Energiajuomat ovat nykyään hyvin suosittuja ja niitä käytävät yhä nuoremmat. Millaisia haittavaikutuksia energiajuomilla on?
Energiajuomat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Kiireisessä yhteiskunnassa ihmiset kaipaavat piristystä ja lisäpotkua arkeen. Energiajuomilla voi kuitenkin olla haittavaikutuksia, jotka kumoavat juoman piristävästä vaikutuksesta saadut edut. Varsinkin nuorilla nämä haittavaikutukset saattavat olla voimakkaita ja häiritä nuoren normaalia kehitystä.
Energiajuomat sisältävät piristäviä aineita, kuten kofeiinia, tauriinia ja guaranaa. Jotkut ihmiset ovat yliherkkiä kofeiinille. Tällaiset henkilöt saattavat saada jo hyvin pienestä kofeiinimäärästä voimakkaita haittavaikutuksia. Myös lapset ja raskaana olevat henkilöt saattavat saada kofeiinista haitallisia vaikutuksia. Tästä syystä kofeiinipitoisia juomia ei suositella odottaville äideille tai lapsille.
Kofeiinin haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi kiihtyneisyyden ja ärtyneisyyden tunne, jännittynyt olo ja sydämentykytykset. Kofeiini vaikuttaa haitallisesti unen laatuun. Liian lähellä nukkumaanmenoa kofeiinin nauttiminen saattaa estää nukahtamisen kokonaan. Eräs kofeiinin haittavaikutuksista onkin unettomuus ja yleisesti heikentynyt unen laatu. Varsinkin kasvavalle lapselle ja nuorelle riittävän laadukas uni on hyvin tärkeää.
Energiajuomien sisältämä sokeri saattaa myös vaurioittaa hampaita. Esimerkiksi 1/3 litran energiajuomatölkki sisältää 14 sokeripalan verran sokeria. Myös virvoitusjuomat jotka eivät sisällä piristeitä mutta sisältävät sokeria ovat haitallisia hampaille. Sokeri yhdistettynä energiajuomien happamuuteen on erityisen haitallinen yhdistelmä. Oireina saattaa olla hampaiden vihlomista ja reikiintymistä sekä hampaiden ulkonäön negatiivisia muutoksia. Juomien suuri sokerimäärä altistaa myös liikalihavuudelle.
Lasten ja raskaana olevien kohdalla haittavaikutusten riski on suurempi
THL:n suositusten mukaan energiajuomia ei saisi myydä lainkaan alle 15-vuotiaille lapsille. Myöskään raskaana oleville ei energiajuomia suositella. Onneksi suurin osa suomalaisista on näiden asioiden suhteen valveutuneita ja harva haluaa vaarantaa lastaan käyttämällä potentiaalisesti haitallisia aineita raskauden aikana.
Yhdessä tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia noin 105 mg. Kolajuoma-tölkissä kofeiinin määrä on noin 25-60 mg ja kahvikupillisessa noin 100 mg. Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi 50 kg painavalla nuorella henkilöllä 15 mg päivittäinen määrä kofeiinia ei vielä aiheuta kofeiiniriippuvuutta tai muita haittavaikutuksia. Tätä suuremmat määrät sen sijaan voivat olla haitallisia nuorelle. Jos päivittäinen annos ylittää 125 mg, nuorilla on havaittu ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.
Mitä kevyempi henkilö, sitä pienempi määrä kofeiinia tarvitaan haittavaikutusten syntyyn. Tutkimuksissa on havaittu, että kofeiinin haittavaikutusten ilmenemisessä on myös yksilöllisiä eroja. Joillekin pienempi määrä saattaa aiheuttaa voimakkaita oireita siinä missä toinen samanpainoinen nuori voi nauttia huomattavasti suurempia määriä ilman haittavaikutuksia.
Lähde: Terveyskirjasto