Kierrättä ja lajittele – Kasvatat tulevaisuuden luonnonsuojelijan

Kuva: Nareeta Martin

Lapset ovat innokkaita kierrättäjiä. Innokkaampia kuin monet vanhemmat, joten joskus kasvatus tässä asiassa meneekin toisin päin. Nykyisessä peruskoulussa kun opetellaan kierrätyksen ja lajittelun alkeita erilaisten oppiaineiden sisällä sekä monin eri tempauksin. Lisäksi eri jäteyhtiöt ovat rakentaneet omia kasvatuspakettejaan pienten kierrättäjien innostamiseksi. Tampereella pääkonttoriaan pitävällä, 17 kunnan alueella toimivalla Pirkanmaan Jätehuollolla on esimerkiksi Roska-akatemia, josta löytää pelejä, videoita ja tietopaketteja lajittelusta ja vastuullisesta kuluttamisesta. Pirkanmaan Jätehuolto on myös pelillistänyt lajittelun opetusta Biotähtipelillä tavoittaakseen eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Lakeuden Etappi Ilmajoella on puolestaan kasannut mittavasti ympäristökasvatusaineistoja ja rannikolla operoiva Stormossen ideoita ympäristökasvatukseen.

Tärkeää työtä tehdään kuitenkin myös kotona. Ympäristöä arvostava asenne opitaan omassa arjessa kunhan sille annetaan mahdollisuus. Koska Jätelaki uudistui vuonna 2021, täytyy asukkaiden siirtymäkauden jälkeen vuonna 2024 kierrättää ja lajitella entistä tarkemmin. Lajittelusta ja kierrätyksestä voi ja kannattaa tehdä koko perheelle yhteinen juttu, joka pikkuhiljaa juurtuu osaksi perusarkea.

”Kun lajitteluastioita on edes yleisimmille kodin jätteille, täytyy enää muistaa se tärkein: käyttää niitä.”

Lajittelussa alkuun pääsee muutamalla yksinkertaisella jutulla. Avain koko homman starttaukseen on löytää omaan kotiin ja arkeen sopivimmat lajitteluastiat eli roskakorit, jätevaunut, hyllyt ja korit. Aiemmin kaikki kodin jäteastiat on yritetty änkeä keittiön lavuaarin alla olevaan kaappiin heikolla menestyksellä. Nykyisin tarjolla on erilaisia lajitteluastiaratkaisuja, joiden avulla lajittelusta voi tulla jopa hauskaa. Lapset arvuuttelevat mielellään mihin astiaan mikäkin jäte kuuluu!

Kun lajitteluastioita on edes yleisimmille kodin jätteille, täytyy enää muistaa se tärkein: käyttää niitä. Tässä tarvitaan vanhemman ohjausta, vaikka lapsi olisi kuinka valveutunut ja innokas jätteiden kanssa touhuaja. Parhaiten homma toimii kun lajitteluastioiden paikat katsotaan yhdessä ja käydään läpi mitä mihinkäkin astiaan voi laittaa. Arjessa sitten tulee aina muistaa katsoa, että jätteet löytävät oikeaan astiaan. Lapset ovat tässä hyvin innokkaita: maitopurkkeja on kiva litistellä ja ruuantähteet kipata bioastiaan.

Jos lajittelu on perheessä aivan vieras käsitys, kannattaa keskustella lajittelun ympäristövaikutuksista. Jätteen kierrätys on nimittäin yksi arkisista ekoteoista, joilla tavallinen kuluttaja voi vaikuttaa merkittävästi omaan hiilijalanjälkeensä. Kun mahdollisimman moni kierrättää jätejakeet oikeaoppisesti, vaikutus moninkertaistuu. Mitä useampi kierrättää, sitä suurempi on vaikutus ympäristölle.

Jos alkuun pääsy tuntuu vaivalloiselta eikä arkeen kaipaa ainuttakaan lisäpalasta, kannattaa päättää kokeilla yhden kuukauden ajan. Kun kierrätyksen tavan kerran oppii, se muuttuu automaatioksi, jota ei enää osaa olla tekemättä. Lapsikaan!

Teksti: Jenni Ruotsalo

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.