Energiakriisi, inflaatio, sota – Mitä tehdä kun maailmantuska valtaa mielen?

Energiakriisi, inflaatio, sota – Mitä tehdä kun maailmantuska valtaa mielen?
Kuva: Joice Kelly

Maailma on muuttunut viime kuukausien aikana huomattavasti siitä mihin olemme tottuneet. Monia stressaa oma rahatilanne, energiakriisi, inflaatio ja Ukrainan sota. Ruuhkavuosien keskellä ylimääräinen stressi voi aiheuttaa suurta ahdistusta.

Maailman tilanne on tänään täysin erilainen kuin viime keväänä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lyhyessä ajassa on ilmaantunut useita erilaisia stressiä aiheuttavia asioita. Hinnat ovat nousussa ja vaikka kulutustaan koittaisi vähentää, perheen on syötävä ja kodin on pysyttävä lämpimänä. Inflaatio on nostanut erityisesti ruuan hintoja, mikä vaikuttaa voimakkaasti erityisesti lapsiperheiden arkeen. Varsinkin jos lapsia on monta, usean suun ruokkimiseen kuluu hintojen nousun jälkeen merkittävä summa aiempaa enemmän. Energian hinnan nousu tuo myös omat haasteensa arkeen.

Normaalioloissa yksikin tällainen haaste olisi vaikea kohdata. Entä sitten nyt, kun monta suurta haastetta osuu kohdalle kerralla? Vähempikin riittäisi horjuttamaan perusarjen turvallisuuden tunnetta. Kuinka ahdistunutta oloa voi helpottaa kriisien keskellä?

Ahdistuksen keskellä on tärkeää muistuttaa itseään aktiivisesti niistä asioista, jotka ovat hyvin omassa elämässä. Kun oikein keskitymme pohtimaan, lähes jokaisen elämässä on jotain hyvää. Hyvä asia voi olla esimerkiksi oma kumppani tai läheinen ystävä, joka on tukena vaikeina aikoina. Jos oma ja perheen terveys on hyvä, se on jo todella suuri asia. Vaikka rahat olisivat tiukilla, jos kuitenkin pystyy asumaan omassa kodissa ja ostamaan ruokaa perheelle, on kaikesta huolimatta kohtuullisen hyvässä tilanteessa.

Usein kuulee ihmisten kehottavan niitä, joka surkuttelevat oloaan “ajattelemaan miten huonosti asiat ovat monilla perheillä köyhissä maissa”. Tämä on toki totta. Mutta totta on myös, että ihminen usein vertaa itseään ympäröivään keskiarvoon. Jos ihminen kokee, että oma elämä on laadullisesti ympäristön keskiarvon alapuolella, tämä usein aiheuttaa ihmiselle ahdistusta. Tieto siitä, että jossain päin maailmaa joillakin on asiat vielä huonommin ei vie pois ahdistusta siitä, että omat rahat eivät Suomessa riitä esimerkiksi ruuan ostamiseen lapsille.

Vaikka on selvää, että maailmassa on miljoonia ihmisiä, joiden tilanne on monella lailla hirvittävämpi kuin Suomen köyhimmän asukin, kenenkään ahdistusta ei tulisi ylenkatsoa. Ahdistuksen tunne on aina subjektiivinen.

Suurin osa ihmisistä arvostaa vakaata, ennustettavaa elämää ainakin mitä tulee taloudelliseen turvaan. Nyt yllättäen olemme tilanteessa, jossa moni asia on muuttunut. Elämme onneksi kuitenkin maassa, jossa on mahdollista saada suurimmankin hädän hetkellä monenlaista tukea. Vaikka asiat menisivät hetkellisesti huonosti, kannattaa muistuttaa itseään, että ajan kanssa tilanne hyvin luultavasti tulee parantumaan. Tärkeintä on keskittyä kaikkiin niihin asioihin, jotka ovat hyvin omassa elämässä. Pitämällä nämä asiat aktiivisesti mielessä voi estää ahdistusta ottamasta liikaa valtaa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.