Henkinen rasitus kuluttaa kehoa – Kuinka ahdistusta voi vähentää kotikonstein?

Henkinen rasitus kuluttaa kehoa – Kuinka ahdistusta voi vähentää kotikonstein?
Kuva: Victoria Volkova

Ahdistuksella on monia haitallisia vaikutuksia elimistöön. Esimerkiksi useiden autoimmuunisairauksien kohdalla on havaittu ahdistuksen ja stressin pahentavan oireita. Miten itseään voi auttaa ahdistuksen keskellä?

Alla on listattu tutkitusti toimivia keinoja, joiden avulla ahdistusta ja stressiä voi vähentää kotikonstein. Jos ahdistus on hyvin voimakasta, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Huolien jakaminen läheisten kanssa

Jos ongelmia hautoo yksikseen, ne saattavat paisua mielessä epärealistisiin mittasuhteisiin ja ahdistus saattaa vain lisääntyä. Omista huolistaan kannattaa puhua läheisten kanssa. Usein jo ahdistavasta asiasta puhuminen helpottaa oloa. Ystävän tai läheisen kanssa keskustelu asettaa usein asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja avaa uusia näköaloja.

Liikunta

Liikunnan on havaittu lisäävän mielihyvähormonien määrää ja vähentävän sitä kautta stressiä. Kiireisen arjen keskellä moni vanhempi kokee saavansa tärkeää rentoutusta liikunnasta. Liikunnan muiden hyötyjen lisäksi liikuntahetki on arvokasta omaa aikaa, jolloin voi pitää taukoa normiarjen kiireistä.

Alkoholin käytön vähentäminen

Alkoholin käytön on havaittu voimistavan stressioireita, varsinkin jos käyttö on runsasta. Alkoholi saattaa tuoda hetkellisen rentoutumisen tunteen, mutta kun alkoholi poistuu elimistöstä, olotila saattaa tuntua aiempaa huonommalta. Jos kokee itsensä hyvin stressaantuneeksi, kannattaa kokeilla auttaako alkoholin vähentäminen. Riittävä laadukas uni on myös tärkeää jaksamisen kannalta. Alkoholilla on usein haitallinen vaikutus unen laatuun.

Ihmissuhteiden hoito

Hyvät läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä ihmisen yleisen onnellisuuden kannalta. Läheiset ihmissuhteet toimivat voimavarana vastoinkäymisten osuessa kohdalle. Toisinaan käy niin, että kiireisen arjen keskellä yhteydenpito ystäviin jää vähiin. Kun sitten ystävien tukea tarvitsisi, saattaa tuntua vaikealta soittaa, jos yhteyttä ei ole pitänyt pitkään aikaan. Onkin hyvä pyrkiä hoitamaan ystävyyssuhteita myös sellaisena aikana, jolloin oma elämä on kiireisempää.

Työoloihin puuttuminen

Moni ihminen kokee työn olevan yksi suuri ahdistuksen ja stressin aiheuttaja. Joskus työ itsessään on liian raskasta, mikä lisää ahdistusta. Toisinaan työpaikalla voi ahdistusta aiheuttaa ihmissuhteet.

Tutkimusten mukaan esihenkilöiden työajasta huomattava osa kuluu konfliktitilanteiden ratkomisessa. Tämä kertoo konfliktien yleisyydestä työpaikoilla. Konfliktitilanteet ovat usein todella raskaita kaikille osapuolille, siksi ne kannattaa aina pyrkiä ratkaisemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Joskus tilanne on niin tulehtunut, että hyvän ilmapiirin palauttaminen työpaikalla ei yrityksistä huolimatta onnistu. Tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita, olisiko työpaikan vaihtaminen oman hyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto. Pitkään jatkuessaan ahdistava tilanne aiheuttaa keholle enemmän vahinkoa ja toipumiseen kuluu enemmän aikaa.

Hyvät teot

Niin kliseiseltä kuin se saattaakin kuulostaa, hyvien tekojen tekemisen on havaittu tuottavan mielihyvää ja onnellisuuden tunnetta niiden kohteen lisäksi myös niiden tekijälle. Tämä on helppo ymmärtää. Jokainen, joka on antanut lahjoja läheisilleen, tietää miten hyvä mieli tulee ajatuksesta, että lahja tuottaa saajalleen iloa. Onnellisuuden tunne vähentää kehon stressihormonien tuotantoa.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *