Äitien väsyminen Wilma-viesteihin ja muistilappuihin!- Äideillä on ihan liikaa muistettavanaan!

Äitien väsyminen Wilma-viesteihin ja muistilappuihin!- Äideillä on ihan liikaa muistettavanaan!

Jo pelkästään koulu ja päivähoito aiheuttavat äideille paljon muistettavia asioita ja varsinkin digitaalista metatyötä. Metatyö tarkoittaa näkymätöntä suunnittelu-, ja organisointityötä ja digitaalinen metatyö sitä metatyötä, mitä tehdään jonkun ruudun välityksellä. Metatyön merkitys huomataan yleensä vasta, jos se on jäänyt syystä tai toisesta tekemättä, kerrotaan Duunitorin artikkelissa.

Kouluun ja päivähoitoon liittyvän metatyön pohtiminen voi kuullostaa vaikkapä tällaiselta: “Perjantaina Ilonaa täytyy muistuttaa ottamaan luistimet kouluun. Peterillä on huomenna päiväkodin retki, jonne täytyy laittaa sopivat ulkoiluvaatteet. Tänään on Maijan kaverisynttärit kello 18 ja Ilonan kanssa täytyy harjoitella biologian kokeeseen. Ai niin, Wilma-viestit on jäänyt parina päivänä lukematta! Täytyypä vilkaista ne heti.”

Mitä enemmän lapsia on, niin sitä enemmän on muistettavaa. Kouluun ja päivähoitoon liittyvä metatyö on vain yksi osa niistä kaikista muistettavista ja suunnittelua vaativasta ajattelutyöstä. Lisäksi täytyy suunnitella ja muistaa esimerkiksi perheen ruokalista, lasten vaatehankinnat ja harrastuksiin sekä terveydenhuoltoon liittyvät asiat.

Kuka perheen metatyön tekee?

Kodin ja perheen ylläpitäminen edellyttävät paljon metatyötä, joka kasaantuu yleensä perheen äideille tai sille vanhemmalle, joka on viettänyt aikaa eniten lasten kanssa, kerrotaan Duunitorin artikkelissa. Mutta tarvitseeko tilanteen jatkua niin?

Metatyö on yllättävän kuormittavaa ja monet äidit ovat uupuneet siihen, miten paljon pelkästään jo kouluun ja päivähoitoon liittyvää metatyötä on. Sen lisäksi tulee vielä kaikki muu metatyö ja kodin näkyvät askareet, kuten ruoanlaitto ja imurointi. Nekin ovat enemmän äitien harteilla, kerrotaan THL:n sivuilla.

Duunitorin artikkelissa ehdotetaan toimenpiteitä metatyön jakamiseksi:

1. Kirjaa metatyö paperille!

Listaa ylös kaikki näkymätön metatyö, kuten vaatehuolto, ajanvaraukset ja yhteydenpito koulun ja kodin välillä. Tässä kohtaa on tärkeintä saada mielestä paperille kaikki metatyö!

2. Jaa lista muille perheenjäsenille!

Keskustelkaa listasta: Oliko siinä paljon asioita? Yllättikö jokin kohta?

3. Vastuunjako

Pohtikaa yhdessä, miten metatyötä voisi jakaa tasaisemmin! Kenen vastuulla on lukea ja vastata Wilma-viesteihin? Kuka hoitaa ajanvaraukset terveydenhuoltoon? Puhukaa tehtävälistan läpikäymisen lisäksi siitä, miten asiat tulisi tehdä. Muistakaa, että on erilaisia tyylejä hoitaa asioita.

Jakautuuko teillä metatyö tasan? Jos ei, niin voisiko tilannetta yrittää muuttaa?

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.