Asuuko teilläkin unissakävelijä?

Asuuko teilläkin unissakävelijä?
Kuva: Hernan Sanchez

Teksti: Anna-Leena

Moni on kuullut tarinoita unissakävelijöiden öillisistä seikkailuista. Ehkäpä juuri sinä tai joku perheenjäsenistäsi kuulutte näihin öillisiin vaeltelijoihin? Unissakävely on melko tavallista lasten keskuudessa, mutta voi joskus vaiva voi jatkua aikuisuuteen. Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Tamperelainen-uutissivustolla aiemmin julkaistua artikkelia, sekä Duodecim Terveyskirjasto-sivuston artikkelia.

Moni meistä on kuullut huvittavia tarinoita unissakävelijöiden yöllisistä seikkailuista. Yksi on herännyt keskellä yötä aamupalalle, toinen on pissannut unissaan huoneen nurkkaan. Vaikka unissakävely mielletään yleensä lasten vaivaksi, sitä voi esiintyä kaikenikäisillä, muistutetaan Terveyskirjasto-sivustolla. Sivustolla kerrotaan, että unissakävelyä ilmenee enimmäkseen yöunien aikana ja yleensä kyseessä on yksittäinen tapahtuma. Joskus unissakävelyä voi kuitenkin ilmetä sarjoina, jolloin unissakävelijä nousee seikkailemaan jopa useita kertoja saman yön aikana tai peräkkäisinä öinä, sivustolla kerrotaan.

Mitkä tekijät lisäävät unissakävelyn riskiä?

Vaikka unissakävelijöiden seikkailut ovat yleensä harmittomia ja toisinaan jopa huvittavia, niihin voi myös liittyä riskejä. Tamperelainen-sivustolla Helsingin uniklinikan tutkimusjohtaja, professori, neurologi Markku Partinen kertoo, että Suomessakin on tiedossa tapauksia, joissa aikuinen on unissaan lähtenyt tietämättään esimerkiksi autoilemaan ja menehtynyt ajettuaan kolarin.

man driving a car wearing wrist watch
Kuva: why kei. Yöllisillä ajeluilla saattaa olla kohtalokkaat seuraukset.

Unissakävely on periytyvää ja yleensä unissakävelijän perheessä on vähintään yksi lähisukulainen, joka on myös kävellyt unissaan. Myös ulkoiset tekijät, kuten stressi, väsymys, univaje, ahdistuneisuus, kuume, outo paikka ja häly voivat lisätä unissakävelyn riskiä, huomautetaan Terveyskirjasto-sivustolla. Myös unilääkkeet, väsyttävät allergialääkkeet, sekä alkoholin käyttö voivat osaltansa lisätä unissakävelyä, sivustolla varoitellaan.

Yölliset seikkailut

Terveyskirjasto-sivuston mukaan unissakävelijät nousevat useimmiten seikkailemaan iltayöstä, noin 1-2 tuntia nukahtamisesta. Vanhemmat saattavatkin olla vielä hereillä lapsen noustessa sängystä ja näin ollen todistaa tämän outoja puuhia. Ensimmäisellä kerralla vanhemmat voivat myös luulla lapsen olevan hereillä ja passittaa tämän takaisin sänkyyn tajuamatta hyvin mistä on kyse. Unissakävelijä kuljeskelee yleensä silmät auki, mutta häntä on vaikea herättää. Unissakävelijä saattaa poistua huoneestaan, yrittää pukeutua, kävellä ympäri kotia tai esimerkiksi virtsata muualle kuin pönttöön. Kävelijä kannattaa ohjata rauhallisesti takaisin vuoteeseen häntä herättämättä, terveyskirjasto-sivustolla ohjeistetaan. On hyvin tyypillistä, että unissakävelijällä ei ole herättyään muistikuvia yöllisistä seikkailuista.

Joskus unissäkävely voi aiheuttaa loukkaantumisia. Jos unissakävely on toistuvaa, on tärkeää tehdä uniympäristöstä mahdollisimman turvallinen. Varmista ettei lapsi pääse esimerkiksi kaatumaan portaissa tai satuttamaan itseään huonekaluihin. Ikkunat ja ovet on syytä pitää lukittuina. Varmista, ettei lapsi pääse esimerkiksi parvekkeelle tai muuhun mahdollisesti vaaralliseen paikkaan.

Toistuvat yölliset seikkailut häiritsevät koko perheen unia ja voivat näin olleen aiheuttaa väsymystä. Huoli siitä, herääkö lapsi yöllä haahuilemaan saattaa valvottaa vanhempia, mistä syystä tiheästi toistuvaan unissakävelyyn on hyvä puuttua.

Asuuko teilläkin unissakävelijöitä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.