Tutkimus: Keskenmenot lisääntyvät kesäaikaan – huima ero kylmiin talvikuukausiin

Tutkimus: Keskenmenot lisääntyvät kesäaikaan – huima ero kylmiin talvikuukausiin

Amerikkalaistutkijoiden mukaan riski keskenmenoon kasvaa kesäkuukausina jopa liki puolella.

Varsinkin varhaisia keskenmenoja tapahtuu kesällä verrattain paljon, mutta riski on olemassa, vaikka raskaus olisi jo pidemmälläkin.

Pohjoisamerikkalaisille, odottaville naisille tehty tutkimus näet osoittaa, että riski saada keskenmeno kuumana vuodenaikana on jopa 44 prosenttia suurempi kuin vaikkapa helmikuussa tai muina kylminä talvikuukausina. Tutkijat ovat vasta selvittäneet, että näin on, mutta eivät vielä itsekään tiedä, miksi.

”Seuraavaksi tutkimme, mille odottavat äidit altistuvat kesäisin, ja mitkä näistä altistuksista voivat selittää keskenmenojen lisääntymistä kesäisin”, yksi tutkijoista Amelia Wesselink sanoo.

Anna itsellesi aikaa

Keskenmeno, jopa sen uhka, ovat traumaattisia kokemuksia kelle tahansa. Vaikka kyseessä olisi niin sanottu varhainen – eli ennen raskausviikkoa 12 – tapahtunut keskenmeno, ei se asiantuntijoiden mukaan tee surua tai menetystä yhtään sen pienemmäksi.

Surustaan kannattaakin puhua, jos suinkin pystyy, ja saatavilla on myös esimerkiksi vertaistukiryhmiä, joissa kuuntelijat varmasti ymmärtävät hyvinkin omakohtaisesti, mitä käyt nyt läpi. Annan haastatteleman psykologi Mirka Paavilaisen mukaan etenkin naiset kantavat yhä tänäkin päivänä esimerkiksi turhaa häpeää keskenmenosta ja alkavat helposti miettiä, tekivätkö itse jotain väärin.

Itsensä syyttelyn sijaan Paavilainen kehottaa menetyksen kokenutta pysähtymään ja antamaan itselleen aikaa surra ja tajuta ihan käytännön tasolla, ettei lapsi ole enää kohdussa.

Niin kipeää kuin sen ajatteleminen tekeekin, asian voi sisäistää pikkuhiljaa ajan kanssa.

Älä jää kärsimään yksin

Koska keskenmeno voi olla siihenastisen elämän suurin menetys, aiheuttaa se monelle esimerkiksi ahdistus-, jopa masennusoireita. Ratkaisuksi ei useinkaan riitä edes se, että keskenmenon kokenut tulisi tai tulee uudestaan raskaaksi.

Pahimmillaan kokemuksesta kehittyy niin paha trauma, että ikäviä välähdyksiä ja takaumia, jopa painajaisia ja pahoja ahdistuskohtauksia voi tulla vielä kuukaudenkin päästä siitä, kun keskenmeno tapahtui. Paavilaisen mukaan tätä voi pitää hyvänä virstanpylväänä miettiessään, tarvitseeko ammattiapua. Sitä löytyy muun muassa neuvolan tai työpsykologin kautta, hän ohjeistaa.

Yli kuukautta ei kenenkään pitäisi kärsiä traumaattisista stressioireista ilman, että asiaa aletaan hoitaa ja ylipäätään jokaisella keskenmenon kokeneella pitäisi aina olla erikseen nimetty psyykeen ammattilainen arviomassa kokonaistilannetta, Paavilainen tiivistää.

Lähteet: Metro.co, Anna, Studyfinds

Teksti: Petra

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *