Likinäköisyys lisääntyy lasten keskuudessa ruutuajan lisääntyessä – Kuinka lapsen likinäköisyyttä voi ehkäistä?

Likinäköisyys lisääntyy lasten keskuudessa ruutuajan lisääntyessä – Kuinka lapsen likinäköisyyttä voi ehkäistä?
Photo by Zahra Amiri

Nykyään lapset viettävät paljon aikaa älylaitteiden parissa. Silmien kannalta tämä tarkoittaa pitkittyneitä lähelle katsomisen jaksoja. Onko lasten likinäköisyys todella lisääntynyt ja voiko asialle tehdä jotain?

Maailmanlaajuisesti on havaittu lasten ja nuorten likinäköisyyden ja silmälasien tarpeen kasvaneen. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta tutkijat epäilevät syynä olevan lasten vähentynyt ulkona vietetty aika ja toisaalta älylaitteiden käytön lisääntyminen.

Ulkona aikaa viettäessään lapsi joutuu katselemaan kauas, mikä on silmän kannalta rennompi olotila kuin hyvin lähelle katsominen. Jos ulkoilu jää vähiin ja lapsi viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa tuijottaen hyvin lähellä olevaa tietokoneen tai älypuhelimen näyttöä usein myöhään iltaan asti, ei ole ihme, että likinäköisyys on lasten keskuudessa lisääntynyt.

Kirjan lukeminen ei rasita silmiä yhtä paljon kuin älylaite

Kirjan lukeminen on silmille huomattavasti rennompaa kuin älylaitteen ruudulta lukeminen. Kirjaa lukiessa katse siirtyy luonnostaan välillä pois kirjasta, jolloin silmä pääsee hetkellisesti rentoutumaan. Sen sijaan älylaitteita käyttäessä, varsinkin pelejä pelatessa, silmät seuraavat usein intensiivisesti ruutua hyvin pitkiä aikoja kerrallaan. Tällöin silmän lihakset eivät pääse lainkaan rentoutumaan. Jos luonnonvalon määrä on vähentynyt ja älylaitteen ruudun läheltä katsominen lisääntynyt, tilanne voi johtaa siihen, että silmämuna kasvaa liikaa.

Vanhempien tulisikin huolehtia siitä, että lapsi ulkoilee päivittäin, jolloin hänen tulee vietettyä aikaa luonnonvalossa poissa ruutujen läheltä. Ulkoillessa ja kaukaisia kohteita katsoessa terävä näkökyky pysyy hyvänä. Toki likinäköisyyteen vaikuttavat myös perinnölliset tekijät, mutta likinäköisyyden kehittymistä voi yrittää ehkäistä huolehtimalla siitä, ettei lapsi vietä liikaa aikaa älylaitteiden parissa ulkoilun kustannuksella.

Kouluun meno paljastaa usein lapsen likinäköisyyden

Lapsen likinäköisyys ei välttämättä tule vanhempien tietoon kuin vasta kouluun mentäessä, jolloin lapsi ei ehkä näe taululle hyvin luokan taaemmilta riveiltä, vaan hakeutuu istumaan eturiviin. Myös silmien siristely ja hierominen ovat merkkejä siitä, että silmät kannattaa tarkistuttaa silmälääkärillä.

Jos oman lapsen näkökyky mietityttää, lapsen näköä voi testata kotioloissa peittämällä nopeasti vuorotellen lapsen toisen silmän ja pyytämällä lasta kertomaan, miltä esimerkiksi jonkin vähän matkan päässä olevan objektin hienorakenne näyttää. Jos lapsi on sen ikäinen että osaa jo lukea, häntä voi pyytää lukemaan kauempana olevan tekstin toinen silmä peitettynä. Jos vanhempi havaitsee, että lapsi ei pysty lukemaan kohtuullisella etäisyydellä olevia tekstejä toisella tai molemmilla silmillä, on syytä käydä lapsen kanssa silmälääkärin tarkastuksessa.

Lähde: Tehy

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *