Opettaja ei osaa toimia oikein lapseni kanssa!- Miten puuttua tilanteeseen?

Kuva: Pixabay/steveriot1

Opettajat ovat oman alansa ammattilaisia, mutta myös erehtyväisiä ihmisiä. Joskus hekin tekevät virheitä, eivätkä osaa toimia aina parhaalla mahdollisella tavalla juuri sinun lapsesi kanssa. Silloin tilanteeseen on vanhempana hyvä puuttua hienovaraisesti, mutta lapsen parasta ajatellen.

Opettajan ammattitaitoa tulee kunnioittaa ja puhua lapselleen opettajasta positiiviseen sävyyn, mutta opettajaa ei pidä pelätä. Eli, jos tilanne sitä vaatii, niin opettajalle tulee uskaltaa antaa palautetta ja tarvittaessa jopa antaa neuvoja lapsesi suhteen.

Joskus opettajan persoona tai opetus- ja ohjaustyyli eivät vaan sovi yhteen lapsesi kanssa ja se hankaloittaa koulunkäyntiä. Jos lapsesi on esimerkiksi erityislapsi, jolla ei ole vielä diagnoosia, niin häntä tulisi osata ohjata erityisellä tavalla. Tällöin esimerkiksi lapsen laittaminen joka käänteessä käytävään jäähylle tuskin edistää tilannetta. Sen sijaan lapsi tarvitsee kärsivällistä ohjaamista ja riittävästi tekemistä.

Tutkimuksissa on osoitettu, että opettajan ja oppilaan välinen positiivinen vuorovaikutus, vaikuttaa merkittävästi oppilaan kokemaan kouluhyvinvointiin. Se edistää muun muassa oppilaan motivaatiota opiskella ja sitoutua koulutyöhön sekä vaikuttaa oppilaan menestykseen koulussa. Lisäksi se esimerkiksi ehkäisee masennusta ja ongelmallista käyttäytymistä, todetaan Marika Puukin Pro Gradu-tutkielmassa.

Miten puuttua opettajan vääränlaiseen opetus-ja ohjaustyyliin tai keinoihin?

Jos lapsen koulunkäynti ja itsetunto kärsii opettajan tyylin takia hoitaa vuorovaikutus ja erilaiset tilanteet lapsesi kanssa, niin on vanhemman tehtävä on puuttua siihen. Keskustelun avauksessa kannattaa olla kuitenkin hienotunteinen ja kunnioittaa opettajan ammattitaitoa.

Omaa lastasi voit yrittää ohjeistaa siten, että kerrot ottaneesi asiat esille opettajan kanssa. Rohkaise lastasi kertomaan avoimesti koulussa tapahtuneet asiat päivittäin, kun ne ovat vielä tuoreessa muistissa ja jakamaan tilanteiden herättämät tuntemukset kanssasi.

Palautteen antaminen opettajalle ei toimi niin sanotulla hampurilaismallilla. Se tulisi sen sijaan kertoa suoraan, kunnioittavasti ja avoimesti. Palautteen ei tulisi kohdistua persoonaan, vaan tekoihin ja konkreettisiin asioihin, neuvotaan Duunitorin artikkelissa. Tässä tapauksessa kannattaa myös antaa selkeät korjausehdotukset, että miten toivoisit lastasi käsiteltävän ja miksi.

Jos opettaja on hyvällä ammatillisella itsetunnolla varustettu ja kykenevä itsereflektointiin, niin hän ottaa palautteesi vastaan kiitoksen kera. Kannattaa kuitenkin varautua myös siihen, että jotkut opettajat voivat mennä puolustuskannalle ja vedota suureen oppilasmäärään. Toiset puolestaan voivat tarvita hieman aikaa huomatakseen, että ajatuksissasi on ideaa.

Koulun ja kodin välisellä hyvällä yhteistyöllä, saavutetaan paras mahdollinen ratkaisu tilanteessa, kuin tilanteessa. Tärkein tavoite on, että jokaisen lapsen ja opettajan välinen vuorovaikutus toimii ja koulunkäynti sujuu.

Onko lapsellasi vaikeuksia jonkun opettajan kanssa? Mitä voisit tehdä tilanteen parantamiseksi?

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)