Äidin itsetunnolla on suuri vaikutus siihen, millainen kokemus synnytyksestä muodostuu

person holding baby's index finger

Hyvä itsetunto näyttää suojaavan kielteisiltä synnytyskokemuksilta riippumatta siitä, kärsiikö äiti etukäteen synnytyspelosta, suomalainen väitöstutkimus osoittaa.

Jo aiemmin on tiedetty, että synnytyspelosta kärsivillä äideillä myös itse synnytyskokemuksesta voi muodostua kielteisempi kuin muilla. Jyväskylän yliopiston uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että synnytyspelkoakin suurempi merkitys voi olla sillä, kuinka hyvä on synnyttävän äidin itsetunto. Hyvä itsetunto näyttäisi suojaavan kielteiseltä synnytyskokemukselta silloinkin, kun synnyttäjä kärsii synnytyspelosta, kun taas huono itsetunto näyttäisi entisestään vahvistavan synnytyspelon heikentävää vaikutusta synnytyskokemuksen laatuun.

– Itsetunnolla voi olla jopa odotettua suurempi merkitys sille, millaiseksi synnyttäjän kokemus synnytyksestään muodostuu. Synnytyspelon vaikutus synnytyskokemuksen laatuun näyttäisi olevan riippuvainen itsetunnon tasosta. Tämä on tutkimuksissa uusi löydös, väitöskirjatutkija Mirjam Raudasoja Jyväskylän yliopistolta sanoo.

Hänen tutkimuksessaan tarkasteltiin synnytyspelon, itsetunnon ja synnytyskokemuksen välisiä yhteyksiä siirtymässä raskausajasta äitiyteen.

Vaikutusta muun muassa mielenterveyteen

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että äidin synnytyskokemus vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa vielä synnytyksen jälkeenkin: niin äitiydessä toimimiseen ja kuin äidin koko mielenterveyteen. On havaittu, että synnytyspelosta kärsivillä synnyttäjillä on suurempi riski negatiiviselle synnytyskokemukselle kuin muilla. Synnytyspelolla tarkoitetaan tässä yhteydessä koko elämää haittaavaa pelkoa, joka kohdistuu nimenomaan ajatukseen synnytyksestä.

Vaikka jonkin asteisesta pelosta kärsivät hyvin monet synnyttäjät, nyt puhutaan kuitenkin vakava-asteisesta, erilaisia oireita tuottavasta pelosta, joka heikentää tulevan äidin hyvinvointia merkittävästi. Synnytyspelko onkin selkeä riskitekijä sekä äidin että vauvan hyvinvoinnille niin raskausaikana, synnytyksessä kuin sen jälkeenkin, yliopiston tiedotteessa todetaan.

Avuksi synnytyspelon hoidossa

Tutkijan mukaan tulokset ovat merkityksellisiä synnytyspelon psyykkisten mekanismien ymmärtämiseksi. Synnytyspelon vaikutus synnytyskokemuksen laatuun oli tämän tutkimuksen perusteella riippuvainen äidin itsetunnosta: mitä korkeampi itsetunto, sitä todennäköisemmin synnytyskokemus oli positiivinen, vaikka äiti olisi kärsinyt synnytyspelosta. Sitä vastoin alhainen itsetunto vahvisti synnytyspelon kielteisiä vaikutuksia synnytyskokemukseen entisestään. On todettu, että synnytyspelosta kärsivät synnyttäjät saattavat kokea synnytyksen omaa arvoaan uhkaavana ja kokea suorituspaineita sekä pelkoa omasta ja vauvansa selviytymisestä.

– (Uusia) Tuloksia voidaan hyödyntää synnytyspelon hoidon yksilöllistämisessä. Myös synnytysvalmennuksissa kaikille vauvaa odottaville voidaan antaa tietoa itsetunnon vaikutuksista sekä opettaa itsemyötätuntoa, mikä voi auttaa heikosta itsetunnosta kärsiviä, Raudasoja sanoo.

Tutkimus kuuluu Synnytyspelko, synnytyskokemukset ja vanhemmuus -väitöskirjatutkimukseen, josta vastaa väitöskirjatutkija Mirjam Raudasoja. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla vuonna 2020–2021. Siihen vastasi ensimmäisenä ajankohtana 125 äitiä, joista 113 (90,4 %) vastasi myös toisen ajankohdan kyselyyn. Tutkimukseen osallistuneista äideistä 11,5 % kärsi vakavasta synnytyspelosta. Vastaukset analysoitiin tilastollisesti polkuanalyysilla.

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)