Vauva-arjen haasteet – Kuinka kärpäsestä voi tulla härkänen ja johtaa jopa eroon

Vauva-arjen haasteet – Kuinka kärpäsestä voi tulla härkänen ja johtaa jopa eroon
Kuva: Milan Popovic

Moni pariskunta kokee, että lasten saannin jälkeen ensimmäiset vuodet ovat suhteen kannalta koetinkivi. Jos suhde on niin hyvällä pohjalla, että vauva-arjesta selviää yövalvomisineen kaikkineen, on hyvät mahdollisuudet selviytyä myös muista tulevaisuuden koitoksista. Mitkä ovat pahimpia kompastuskiviä, joihin suhde voi kaatua ruuhkavuosien aikana?

Ruuhkavuodet ovat stressaavia. Varsinkin kun lapset ovat nuoria, unen määrä väistämättä vähenee verrattuna elämään ilman lapsia. Tuore vanhempi saattaa kuunnella herkällä korvalla lapsen nukkumisääniä ja nousta pienestäkin yskäisystä tarkistamaan, että lapsella on kaikki hyvin. Seurauksena saattaa olla hiljalleen kasaantuva univelka ja sen myötä tulevat ongelmat oman jaksamisen kanssa.

Usein jo parin vähäunisen yön jälkeen ihminen alkaa oireilla. Unettomuus aiheuttaa ahdistuksen ja ärtymyksen tunteita. Samaan aikaan elämään on astunut uusi ihminen, pieni vauva, jonka hoitaminen on usein jännittävää ja stressaavaa. Ei siis ihme, että väsyneenä omaa stressaantunutta oloaan puretaan henkilöön, joka on itseä lähinnä, eli omaan puolisoon. Jos puoliso on myös samalla lailla väsynyt ja stressaantunut eikä kumpikaan näe tilannetta selkeästi vaan antautuu tunteiden vietäväksi, tuhoisa kierre on valmis.

Ärtyneessä tilassa kannattaa koittaa asettua ulkopuolisen tarkkailijan asemaan. Miltä ulkopuolisesta näyttäisi kyseinen tilanne? Vauva huutaa vieressä ja kaksi aikuista riitelee, pitää mykkäkoulua ja molemmat voivat murjotuksen takia vielä entistäkin pahemmin. Ulkopuolinen tarkkailija osaa analysoida tilannetta ilman tunteiden painolastia. Hän näkee helpommin tilanteeseen johtaneet syy- ja seuraussuhteet, kuten kasvaneen väsymyksen, joka aiheuttaa henkistä stressiä, joka taas madaltaa ärtymyskynnystä.

Kun ongelman aiheuttajat ovat tiedossa, niihin on mahdollista yrittää vaikuttaa. On selvää, että vauva-arjessa unesta joutuu väkisin tinkimään, mutta silti on mahdollista yrittää järjestää asiat niin, että perheestä vastuussa olevat aikuiset saisivat edes minimimäärän unta.

Hotelliyöt poissa kotoa ja erillään nukkuminen ei ole häpeä

Vaikka vanhemmat vuorottelisivat sen suhteen, kuka herää vauvan kanssa, toisen vanhemman saattaa olla vaikeaa nukkua “vapaaöinään”, koska hän on saattanut esimerkiksi herkistyä heräämään lapsen ääntelyyn. Tällöin asiaa saattaa auttaa erillään nukkuminen. Jos “lepovuorossa” oleva vanhempi saa nukkua toisessa huoneessa, tämä saattaa taata katkottoman yöunen ja paremman mielialan seuraavana päivänä.

Jotkut pariskunnat ovat sopineet vuorotellen vietettävistä “vapaaöistä” esimerkiksi hotellissa. Ympäristönvaihdos ja nukkuminen yksin täydellisessä hiljaisuudessa voi olla hyvin rentouttavaa. Jos tällaisen “oman hetken” saa esimerkiksi kerran 1-2 kuukaudessa, se saattaa auttaa jaksamaan raskaampien jaksojen ylitse.

Tärkeintä on muistaa, että tällaisten keinojen käyttäminen unensaannin takaamiseksi ei ole mikään häpeä, vaan päinvastoin viisas teko, joka auttaa parisuhdetta. Jos piiputtaa itsensä, suhde saattaa ajautua nopeasti huonoon tilaan. Pahimmassa tapauksessa vauva-arjen väsymys saattaa ajaa puolisot jopa eroon.

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.