Kun puolisoiden ikäero on suuri – Mihin kaikkeen se vaikuttaa suhteessa?

Kun puolisoiden ikäero on suuri – Mihin kaikkeen se vaikuttaa suhteessa?
Kuva: Wilson Sánchez

Rakkaus ei katso ikää, mutta millaisia vaikutuksia ikäerolla on suhteeseen, varsinkin jos ikäeroa on paljon ja jos kuviossa on mukana myös lapset?

Päivi Lipponen avioitui 56-vuotiaan Paavo Lipposen kanssa ollessaan 30-vuotias. Me Naiset-lehden haastattelussa Päivi kertoo, millä lailla elämä on muuttunut nyt, kun hän itse on 55-vuotias ja puoliso on 81. Enää ei voi tehdä yhdessä samoja asioita kuin silloin, kun molemmat olivat fyysiseltä kunnoltaan lähempänä toisiaan. Nuorempi puoliso ottaa myös enemmän vastuuta yhteisistä asioista toisen vanhetessa ja haurastuessa.

Mutta entä kun kuviossa ovat mukana pienet lapset? Mitä ikäero merkitsee silloiin, vai merkitseekö se mitään?

Tänä päivänä Suomessa on presidenttipari, jolla on pieni lapsi ja myös hyvin suuri ikäero. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, että ikäero ei ole este onnelliselle perhe-elämälle. Viime kädessä kaikki on kiinni suhteen osapuolista. Jos asioiden halutaan toimivan ja ollaan valmiita elämään sen mukaan mitä ikäero mahdollisesti tuo tullessaan, elämä vanhemman kumppanin kanssa voi olla aivan yhtä hyvää kuin nuoremmankin.

Elämää ei voi ennustaa

Moni ajattelee, että suuri ikäero automaattisesti merkitsee, että vanhempi puoliso alkaa jossain vaiheessa esimerkiksi sairastella enemmän ja nuorempi joutuu häntä sitten hoitamaan. Elämää ei kuitenkaan voi ennustaa etukäteen. Vaikka puolisot olisivat samanikäisiä, toinen saattaa silti sairastua vakavasti. Myös lapset saattavat sairastua niin, että vaativat jatkuvaa hoitoa, joskus jopa läpi elämän.

Elämässä voi yrittää varautua tulevaan, mutta odottamattomat asiat voi käsitellä vasta silloin kun ne osuvat kohdalle. Moni vanhempi ihminen elää terveenä hyvin vanhaksi, joten ikäkään yksin ei merkitse sitä, että toinen tulee automaattisesti olemaan toisen hoidettavana.

Toki on selvää, että jos nuorempi osapuoli haluaa harrastaa seinäkiipeilyä tai laskuvarjohyppäämistä puolison kanssa, tämäntyyppiset fyysiset lajit eivät enää onnistu niin hyvin vanhemmalta kumppanilta. Mutta nämä ovat juuri niitä valintakysymyksiä, joita ihmiset pohtivat, kun tekevät päätöksiä sitoudutaanko olemaan yhdessä loppuelämä. Jos rakastuu vanhempaan ihmiseen ja haluaa olla nimenomaan tämän kanssa yhdessä, on selvää, että joistakin asioista joutuu silloin luopumaan.

Tämä ei kuitenkaan merkitse, etteikö yhteinen elämä vanhemman puolison kanssa voisi yhä olla hyvää. Moni nuorempi puoliso on sanonut, että arvostaa esimerkiksi vanhemman puolison elämänkokemusta. Viime kädessä kyse on siitä, kenen kanssa haluat jakaa elämäsi. Tärkeintä on, että ihmiset itse tietävät tarkoin, mihin ovat ryhtymässä ja hyväksyvät suhteen sellaisena kuin se on.

Lähde: Me Naiset

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.