Päävastuu lapsien hoidosta on aina vanhemmalla, myös silloin, kun hän vastuuttaa isomman sisaruksen hoitamaan nuorempia sisaruksiaan. Aikuisen tehtävä on arvioida, onko vanhempi sisarus tarpeeksi kypsä lapsien hoitamiseen. Mutta voiko vanhempaa sisarusta vaatia tehtävään?
Mielipalveluiden mukaan liian suuri vastuu nuorempien sisarusten ja kodinhoidosta, voi aiheuttaa lapselle jopa trauman. Jos lapsi pakotetaan kasvamaan ja kypsymään liian nopeasti, hän voi jättää jonkin kehitysvaiheen väliin. Jos kehitysvaiheen ohi kiirehditään, voi se aiheuttaa ongelmia aikuisiällä. Niitä voivat olla muun muassa ahdistus, masennus, itsetuhoiset ajatukset, yliajatteleminen ja jatkuva huolehtiminen, kerrotaan Parents.com-sivuston artikkelissa.
Kannattaa tarkkailla sitä, haluaako nuori aidosti hoitaa sisaruksiaan vai onko hänellä hieman välinpitämätön asenne lastenhoitoon. Pienen vauvan kanssa on käytettävä erityisen hyvää harkintaa, neuvotaan YLE:n artikkelissa.
Posiviisia asioita, joita vastuu sisaruksista opettaa
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä nuorempien sisarusten hoitaminen ei ole huono asia, kunhan se ei tapahdu pakon edessä tai aiheuta lapsessa/nuoressa ahdistusta, kerrotaan YLE:n artikkelissa.
Vanhemmat sisarukset ovat nuoremmille sisaruksille roolimalleja ja elämän opettajia. Lapset, joiden vanhemmat sisarukset ovat lämpimiä ja kannustavia kehittyvät empatiassa paremmin, kuin sellaiset lapset, joiden sisarukset eivät ole niin ystävällisiä, todetaan Science Daily-sivuston tiedeartikkelissa.
Uudessa pitkittäistutkimuksessa selvisi, että myös nuoremmat sisarukset vaikuttavat vanhempien sisaruksien empatiakyvyn kehittymisessä. Sitä tapahtuu siis molemmin puolin lämpimissä sisaruussuhteissa, jatkaa Science Daily-sivusto.
Loppuyhteenveto
Isompia sisaruksia ei pidä vaatia hoitamaan pienempiä sisaruksia pakosta tai, jos tilanne aiheuttaa heissä ahdistusta. Liian iso vastuu voi estää perheen vanhinta lasta keskittymästä koulunkäyntiin tai omaan nuoruuteen, jolloin jopa nuoruuden kehitysvaihe saattaa jäädä väliin. Se puolestaan aiheuttaa ongelmia myöhemmin elämässä.
Jotkut ylihuolehtivat nuoret ovat liian arkoja sanomaan, jos vastuun määrä on liian suuri. Varsinkin, jos perheen vanhemmat ovat kuormittuneita. Vanhemman kannattaakin ”olla tuntosarvet pystyssä” tällaisen nuoren kanssa.
Myös nuori tarvitsee vanhemmiltaan huomiota ja läsnäoloa herkässä murrosiässä. Nuorelle ei saa tulla olo, että hän on yksi perheen aikuisista ja varaemo nuoremmille sisaruksille.
Mutta sopivalla määrällä vastuuta sisaruksista on positiivisia vaikutuksia. Niitä ovat esimerkiksi empatiakyvyn oppiminen ja vastuunkantaminen, joista on apua myöhemmin elämässä. Eli tässäkin asiassa lienee parasta valita niin sanottu ”kultainen keskitie” ja ottaa erityisen hyvin huomioon perheen vanhimman lapsen tarpeet.
Kuuluuko sinun mielestäsi vanhempien sisarusten hoitaa nuorempia sisaruksia? Miten itse koit asian omassa lapsuudessasi/nuoruudessasi?
Teksti: Anne-Mari Valta
Ei vielä kommentteja