Rajat ovat rakkautta! Näin asetat lapselle rajat positiivisella tavalla

Rajat ovat rakkautta! Näin asetat lapselle rajat positiivisella tavalla
Kuva: Jeremiah Lawrence

Moni sekoittaa positiivisen kasvatuksen rajattomuuteen. Positiivinen kasvatus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi saisi toimia kaikissa tilanteissa mielensä mukaan. Positiivisen kasvatuksen taustalla on idea siitä, että oikeanlaisella ohjauksella lapsi oppii itse tekemään oikeita päätöksiä ja säätelemään käytöstään. Voiko lapsi oppia toimimaan oikein ilman rangaistusta ja arestia? Millaisia rajoja lapsi tarvitsee?

Millaisia rajoja lapsi tarvitsee?

Lapsi tarvitsee rajoja oppiakseen, kuinka tietyissä tilanteissa toimitaan ja kuinka muut ihmiset otetaan huomioon. Rajojen tulee olla sellaisia, että lapselle voidaan selittää, miksi kyseinen raja on asetettu. Se että lapsi saa olla mukana vaikuttamassa rajoihin, auttaa lasta ymmärtämään paremmin sen, miksi rajoja tarvitaan. Vanhempien suosima “Koska minä sanon niin” ei tästä syystä ole kovinkaan toimiva tapa kasvattaa. Lapsen tulee myös olla tietoinen siitä mitä voi seurata, jos rajoja ei noudateta: “Jos päätät pukea tennarit vesisateella, on hyvin todennäköistä, että kengät ja sukat kastuvat hetkessä ja olo on nopeasti epämukava.”

Lempeys ei ole lepsuilua

Moni yhdistää positiivisen kasvatuksen vanhempien lepsuiluun. Positiivinen kasvatus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi saisi toimia kaikissa tilanteissa mielensä mukaan. Bebés y más-sivustolla muistutetaan, että positiivisen kasvatuksen ideana on kannustaa lasta itseään etsimään sopivia ratkaisuja ja ymmärtämään, miksi tietyissä tilanteissa toimitaan tietyllä tavalla. Vanhempien ei tulisi miettiä niinkään sitä, kuinka estää lasta erehtymästä. Lapsella tulisi olla tilaa ja mahdollisuuksia oppia omista virheistään. 

woman walking in forest with child
Kuva: James Wheeler. Ottamalla huomioon lapsen mielipiteen tilanteissa, joissa se on mahdollista, lapsi tuntee itsensä kunnioitetuksi, kuunnelluksi ja arvokkaaksi.

Turvallisuus ja sosiaaliset taidot

Positiivinen kasvatus-sivustolla muistutetaan, että turvallisuuteen liittyvät rajat ovat yksi niistä asioista, joista lapsi ei voi päättää itse. Turvavyön ja kypärän käyttö, järkevä nukkumaanmenoaika, ruokavalio ja ikärajojen noudattaminen on vanhempien vastuulla.

Lisäksi lapsi tarvitsee apua esimerkiksi sosiaalisten taitojen harjoittelussa, sivustolla huomautetaan. Oman vuoron odottamista, toisten ihmisten -ja omaisuuden kunnioittamista, sopivaa kielenkäyttöä ja fyysisen koskemattomuuden rajoja harjoitellaan yhdessä aikuisten kanssa.

woman in brown coat and blue denim jeans holding girl in white shirt during daytime
Kuva: Hideaki Takemura. Lapselle asetettujen rajojen tulee olla perusteltuja.

Muistilista lempeämpään rajoittamiseen

Positiveparentingconnection-sivustolla muistutetaan, että lapsi ei aina ole samaa mieltä säännöistä ja rajoista. Aikuisen tehtävä onkin sietää lapsen pettymystä ja kapinointia. Kun aikuinen on johdonmukainen, lapsen on helpompi noudattaa sääntöjä. Se, että rajoista pidetään kiinni on on yhtä tärkeää kuin se, että lapsella on rajat. Lapsi huomaa helposti, jos saa aina tahtonsa läpi itkemällä ja kiukuttelemalla.

Jos lasta hallitaan pelolla ja uhkaillaan jatkuvasti arestilla, lapsi saattaa alkaa salailemaan tekemisiään, eikä uskalla kertoa virheistään. Kun lapsen ja vanhemman välillä vallitsee kunnioitus ja luottamus, myös virheistä on helpompi puhua.

Mitä ajatuksia positiivinen kasvatus sinussa herättää?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *