Saksalaistutkijat sanovat selvittäneensä, että kehonsa muokkaaminen voi kertoa jotakin esimerkiksi traumaattisista lapsuudenkokemuksista.
Saksalaisessa Johannes Gutenbergin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin lävistysten ja tatuointien yhteyttä siihen, onko henkilö kokenut lapsuudessaan kaltoinkohtelua.
Nyt näyttää, että yhteys kehonsa koristelulla ja huonoilla lapsuuskokemuksilla on kuin onkin olemassa, ja tulos näyttää jopa selvältä:
Koko vastaajajoukosta niillä, joilla lapsuuteen ei liittynyt negatiivisia hylkäämis-, vahingoittamis- tai väärinkohtelukokemuksia, 35 prosentilla oli lävistys tai tatuointi.
Sen sijaan väärinkäytöksiä tai kaltoinkohtelua lapsena kokeneista liki puolet, eli yli 48 prosenttia, oli ottanut itselleen vähintään yhden tatuoinnin tai lävistyksen, tutkimuksessa ilmeni.
Selvitetään lisää
Kyselyyn vastasi 1060 saksalaista, joista suurin osa edusti alinta tuloluokkaa. Vastaajien keski-ikä oli noin 30 vuotta.
Kaikista tähän tutkimukseen osallistuneista 38 prosentilla oli tatuointi tai lävistys. Tatuoinnit olivat tutkimuksen otantajoukossa lävistyksiä suositumpia.
Jos jokin yhteys vielä tulevissakin tutkimuksissa vahvistuu, tutkijat silti muistuttavat, ettei kehonsa koristelusta, kuten lävistyksistä tai tatuoinneista eri puolilla vartaloa, kannata tehdä liian suoria johtopäätöksiä tai arvioida ihmistä vain niiden perusteella.
On kuitenkin mahdollista, että lävistyksien ja tatuointien ottamisella sekä kovilla kokemuksilla ihmisen lapsuudessa on jokin yhteys keskenään, tutkijaryhmä tiivistää.
Suomessakin jo yleisiä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoo tutkijoiden yllättyneen laajan, viisi maata kattaneen tutkimuksen tuloksista.
Kun kaikkien viiden maan, Yhdysvaltojen, Brasilian, Ranskan, Kiinan ja Venäjän vastaajien tulokset laskettiin yhteen, liki viidenneksellä (18,5 %) oli tatuointi. Yleisimpiä ne olivat 25 – 35-vuotiailla, tutkimuksessa selvisi.
Yhdysvalloissa jo 31,5 prosentilla aikuisväestöstä oli tatuointi, Brasiliassa yli viidenneksellä (22,3 %), Ranskassa 18 prosentilla ja Kiinassa ja Venäjällä noin 12 prosentilla.
Syitä kuviin on monia
HUS:in Iho- ja allergiasairaalan ihotautien erikoislääkäri, dosentti Nicolas Kluger sanoo yhdessä ranskalaiskollegoidensa kanssa selvittäneensä tatuointien yleisyyttä ja haittavaikutuksia suomalaisväestössä
Hänen mukaansa tatuointi löytynee jo noin 15 – 20 prosentilta suomalaisista aikuisista.
Tutkimuksen mukaan yleisimpiä syitä ottaa tatuointi ovat jokin tärkeä merkkipaalu, joka halutaan muistaa, kehonsa koristelu ja yksilöiminen, erottuminen muista ja taas toisaalta esimerkiksi rakkauden tai kiintymyksen ilmaiseminen jollekin toiselle.
Nämä tatuoinnit ovat nyt in
Minimalistisia, eli hyvin pieniä tatuointikuvia on tehty kautta aikain, mutta juuri nyt ne ovat erityisessä suosiossa.
Pikkuruiset kuvat sopivat hienosti vaikka ensimmäiseksi tatuoinniksi, koska niistä on helppo tehdä hentoja, herkkiä tai halutessaan liki huomaamattomia tai toisaalta helposti paljon näkyvämpiäkin.
Myös Anna kertoo, että pikkukuvat ovat nyt suosittuja etenkin käsissä. Oma sielunmaisema halutaan näyttää iholla ja kuvissa, joita muste kehoon piirtää.
Tatuointia suunniteltaessa vain taivas on rajana, mutta kannattaa aloittaa mieluummin liian pienellä kuin suurella kuvalla, koska jo tehtyä kuvaa ei helposti poistetakaan, sen sijaan aiempaa kuvaa voi suurentaa tai muokata jälkikäteen paljonkin.
Lähteet: BMC Psychology, Psypost, HUS, VseOTattoo, Anna
Teksti: Petra