Millaiset lapsuusmuistot ovat kaikkein arvokkaimpia?

woman in white long sleeve shirt holding white printer paper
Photo by Raj Rana

Millaisia ovat lämpimimmät ja arvokkaimmat lapsuusmuistot aikuisten silmin katsottuna? Millaisia kauniita muistikuvia ja onnen välähdyksiä haluaisit jättää omalle lapsellesi?

Ikä, jolloin pysyviä muistoja alkaa tallentua mieleen vaihtelee ihmisestä toiseen. Keskimäärin ihminen alkaa muodostamaan pysyviä muistikuvia muutaman vuoden ikäisenä. Hajanaisia muistikuvia voi olla jo ensimmäisten parin elinvuoden ajalta.

Moni vanhempi haluaa luoda omille lapsilleen samanlaisia lämpimiä muistoja kuin itse on kokenut omassa lapsuudessaan. Good to Know – sivusto listasi yleisimpiä lämpimiä muistoja, joita aikuisilla on omasta lapsuudestaan. Tunnistatko näiden joukosta omia muistojasi ja haluaisitko lapsellesi samanlaisia?

Ihanimmat muistot liittyvät usein yhdessä koettuihin asioihin

Eräs yleisimmistä mieluisista muistoista oli joulupäivällinen yhdessä perheen kanssa. Jouluaaton jännitys lahjojen avaamisineen on varmasti yksi lapsen mieleenpainuvimmista muistoista. Isovanhempien luona vierailut olivat myös jääneet monen aikuisen mieleen jo varhaisesta iästä lähtien. Jäätelöauton musiikki oli niinikään yksi lämpimänä muistona mieleen painunut melodia.

Moni muisti, kuinka lapsena laskettiin päiviä kesäloman alkamiseen. Tämä ei ole ihme, kun ottaa huomioon että moni aikuinen kokee, että lapsena kesäloma tuntuu paljon pidemmältä kuin aikuisena. Monen aikuisen näkökulmasta katsottuna kesä- ja heinäkuu saattavat vilahtaa ohi ennen kuin on edes kunnolla päässyt kesän tunnelmaan.

Ensimmäinen ihastus jää mieleen

Moni muistaa ensimmäisen ihastuksensa vielä kiikustuolissakin. Monilla meistä on lämpimiä muistoja siitä, kuinka koulussa koitimme ujosti päästä huomaamatta luokassa tai välitunnilla lähemmäs ihastuksemme kohdetta. Jos se maailman ihanin pieni poika tai tyttö sattui vilkaisemaan meidän suuntaamme, käännyimme äkkiä pois, ettei hän vain saisi mitään vihiä, että olimme ihastuneita. Ensimmäinen ihastuminen herättää usein niin voimakkaita tunteita lapsessa, että muistijäljet tallentuvat mieleen koko loppuelämäksi.

Koulun juhlien esityksissä mukana oleminen on myös yksi sellainen muisto, joka useilla aikuisilla kulkee matkassa läpi elämän. Vanhempien lukemat iltasadut ovat niinikään kokemuksia, jotka jättävät voimakkaan lämpimän muistijäljen aikuisuuteen asti. Illalla peiton alla mielikuvitus saa lentää, kun äiti tai isä lukee hauskaa ja ehkä hiukan jännittävää tarinaa. Vaikka jännittäisi, olo on silti turvallinen, koska oma vanhempi on vieressä.

Ensimmäinen oma raha muistetaan

Ensimmäisten omien taskurahojen saaminen on myös jäänyt monen aikuisen muistoihin, samoin kuin lähikaupasta rahoilla ostetut pienet makeiset. Lapsi tajuaa jo varhaisessa vaiheessa, että rahalla on olennainen rooli yhteiskunnassamme. Rahalla saa asioita. Siksi se hetki, jolloin itse ensimmäisiä kertoja saa itselleen rahaa, jolla voi ostaa itse valitsemiaan asioita, kuten esimerkiksi irtokarkkeja, jää usein muistoihin aikuisuuteen asti.

Edellä mainuttujen muistojen lisäksi on monia muita lämpimiä muistoja, jotka ovat kulkeneet lapsuudesta aikuisuuteen. Jokainen elämä ja perhe on erilainen. Millaisten muistojen sinä toivoisit jäävän lapsesi mieleen kiikustuoliin asti?

Lähde: Good to Know

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.