. Jos lapsi ei saa helposti unta vaan kieriskelee sängyssä ja on pahantuulinen, kyseessä saattaa olla levottomat jalat. Tästä saattaa olla kyse varsinkin silloin, jos jollakin lapsen läheisellä sukulaisella on diagnosoitu levottomat jalat -oireyhtymä.

Jos syntyy epäilys, että lapsella saattaisi olla levottomat jalat, on hyvä tarkistaa hänen rauta-arvonsa. Joskus rautalääkityksen aloittaminen on riittävä toimi levottomien jalkojen oireiden vähentämiseen siten, ettei oireyhtymä voimakkaasti heikennä elämänlaatua. Mikäli lapsella on todella voimakkaita oireita, lääkäri saattaa suosittaa hänelle muutakin lääkitystä. Päätöksen lääkityksestä tekee lastenneurologi huolellisten tutkimusten ja kokonaisvaltaisen harkinnan jälkeen.

Jos epäilet että lapsellasi saattaa olla levottomat jalat -oireyhtymä, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Hoitamattomana vaiva saattaa haitata voimakkaasti lapsen elämää esimerkiksi estämällä riittävän unensaannin, joka on monella tavalla tärkeää lapsen kehitykselle.

Lähteet ja lisätietoa:

Lääkärilehti – Aivojen raudanpuute levottomat jalat -oireyhtymässä

Yle – Lapsen levottomat jalat

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.