Tutkijat: Vauvan itkun tulkitseminen oikein perustuu kokemukseen ja se opitaan harjoituksen myötä

Tuoreen ranskalaistukimuksen mukaan ajantasainen kokemus pienestä vauvasta auttaa tulkitsemaan, miksi vauva itkee – parhaiten oikeita tulkintoja tekivät tuoreet pikkuvauvan vanhemmat. Aiheesta kertoo Tekniikan Maailma.

Ranskalaisen Saint-Etiennen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että kokemus auttaa havaitsemaan, itkeekö vauva tietyllä hetkellä kivusta vai muuten vain yleisestä epämukavasta olosta. Tutkimukseen osallistui aikuisia, joilla oli hyvin vaihtelevaa kokemusta pikkulasten hoitamisesta. Osalla osallistujista omien lasten vauva-ajasta oli kulunut jo aikaa, osalla taas vauva-arki oli päällä parhaillaan. Vastaajien joukossa oli niin ikään pikkulasten parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä aikuisia, joilla omia lapsia tai kokemuksia vanhemmuudesta ei ollut lainkaan.

Tutkimus osoitti, että parhaiten oikeita tulkintoja tekivät aikuiset, joilla on parhaillaan pikkuvauva ja huonoiten ne, joilla oli kokemusta vauvojen hoidosta hyvin vähän tai ei lainkaan. Pikkuvauvaa parhaillaan kotonaan hoitavat tunnistivat etenkin kivusta itkevän vauvan äänen erittäin tarkoin, vaikka kyse ei edes ollut heidän omasta lapsestaan.

Kipu kuuluu itkun äänensävystä

Tutkimuksessa aikuisille osallistujille soitettiin nauhalta kahdeksan eri äänitettä vauvan itkusta, jotka oli kerätty oikeista tilanteista kuten hetkestä, kun vauva saa rokotuksen ja itkee selvästi nimenomaan kivusta. Parhaiten oikeita tulkintoja tekivät aidot ja tuoreet pikkuvauvan vanhemmat. Myös työssään pikkulapsia hoitavat ja ylipäätään ihmiset, joilla oli ainakin joskus ollut pieni vauva, pärjäsivät testeissä keskitasoisesti. Sen sijaan ne, joilla kokemusta pikkulapsista tai vauvoista ei ollut käytännössä lainkaan, osuivat tulkinnoissaan kaikkein harvimmin oikeaan.

Tutkijoiden mukaan onkin nähtävissä, ettei vauvan ääntelyn tai itkun tulkitseminen ole ihmisrodulle mitään sisäsyntyisiä taitoja, vaan osaaminen karttuu vasta kokemuksen myötä.

Itkuun on tärkeää vastata

Libero muistuttaa, että täysin normaalia, että kaikki vauvat itkevät joskus, koska se on lapsen keino ilmaista itseään ja tarpeitaan. Syynä itkuun voivat olla esimerkiksi kipu, kylmyys, yleinen epämukavuus tai pelko.

Liberon mukaan on evoluution ansiota, että vauvan itku menee vanhemmankin kehossa niin syvään ja aiheuttaa välittömän, voimakkaan reaktion myös lapsen huoltajassa, koska kyse on jostain tärkeästä: vauvan eloonjäännistä ja alkukantaisista tarpeista. Kun raastava itku lakkaa, voi myös vanhempi rauhoittua tietäessään, että vauvalla on kaikki nyt hyvin ja aikuinenkin voi taas rauhoittua ja tyyntyä.

Liberon mukaan etenkin vastasyntyneellä itkeminen viestii liki aina siitä, että vauva haluaa läheisyyttä ja turvaa tai vaihtoehtoisesti ruokaa. Kun ikää kertyy, myös itkun sävyt monipuolistuvat ja alkavat merkitä useampia eri asioita. Kiitos luontoäidin, useat vanhemmat oppivat ajan kanssa tulkitsemaan vauvaansa ja lastaan yhä paremmin, vaikka se aluksi tuntuisikin liki mahdottomalta. Syynä karmeaan parkuun voivat nälän ja läheisyydenkaipuun lisäksi olla esimerkiksi hiertävät vaatteet tai kuuma, häkäisevä auringonpaiste.

Yksi asia on kuitenkin selvä: rääkymällä vaunuissaan vauva viestittää kanssaihmisille, että hän tarvitsee apua – ja vähän äkkiä! Onkin äärimmäisen tärkeää reagoida vauvan itkuun ja tehdä tarvittavat muutokset tilanteeseen ja olosuhteisiin, jotta vauva ja vanhempi voivat taas ottaa molemmat rauhallisesti. Libero ohjeistaa, että ensimmäisen kolmen elinkuukauden aikana vauvat itkevät normaalistikin pari tuntia päivässä. Itkun määrä vähenee yleensä sitä mukaa, kun vanhempi alkaa oppia tulkitsemaan lastaan paremmin ja näkemään jo vauvan kulmakarvojen asennosta, mistä vaivasta tällä kertaa onkaan kysymys.

Mikäli runsas itkeminen vain jatkuu ja jatkuu, vaikka kuukaudet kuluvat, kannattaa apua kysyä esimerkiksi neuvolasta, Libero ohjeistaa.

Lähteet: Tekniikan Maailma, Libero, Current Biology

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.