Suomalaistutkimus: Luonnon lisääminen hiekkalaatikkoon paransi nopeasti lasten vastustuskykyä

Luonnosta kerätyillä mikrobeilla lapsen leikkialustalla näyttäisi olevan kiistatonta terveyshyötyä.

Tuore suomalaistutkimus todistaa, että luonnolla ja sen moninaisilla mikrobeilla on olennainen merkitys lapsen immuunijärjestelmän kehityksessä ja vahvistumisessa. Mikä parasta, lapsen vastustuskyky paranee yllättävän nopeasti, jo kahdessa viikossa, kun lapsi altistuu sopivissa määrin luonnon mikrobeille., suomalaistutkijat sanovat.

Asiaa selvitettiin Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Aiheesta kertoo muun muassa Kemia.

Nopea muutos

Tutkimuksessa osalle tutkittavista lapsista lisättiin päiväkodin hiekkalaatikkoon luonnollisia mikrobeja, joita voi esiintyä vaikkapa metsässä, osalla tutkittavista hiekkalaatikko pysyi ennallaan. Tarkoituksena oli selvittää, onko ympäristön mikrobiologisella moninaisuudella vaikutusta päiväkoti-ikäisten lasten immuunipuolustukseen, eli vastustuskykyyn.

Alkuasetelmaksi tutkijat ottivat lumekontrolloidun kaksoissolututkimuksen. Tämä näkyi tutkimustilanteessa niin, että lapsille tai päiväkodin henkilökunnalle ei kerrottu etukäteen, leikkivätkö lapset parhaillaan ”mikrobivahvistetussa” vai tavallisessa hiekassa.

Niin tutkimushiekkalaatikko kuin ”tavalliset” hiekkalaatikot aseteltiin näyttämään samalta, ainoa ero oli hiekkojen sisältämien mikrobien määrässä.

Sen jälkeen tutkijat kävivät leikkimässä lasten kanssa kahdella erityyppisellä hiekkalaatikolla 20 minuuttia päivässä kahden viikon ajan. Jo tässä ajassa niillä lapsilla, jotka olivat leikkineet suuremmassa mikrobikasassa, oli havaittavissa, että heidän immuunipuolustuksensa oli parantunut selvästi, kun taas verrokkiryhmällä – eli ilman mikrobilisää leikkineillä lapsilla – vastustuskyky oli pysynyt ennallaan tai huonontunut.

Anna lapselle luontoa

Tutkijoiden mukaan näyttääkin, että luonnollisen ympäristön vähäisyys nykylasten arjessa on lisännyt monia ongelmia, kuten allergioita, astmaa, ihottumia ja jopa ykköstyypin diabetesta. Tutkijat suosittelevatkin pitämään huolta, että lapsi saa kosketusta mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin luonnon mikrobeihin.

Jos lapsen kanssa ei ole mahdollisuutta lähteä kunnolla metsään tai muualle luontoon aistimaan ja kokemaan sen terveyshyötyjä, kannattaisi luontolisää laittaa muulla tavoin lapsen eteen: vaikkapa päiväkodin tai oman pihan hiekkalaatikkoon. Tutkijoiden mukaan tästä olisi lapsille kiistatonta hyötyä.

Lähteet: Sciencedirect, Kemia

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.