Poikani jäi kiinni kannabiksen polttamisesta! – Tein välittömästi lastensuojeluilmoituksen!

Poikani jäi kiinni kannabiksen polttamisesta! – Tein välittömästi lastensuojeluilmoituksen!
Kuva: Pixabay/bernell

Perheemme on melko tavallinen eroperhe. Saimme lapset nuorena ja erosimme lasten ollessa pieniä. Meillä on kaksi nyt jo parikymppistä aikuista lasta, joilla on asiat loistavasti ja voimme olla heistä ylpeitä. Miksi sitten vanhempi poika sortui kokeilemaan kannabista?

Poikamme ovat hyvin erilaisia. Vanhempi on ollut aina impulsiivinen ja hyvin kokeilunhaluinen. Häneen on vaikuttanut etenkin murrosiässä kaveripiiri ja muiden mielipiteet. Hänellä on ollut vahva tarve kuulua joukkoon. Nuorempi sen sijaan on oman tiensä kulkija, jota ei kiinnosta muiden mielipiteet. Hän on myös täysin päihdevastainen.

Poikien muutettua yläasteiässä isälleen, muutin itse toiselle paikkakunnalle, lähelle lapsuuden perhettäni. He kävivät luonani säännöllisesti joka toinen viikonloppu ja koulun loma-aikoina. Välimatka oli 170 kilometriä.

Meillä oli avoimet ja lämpimät välit. Pystyimme puhumaan lähes kaikesta. Mutta toki vanhemman pojan murrosiän myötä, hän otti etäisyyttäkin, eikä enää kertonutkaan minulle aivan kaikkea.

Mutta olimme pystyneet puhumaan jopa siitä, että vanhinta poikaani houkutti kokeilla päihteitä, kuten alkoholia. Oli sitä kuulemma salaa kavereiden kanssa joskus kokeillutkin humaltumistarkoituksessa. Olin opastanut, että sitä ehtii sitten aikuisenakin kokeilla, mutta samalla olin kertonut haluavani tietää koko ajan “missä mennään”. Minusta se oli tärkeintä. En usko, että liian ehdoton ja kova linja olisi toiminut poikaani. Hän olisi kokeillut alkoholia siitä huolimatta, mutta olisi vaan jättänyt kaiken kertomatta minulle.

Huumeista olin varoitellut kovasti ja vedonnut sukumme mielenterveysongelmiin ja riippuvuusriskiin. Olin varoittanut, että niin sanotut miedotkin huumeet voivat erityisesti meidän suvun kaltaisille herkille ihmisille laukaista mielenterveysongelmia, kuten psykoosin.

Vanhempi poikani jäi kiinni kannabiksesta

Eräs kerta poikien tultua viikonlopun viettoon luokseni, minulle tuli voimakas TUNNE, että poikani on kokeillut kannabista. Keksin juonen eli väitin saaneeni luotettavasta lähteestä tiedon hänen kokeilustaan. Poikani meni aivan hämilleen ja kysyi, että “Mistä minä sen voin tietää?”. Käskin häntä kertomaan heti omin sanoin totuuden.

Ja niinpä hän kertoi kokeilleensa kannabista kavereiden kanssa. Hän yritti kovasti udella, kuka hänet paljasti, mutta sanoin ettei sillä ole merkitystä. Kyselin tarkkaan millainen se kokeilu oli ollut, miltä se oli tuntunut ja kiinnostiko häntä kokeilla uudestaan.

Silloin hän repesi itkuun ja kertoi kaikki ajatuksensa. Hän kertoi olleensa masentunut siitä, ettei isänsä ollutkaan antanut hänen muuttaa perässä luokseni, kuten oli ollut puhe. Hän oli hakenut lohtua päihteistä ja myös kavereiden hyväksyntää.

Kiitin poikaani rehellisyydestä ja kerroin hankkivani hänelle apua masennukseen ja päihdeasioihin. Halasin häntä pitkään ja hartaasti luvaten, että kaikki kääntyy parhain päin. Sitten soitin päivystävälle sosiaalityöntekijälle ja tein lastensuojeluilmoituksen.

Poikani sai apua tilanteeseensa ja kiinnostus päihteitä kohtaan lopahti. Hän löysi esimerkkimme avulla innostuksen urheiluun ja alkoi käymään salilla sekä syömään terveellisesti. Hän vaihtoi osittain kaveripiiriään, mikä oli todella tärkeää pysyäkseen erossa päihteistä.

Hän pääsi myös ideani myötä niin sanotulle “tekevälle luokalle”, missä oli pieni ryhmä syrjäytyneitä, mutta motivoituneita nuoria, joille tavallinen opetustyyli ja suuret luokkakoot eivät olleet sopineet. Luokassa pojan koulunkäynti alkoi sujua, hän tajusi olevansa älykäs ja numerot nousivat kohisten.

Peruskoulun jälkeen hän hankki oppisopimuspaikan rakennusalalta ja suoritti rakennusalan perustutkinnon. Sen jälkeen hän pääsi heti töihin ja oli niin pidetty työntekijä, että hänellä oli vara valita työpaikkansa muutaman työpaikan joukosta. Olen äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen siitä, että tämä tarina päättyi näin onnellisesti.

Kannustan kaikkia vanhempia, että keskustelkaa avoimesti nuortenne kanssa ja älkää olko liian sinisilmäisiä. Kiltitkin nuoret voivat tehdä virheitä ja eksyä vääränlaiseen kaveriporukkaan!

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *