Itseään voi oppia rakastamaan enemmän – Ja se kannattaa!

Itseään voi oppia rakastamaan enemmän – Ja se kannattaa!
Photo by Jackson David

Usein kuulee sanottavan, että voidakseen rakastaa muita on ensin opittava rakastamaan itseään. Sanonnassa on paljon perää. Kuinka itseään voisi oppia rakastamaan enemmän?

Muiden rakastaminen ehdoitta merkitsee muun muassa, että heitä ei kadehdi. Kateus taas usein liittyy huonoon itsetuntoon ja ajatukseen siitä, että on jollain lailla puutteellisempi kuin toiset, joko omaisuutensa tai ominaisuuksiensa suhteen. Jos itseään rakastaa ja on tyytyväinen omaan elämäänsä, ei useimmiten ole syytä kadehtia muita, jolloin muiden rakastaminen muuttuu paljon helpommaksi.

Kuinka itseään voisi oppia rakastamaan? Voice listasi asioita, jotka auttavat opettelussa.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen. Kaikilla meillä on “epätäydelliset” puolemme, joita emme haluaisi esitellä maailmalle. Tämä saattaa johtaa roolin vetämiseen. Saattaa esimerkiksi tulla tunne, että omalla perheellä ei ole asiat yhtä hyvin kuin naapurilla, jolla on hienompi auto, lapsilla hienommat vaatteet, kalliit harrastukset ja niin edelleen. Tällöin ihminen saattaa pyrkiä luomaan vaikutelmaa, että oma elämä muistuttaa varakkaan naapurin elämää.

Itsensä rakastamisen ensimmäinen askel on ymmärtää, että tällaiset tunteet ovat täysin normaaleja ja kuuluvat ihmisyyteen. Tunteiden ei kuitenkaan pidä antaa hallita itseään. Ihmiselle on luonnollista verrata itseään ympäristöönsä. Silti on hyvä aktiivisesti muistuttaa itseään kaikista niistä hyvistä asioista, joita omassa elämässä on. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, parhaimmat asiat elämässä todella ovat ilmaisia. Jos oman perheen jäsenet ovat terveitä ja rahat riittävät kotiin ja ruokaan, asiat ovat jo varsin hyvällä tolalla. Ja vaikka näistä elementeistä jokin ei aina olisi täysin mallillaan, elämä voi silti olla onnellista.

Rakkauden tärkeys

Nykymaailma saattaa usein tuntua varsin kylmältä ja suorituskeskeiseltä paikalta. Tämä saattaa lannistaa varsinkin herkän ihmisen. Jos tekee tietoisen päätöksen antaa sydämen ohjata valintojaan materialististen arvojen sijasta, moni kokee onnellisuutensa lisääntyvän merkittävästi.

Vihan ja epätäydellisyyden tunteet ovat normaaleja ja sallittuja

On tärkeää sallia itselleen myös pelon ja vihan tunteita. Nämä tunteet kuuluvat ihmisenä olemiseen, eikä niitä voi elämässään kukaan täysin välttää. Tunteiden ei kuitenkaan tarvitse antaa hallita itseään. Jos vihan tunne valtaa mielesi, voit antaa sen soljua ohitse kuin veden joessa, todeten itsellesi että tunne on normaali ja menee pian ohitse. Näin et niin helposti jää kiinni tunteeseen.

Olet arvokas vaikka et menestyisi täydellisesti

Tämä saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on silti yksi tärkeimmistä kulmakivistä onnellisuudessa. Moni ihminen vertaa itseään jatkuvasti muihin. Täydellisyys on kuitenkin tila, jota on mahdotonta koskaan saavuttaa. Jos yrität parhaasi ja annat rakkauden ohjata valintojasi, se riittää. Sinun ei tarvitse suorittaa elämää; riittää, että elät sitä antaen sydämen ohjata. Kun tämän kunnolla oivaltaa, onnellisuus kolkuttelee jo aivan nurkan takana.

Lähde: Voice

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *