“Viisaan riitelyn” salaisuudet – Kuinka selviytyä ruuhkavuosista eroamatta?

silhouette of man and woman under yellow sky
Kuva: Eric Ward

Harva parisuhde on täysin riidaton. Riidellä voi erilaisilla tavoilla. Toiset tavat ovat tuhoisampia kuin toiset. Kuinka ruuhkavuosien keskellä olisi parasta hoitaa riitatilanteet?

Lasten ollessa pieniä unet jäävät usein väistämättä vanhemmilla vähiin. Jos on aiemmassa elämässä tottunut nukkumaan pidempään, voi elämänmuutos varsinkin nukkumisen suhteen olla aikamoinen shokki. Jos uuteen tilanteeseen ei ole varautunut henkisesti, saattaa unettomuuteen usein liittyvä ärtyneisyys kuormittaa parisuhdetta entisestään ruuhkavuosien muiden kiireiden ohessa

Riitelytapoja on yhtä paljon kuin riitelijöitä

Ihmisillä on erilaisia tapoja riidellä. Toiset haluavat selvittää ongelmallisen asian heti puhumalla. Toiset taas kaipaavat hetken hengähdystaukoa riidan jälkeen rauhoittuakseen. Jos parisuhteen osapuolista toinen riitelee ensimmäisellä ja toinen jälkimmäisellä tavalla, konflikteja on vaikea välttää. Se osapuoli, joka haluaisi selvittää tilanteen heti puhumalla, ahdistuu jos toinen osapuoli kävelee ovesta ulos muutamaksi tunniksi. Ovesta pois kävelijä taas saattaa kokea, että vetäytyminen on ainoa keino välttää täysimittainen sota.

Olisi hyvä pyrkiä sopimaan yhteisistä pelisäännöistä jo silloin, kun riitatilanteita ei vielä ole ehtinyt olla paljon. Jos pelisäännöt on sovittu ja niitä kyetään yhdessä noudattamaan, on mahdollista selviytyä vaikeistakin tilanteista siten, että paha mieli ei jää hautumaan pinnan alle.

“Kahden tunnin hengähdystauko” -strategia

Riitatilanteessa tunteet ovat kuumentuneet ja silloin on vaikeaa puhua rauhallisesti. Aggressiivinen puhe vain voimistaa toisen osapuolen negatiivista suhtautumista ja pian kierre on valmis. Ideaalista olisi, jos vanhemmat voisivat yhteistuumin sopia, että riitatilanteessa pistetään tilanne katkolle tietyksi ajaksi, esimerkiksi kahdeksi tunniksi, jonka jälkeen tunteet ovat jo hiukan ehtineet tasaantua. Hyvä taktiikka on esimerkiksi sopia, että ongelmat ratkotaan vasta kun lapset ovat nukkumassa. Näin vältetään myös lasten edessä tapahtuvan riitelyn haitalliset vaikutukset.

Parin tunnin katkos antaa riidasta mieluumin vetäytyvälle osapuolelle luvallisen hengähdystauon, ilman että hänen tarvitsee pelätä entistä voimakkaampaa reaktiota myöhemmin. Heti selvittämistä haluava osapuoli taas ei loukkaannu yhtä helposti toisen vetäytymisestä, jos on olemassa yhteinen sopimus pienestä tauosta. Heti selvittämistä haluavalle osapuolelle tuskallisinta toisen ovesta ulos kävelemisessä on usein nimenomaan tunne siitä, että toinen ei välitä hänen tunteistaan, vaan kävelee mieluumin pois tilanteesta. Jos tauko on yhteisesti sovittu, tällaista piittaamattomuuden tunnetta ei pääse niin helposti syntymään.

Monet tuoreet vanhemmat eivät osaa varautua vauvan mukana tulevaan väistämättömään elämänmuutokseen ja siksi esimerkiksi väsymyksen aiheuttamat riidat saattavat tulla yllätyksenä. Jos näihin tilanteisiin ei ole mitenkään varautunut ennalta, saattaa tilanne pahimmillaan eskaloitua niin voimakkaasti, että aletaan jo harkita eroa. Kukaan pariskunta ei toivo eroa kun on tehty päätös perustaa perhe yhdessä. Uuden elämäntilanteen tuomiin muutoksiin varautuminen etukäteen esimerkiksi yhteisillä riitelysäännöillä on viisautta, joka edesauttaa ruuhkavuosien karikoista selviytymistä.

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.