Mindfulness edistää terveyttä monin tavoin

woman sitting on sand
Photo by Dingzeyu Li

Mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon on havaittu useissa tutkimuksissa vaikuttavan myönteisesti mieleen ja kehoon. Mindfulness-tekniikoita aktiivisesti harjoittavien ihmisten aivoissa on havaittu rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia. Millaisia vaikutuksia Mindfulnessilla ja meditaatiolla on kehoon?

Ihminen käyttää usein suuren osan valveillaoloaikaansa menneisyyden ja tulevaisuuden analysointiin ja pohdintaan. Kaikki me tiedämme, kuinka vaikeaa on “olla ajattelematta mitään”. Jos pyrkii olemaan ajattelematta mitään, ajatukset hetken kuluttua alkavat automaattisesti ajautua pohtimaan erilaisia menneisyyteen ja tulevaisuuteen liittyviä asioita.

Evolutiiviselta kannalta ihmiselle on toki ollut edullista pyrkiä analysoimaan huolellisesti mennyttä ja tulevaa, ja tekemään toimintasuunnitelmia näiden analyysien pohjalta. Tällä ominaisuudella on kuitenkin myös kääntöpuoli. Stressaavat ja ahdistavat ajatukset saattavat välillä jäädä kiertämään mieleen pitkäksi aikaa. Jos elämässä on huolia, ne saattavat pulpahtaa mieleen yllättäen keskellä päivää, vaikka olisi tekemässä jotain aivan muuta. Luennolla monelle opiskelijalle on tuttu tilanne, jossa koittaa seurata luennoitsijan puhetta, mutta ajatus lähtee harhailemaan.

Tietoinen läsnäolo rentouttaa mieltä

Mindfulness-tekniikoissa pyritään keskittymään nykyisyyteen ja havainnoimaan vain käsillä olevaa hetkeä. Tämän harjoittelu saattaa tuntua alkuun vaikealta. Moni Mindfulness-tekniikoita ensimmäistä kertaa kokeileva sanoo, että tuntuu lähes mahdottomalta estää ajatuksia tulemasta mieleen. Vaikka alkuun pääsy saattaisi tuntua haastavalta, sen ei pidä antaa lannistaa. Kuten monissa asioissa, tässäkin taidossa kehittyy jatkuvasti paremmaksi pitkäjänteisen harjoittelun avulla.

Lääkärit ovat viime aikoina havahtuneet enenevässä määrin siihen, että erilaisia Mindfulness-ja meditaatiotekniikoita voi ja kannattaa käyttää osana tiettyjen potilasryhmien hoitoa. Nämä tekniikat osana muuta hoitoa saattavat olla erityisen hyödyllisiä esimerkiksi pitkäkestoisista psykiatrisista sairauksista tai erilaisten somaattisten sairauksien liitännäisoireista kärsiville potilaille.

Mindfulness lievittää monien sairauksien oireita

Meditaatiolla ja Mindfulness-tekniikoilla on tutkimuksissa osoitettu olevan jo muutaman viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen positiivisia vaikutuksia terveyteen. Erityisen voimakas vaikutus vaikuttaa olevan kroonisen kivun ja masennus- ja ahdistusoireiden hoidossa. Näitä tekniikoita käyttäneet potilaat kokivan tutkimuksissa stressitasonsa vähentyneen ja elämänlaatunsa parantuneen. Sydän- ja verisuonipotilailla on myös havaittu verenpaineen laskua Mindfulness- ja meditaatioharjoittelun seurauksena.

Huomion arvoista on, että lievien tai keskivaikeiden masennusoireiden tapauksissa Mindfulness- ja meditaatiotekniikoiden käytöllä on havaittu tutkimuksissa olevan oireiden lievittymisen kannalta yhtä tehokas vaikutus kuin masennuslääkkeillä. Tutkimuksissa potilaat ovat kokeneet stressioireiden ja negatiivisten tunnetilojen määrän vähentyneen näiden tekniikoiden käytön seurauksena.

On selvää, että varsinkin vakavissa tapauksissa joissa oireet ovat hyvin voimakkaita, tarvitaan hoidon osaksi muutakin kuin Mindfulness- ja meditaatiotekniikoiden käyttöä. Tällaisia hoitokeinoja voivat olla esimerkiksi mielenterveyden alan ammattilaisen tarjoama apu ja lääkärin tarkkaan suunnittelema asianmukainen lääkitys. Nykyään yhä useampi lääkäri kuitenkin on tutkimusnäytön kasvaessa alkanut olemaan avoin ajatukselle, että Mindfulness- ja meditaatiotekniikat voisivat toimia hoidon osana potilaan kokonaistilannetta edistävänä tekijänä.

Lähde: Duodecim

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.