Osaatko pyytää oikein anteeksi – Ja osataanko sinulta pyytää?

Osaatko pyytää oikein anteeksi – Ja osataanko sinulta pyytää?
Photo by Toa Heftiba

Jokainen jota on joskus loukattu, tietää anteeksipyynnön voiman. Anteeksipyyntö voi pelastaa parisuhteen ja anteeksi pyytämättä jättäminen voi tuhota sen. Anteeksipyyntö ei kuitenkaan voi olla millainen tahansa. Millainen on aito anteeksipyyntö?

Anteeksipyyntö tuntuu lähtökohtaisesti helpolta asialta. Monilta se silti unohtuu. Jos tämän pienen mutta tärkeän sanan jättää sanomatta, pinnan alla syntyvät vauriot voivat johtaa suuriin konflikteihin myöhemmin. Varsinkin parisuhteessa, joka usein on elämän keskeisin kulmakivi, on tärkeää osata pyytää anteeksi oikein.

Moni meistä on ollut tilanteessa, jossa joku on loukannut meitä. Kurjimmalta tuntuu, jos loukkaaja ei millään lailla osoita olevansa pahoillaan teostaan, toisin sanoen ei pyydä anteeksi. Myöskään epäaidolta kuulostava kylmästi tokaistu “sori” ei riitä palauttamaan hyvää tunnelmaa ja luottamusta toista ihmistä kohtaan.

“Olen pahoillani että loukkasin sinua. Anteeksi.” Lause näyttää lyhyeltä ja sen sanomiseen kuluu kesimääärin viisi sekuntia. Silti monille on todella vaikeaa pyytää anteeksi. Miksi näin on?

Jokainen loukkaa joskus muita ihmisiä

Jokainen meistä tekee elämässään virheitä. Tästä seuraa, että väistämättä jossain vaiheessa elämäämme loukkaamme tarkoittamattamme jotakuta. Jos ja kun näin käy, tärkeitä on, että osaamme toimia tilanteessa niin, ettei itsellemme tai toiselle osapuolelle jää asiasta pahaa mieltä.

Anteeksipyynnön pitää viestiä, että henkilö on aidosti pahoillaan, ei tarkoittanut loukata meitä, ja aikoo jatkossa ottaa virheestään opikseen ja pyrkiä toimimaan toisin. Jos nämä kriteerit täyttyvät, on paljon helpompi päästää irti loukkaantumisen tunteesta ja aidosti antaa anteeksi loukkaajalle.

Jos ja kun on päässyt käymään niin kurjasti, että olet epähuomiossa loukannut vaikkapa kumppaniasi (tai ketä tahansa muuta), Verywell Mind-sivustolla on listattu vinkkejä, joiden avulla toinen osapuoli voi ymmärtää paremmin, että olet aidosti pahoillasi asiasta.

Tärkeitä on kyetä myöntämään, että olit väärässä. Vain jos aidosti ilmaiset, että ymmärrät toimineesi väärin, toinen osapuoli voi yhtä aidosti hyväksyä anteeksipyynnön. Ilmaise myös selkeästi, että olet todella pahoillasi, että loukkasit toisen tunteita ja että teet parhaasi, ettei niin tapahdu uudestaan.

Jos kyseessä on ihmissuhteeseen liittyvä ongelmatilanne, keskustelkaa avoimesti siitä, mikä on tai ei ole sallittua teidän suhteessanne. Jos säännöt eivät ole selviä molemmille, usein tulee huomaamattaan loukattua toista.

Tunnista milloin täytyy pyytää anteeksi ja milloin ei

Jos olet toiminut selkeästi väärin, tai sinun toimiesi seurauksena jollekin on aiheutunut vahinkoa, tällöin anteeksipyyntö on paikallaan. Joskus toiset ihmiset loukkaantuvat silloinkin, vaikka emme ole tehneet mitään väärää. Tällaisessa tilanteessa anteeksipyynnöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Sinun ei tarvitse pyytää anteeksi toisen ihmisen mielipahaa, joka ei ole sinun toimiesi aiheuttamaa, vaikka toinen ihminen syyttäisikin sinua pahasta olostaan.

Lähde: Verywell Mind

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *