Ihanan kamala kylpyhuoneremontti

Ihanan kamala kylpyhuoneremontti
Kuva: Netrauta

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta

Kylpyhuoneremontti on yksi kodin isoimmista, haastavimmista ja arvokkaimmista remonteista, minkä vuoksi moni miettiikin pitkään, ryhtyäkö remonttiin. Kylpyhuoneremontti onnistuu huolellisella suunnittelulla ja hyödyntämällä ammattilaisten osaamista. On hyvä pohtia etukäteen, millainen kylpyhuone omiin tarpeisiin soveltuu, mikä on budjetti ja miten pärjätään se aika, kun kylpyhuone ei ole käytettävissä.

Kylpyhuoneen tyypillinen käyttöikä on 15­­­–40 vuotta. Kun käyttöikä tulee täyteen, on remontointi ajankohtaista jo kosteusongelmien välttämiseksi. Jos kylpyhuoneeseen on syntynyt kosteusvaurioita, on remontti välttämätön. Vaurioita ei yleensä näe paljaalla silmällä. Seinissä tai saumoissa olevat homepilkut eivät aina tarkoita kosteusvaurioita.

Remontin voi toki tehdä jo aikaisemmin esimerkiksi viihtyvyyden tai käytännöllisyyden parantamiseksi. Monesti kylpyhuoneremonttiin päädytäänkin, jos kylpyhuone tuntuu nuhjuiselta tai sen toiminnot eivät sovellu perheen tarpeisiin. Remontoitu kylpyhuone nostaa kodin arvoa, mikä voi olla myös yksi syy remonttiin.

Kuva: Netrauta. Kahden pesualtaan Noro Relounge pesuallas on kätevä valinta erityisesti silloin, kun kylpyhuonetta käyttää useampi perheenjäsen samanaikaisesti.
Huolellinen suunnittelu  

Kylpyhuoneremontti vaatii huolellista suunnittelua. Remonttia suunnitellessa kannattaa viihtyvyyden ja käytännöllisyyden lisäksi pohtia myös, kuka kylpyhuonetta käyttää ja millaisia käyttötarpeita kylpyhuoneella on pidemmällä aikavälillä. Isompi perhe voi esimerkiksi hyötyä kahdesta suihkusta tai kahdesta pesualtaasta. Lisäksi on pohdittava, tarvitaanko kylpyhuoneeseen säilytystilaa ja sijoitetaanko kylpyhuoneeseen muita toimintoja, esimerkiksi pyykkikone. Budjetti on hyvä miettiä ja varata siihen hieman ylimääräistä, jos matkan varrella ilmeneekin yllätyksiä. Kylpyhuoneremontin suunnittelussa on hyvä hyödyntää esimerkiksi alan lehtiä, vierailla myymälöissä ja miettiä, mikä tyyli omaan kotiin parhaiten sopii. Materiaalivalinnoissa on hyvä huomioida, että kylpyhuone on kostea tila.

Kuva: Netrauta. Kylpyhuoneeseen kaivattua säilytystilaa tuo Bathlife Lättsam allaslaatikosto, johon mahtuu mukavasti kylpyhuonetarvikkeita.
Ammattilainen apuna

Kylpyhuoneremontti on vaativa remontti, joka vaatii laajaa osaamista ja ymmärrystä esimerkiksi rakenteista. Vaikka kätevä remontoi kylpyhuoneensa itse, moni luottaa kuitenkin ammattilaisen kädenjälkeen. Kun kylpyhuoneen vedeneristyksen ja laatoituksen tekee ammattilainen, lopputulos on taatusti parempi kuin itse tehden ja kestää lähemmän tarkastelun. Remontissa on myös paljon vaiheita, jotka vain ammattilainen voi tehdä. Putki- ja sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle, samoin asbestikartoitus. Myös porareikämittaus kosteuden tutkimiseksi on ammattilaisen hommaa.

Usein on kätevintä valita remontin tekijäksi toimija, jolta löytyy kaikki palvelut kylpyhuoneremonttiin, kuten suunnittelu-, rakennus-, sähkö- ja putkityöt. Remonttitarjouksia kannattaa pyytää useammalta eri toimijalta parhaan mahdollisen vaihtoehdon löytämiseksi. Kylpyhuoneremontin tekijäksi on hyvä valita sellainen toimija, joka lupaa työlleen kunnollisen takuun. Tekijältä pitää saada kirjallinen tarjous, jolloin vältytään yllättäviltä kustannuksilta. Toki remontin aikana mahdollisesti ilmenevät yllätykset, kuten kosteusvauriot, muuttavat tilannetta, sillä niihin ei ole tarjouksessa yleensä varauduttu.

Kuva: Netrauta. Kylpyhuoneen laattavalinnoissa ja laatoitustyyleissä on paljon vaihtoehtoja jokaiseen makuun. GoldenTile Marmo Milano seinälaatta on marmoripintakuvioitu.
Remonttiin valmistautuminen

Kylpyhuoneremontti vaatii muutostyöluvan isännöitsijältä, mikäli koti on taloyhtiössä. Omakotitaloasujan ei tarvitse lupapyyntöä tehdä. Ennen remontin aloitus on hyvä pitää palaveri, jossa sovitaan remontin yksityiskohdista ja alkamisajasta. Jos kyse on ennen vuotta 1994 valmistuneesta kylpyhuoneesta, pitää tehdä lain vaatima asbestikartoitus. Mahdollisen asbestin poiston saa tehdä vain asbestin poistoon erikoistunut urakoitsija.

Ennen kylpyhuoneremonttia on remontoitavat tilat, kuten kaapit, tyhjennettävä. Lisäksi pitää varata tilaa asentajan tarvikkeille, työkaluille ja esimerkiksi laatoille. Remonttipölyä saattaa kulkeutua muihin huoneisiin, vaikka koti suojataankin yleensä huolellisesti. Esimerkiksi elektroniikkalaitteet voi peittää vaikkapa lakanalla ja kaappien ovet ja laatikot teipata, mikäli niistä ei tarvita tavaraa remontin aikana.

Kuva: Netrauta. Keramiikasta valmistettu Fine PRICE -pesuallas tekee kylpyhuoneesta ylellisen. Materiaalivalinnoilla ja kalusteilla on suuri vaikutus remonttibudjettiin.
Remonttibudjetti

Kylpyhuoneremontti on kodin arvokkaimpia remontteja. Pelkkien silikonisaumojen vaihto ammattilaisen tekemänä kustantaa yleensä muutamia satoja euroja, laatoitus muutamia tuhansia euroja. Koko kylpyhuoneen uudistus voi maksaa jopa kymmeniätuhansia eroja. Loppusummaan vaikuttavat pitkälti käytetyt materiaalit ja kalusteet. Työn osuus kylpyhuoneremontin kustannuksista on keskimäärin 40–70 %. Työn osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä verotuksessa. Joissakin tapauksissa kotivakuutus voi kattaa remontoinnista aiheutuvia kuluja etenkin, jos kyse on esimerkiksi yllättävästä putkirikosta.

Omakotitalon kylpyhuoneremontin maksaa asukas, mutta taloyhtiössä asuvalla asia ei ole yhtä yksiselitteinen. Yhtiöjärjestykseen on usein kirjattu, mikä on taloyhtiön ja osakkaan vastuu kylpyhuoneesta. Taloyhtiö voi korvata esimerkiksi rikkoutuneen vesihanan, mutta jos asukas haluaa uudistaa kylpyhuonetta ja hankkia kalliin erikoishanan, hänen tulee kustantaa se itse.

Kuva: Netrauta Primy Steel Vector High Sand -pesuallashana on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Taloyhtiö voi korvata rikkoutuneen vesihanan.
Remontin kesto

Kylpyhuoneremontti kestää yleensä useita viikkoja, keskimäärin kahdesta neljään viikkoa. Jos muutetaan esimerkiksi seinien tai vesipisteiden paikkoja tai tehdään myös saunaremontti, remontti voi kestää kauemminkin. Mikäli purkamisen yhteydessä löytyy kosteusvaurioita, vie kuivattaminen aikaa.  

Laadukkaasti rakennettu kylpyhuone ei tarvitse välttämättä suurta remonttia. Nykyään useat kylpyhuoneremonttifirmat tarjoavat palveluita, joissa kylpyhuoneen pinnat puhdistetaan ja silikoni- ja laattasaumat uusitaan. Laatoille ja saumoille voidaan tehdä myös nanopintakäsittely, mikä tekee pinnasta likaa ja kosteutta hylkivän. Tällainen remontti on ohi muutamassa päivässä.

Kuva: Netrauta. Kylpyhuoneen täydellinen remontti kestää keskimäärin kahdesta neljään viikkoa. Kuvan kylpyhuoneen lattia on laatoitettu GoldenTile Damascata lattialaatalla.
Remontin jaloissa

Kylpyhuoneremontti voi olla hankala sovittaa arkeen. Useimmat ihmiset pystyvät kuitenkin asumaan kodissaan myös kylpyhuoneremontin ajan. Jo remonttia suunniteltaessa on hyvä pohtia, missä käydään vessassa ja suihkussa remontin ajan. Taloyhtiön yhteisiä pesutiloja voi hyödyntää. Toiset peseytyvät työpaikalla tai uimahallissa. Jotkut taas turvautuvat sukulaisten ja ystävien apuun ja sopivat saunavuorot tuttavien luokse.

Remontin ajan etätöiden tekeminen voi olla haastavaa remontista mahdollisesti aiheutuvan melun vuoksi. Myös lemmikkieläimet saattavat reagoida kodissa työskenteleviin remontoijiin ja remonttiääniin. On hyvä muistaa, että vaikkei vettä kylpyhuoneeseen remontin aikana tulekaan, muut pesutilat ja keittiö ovat normaalisti käytettävissä lukuun ottamatta lyhyitä hetkiä, jolloin vedet pitää katkaista remontin tieltä.

Kylpyhuoneremontit tehdään pääasiassa päiväsaikaan, mutta remonttifirmoilla voi olla mahdollista ajoittaa töitä myös viikonlopuille ja illoille. Monesti remontoimista helpottaa, jos asentajilla on käytössään kodin avain.

Kuva: Netrauta Noro LED-valaisinprofiili on hyvä valinta kylpyhuoneeseen, sillä led-valo on energiatehokas ja pitkäikäinen.
Remontin jälkeen

Oli kyseessä sitten täydellinen kylpyhuoneremontti tai kylpyhuoneen uudistus, kannattaa remontin jälkeen aina suorittaa loppukatselmus remontin tehneen yrityksen kanssa ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Hyvin suunniteltu ja ammattilaisen toteuttama remontti nostaa kodin arvoa ja tuo viihtyisyyttä kotiin.

Kuva: Netrauta. Remontoitu kylpyhuone nostaa asunnon arvoa ja lisää viihtyisyyttä. Bathlife Flit- poreamme on todellinen katseenvangitsija.

Teksti: Nanna

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *