Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen ulkovaatteiden ostoa?

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen ulkovaatteiden ostoa?
Kuva: Alexander Dummer

Teksti:Anna-Leena

Mitä tarkoittaa haalarin vesipilariarvo? Mistä tiedät kestääkö vaate kulumista ja ulkona rymyämistä? Mitkä ihmeen teipatut saumat? Ulkovaatteisiin liittyy liuta termejä ja teknisiä ominaisuuksia, jotka saavat pään pyörälle.

Lasten ulkovaatteiden tulisi olla helppoja ja nopeita pukea päälle, mutta lisäksi niiden tulisi olla istuvia ja mukavia päällä. Ulkovaatteiden tulisi kestää Suomen muuttuvia sääolosuhteita, mutta myös rymyämistä ja leikkejä. Aikamoiset vaatimukset, vai mitä sanot?

Lasten tekniset ulkoiluvaatteet

Siinä missä 90-luvulla vaihtoehtoina oli haalari tai kurahousut, nykyvanhemmilta on mistä valita. Vettä hylkivän mutta hiostavan sadetakin sijasta moni vanhempi valitseekin lapselleen tekniset ulkoiluvaatteet. Tekniset ulkoiluasut pitävät yleensä ainakin jonkun verran vettä, mutta ovat samaan aikaan hengittävät. Tämä on erityisen tärkeää lastenvaatteissa, sillä hengittämätön ulkovaate voi leikeissä hiostava. Tekniset ulkoiluvaatteet tunnistaa “Tec”-merkinnästä.

Teknisten ulkovaatteiden hoito (Lähde: Reima)

Jotta teknisten ulkovaatteiden ominaisuudet pysyvät hyvinä käytössä, vaatteet vaativat oikeanlaista huoltoa. Oikein huollettu vaate säilyy usein käyttökelpoisena lapselta toiselle. Näin pidät huolta ulkovaatteista:

  • Vältä liiallista konepesua
  • Pyyhi tahrat vaatteesta heti ulkoa tultua kostealla rätillä pyyhkimällä tai suihkuttamalla
  • Jos vaate kaipaa pesukonepesua, valitse matalahko pesulämpötila (40º C)
  • Vältä huuhteluaineen käyttöä, sillä se voi heikentää vaatteen teknisiä ominaisuuksia
  • Kuivaa vaate ilmavasti nurinpäin vaateripustimessa, mielellään huonelämmössä
  • Rumpukuivausta tai kuivauskaappia ei yleensä teknisille vaatteille suositella, sillä liian kuuma lämpötila voi heikentää vaatteen kosteussuojausta ja saumojen teippausta
  • Rukkaset kuivuvat nopeammin, jos käännät ne nurinpäin. Vuoria ei kuitenkaan tule repiä irti päällisestä.
  • Ulkovaatteisiin ja kenkiin voi suihkaista suoja-ainetta, jolloin ne hylkivät likaa ja kosteutta entistäkin paremmin

Ulkovaatesanasto

Vaikka ulkovaatteiden osto voi alkuun tuntua mahdottomalta tehtävältä, kiinnittämällä huomiota muutamaan perusjuttuun, pystyt vertailemaan vaatteita helpommin ennen ostoa.

Kulutuksen- eli hankauksenkesto

Hankauksenkesto kertoo vaatteen kestävyydestä. Lastevaate-sivustolla kerrotaan, että kankaan kestävyyttä voidaan tutkia Martindale-testillä. Kankaan kestävyyttä testatessa testilaite hankaa kankaan pintaan kierroksia hiekkapaperilla, kunnes kankaan langat alkavat katkeilla. Mitä suurempi arvo, sen parempi hankauksenkestävyys vaatteessa on.

person in blue jacket and gray pants playing on snow covered ground during daytime
Kuva: Pauline Bernfeld. Erityisesti pepun ja polvien kohdat joutuvat lasten ulkovaatteissa koville.
Vesipilari

Vaellusjaretkeily-sivustolla kerrotaan, että vaatteen vesipilariarvo ilmaisee sen, kuinka vedenpitävä vaate on. Selvemmin sanottuna vesipilarilla viitataan siihen, kuinka paljon vettä vaate kestää, ennen kuin se kastuu. Mitä suurempi vesipilariarvo vaatteella on, sen parempi vedenpitävyys. Käytettyjä ulkoiluvaatteita hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että vaatteiden tekniset ominaisuudet heikentyvät käytössä ja pesussa.

Teipatut saumat

Reima-sivustolla kerrotaan, että teipatuilla saumoilla tarkoitetaan sitä, että vaatteen saumat sinetöidään teippaamalla ompelun jälkeen. Teippaus on yksi monista tavoista estää kosteuden pääsy saumakohdista vaatteen sisäpuolelle. 

Hengittävyys

Hengittävyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista lasten vaatteissa. Leikkivät ja touhuavat lapset liikkuvat paljon ja hikoilevat helposti. Hiostavassa vaatteessa leikkiessä lapselle tulee herkästi kylmä, kun hiki kuivuu. Halti-sivustolla kerrotaan, että kankaan hengittävyysarvo ilmaisee sitä, kuinka hyvin höyry läpäisee kankaan. Vaatteen hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h. Selkeämmin sanottuna luku kertoo sen, kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

two girl molding a snowman during daytime
Kuva: Ethan Hu. Ulkoilutuotteiden kankaan pinta viimeistellään yleensä käsittelyllä, joka voi olla esimerkiksi lian- ja vedenhylkivyysviimeistys.

Vaikka ulkovaateostoksille lähteminen voi tuntua alkuun rakettitieteeltä, kiinnittämällä huomiota muutamaan perusjuttuun, pystyt vertailemaan vaatteita helpommin ennen ostoa. Toivottavasti tämän artikkeli auttaa sinua valitsemaan sopivat tuotteet seuraavan kerran, kun lähdet ostoksille.

Mihin sinä kiinnität huomiota ulkovaatteita ostaessasi?

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 25.2.2022


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.