Kannattaako parisuhdetta jatkaa vain lasten takia?

woman covering eyes using braided hair
Kuva:Sharon McCutcheon

Teksti:Anna-Leena

Vuoroviikkoja, bonusvanhempia, jaettuja juhlapyhiä…Moni sinnittelee sitkeästi huonossa parisuhteessa suojellakseen lasta kaikelta tältä. Mutta onko tulehtuneessa ilmapiirissä kasvaminen oikeasti parempi vaihtoehto?

Kun parisuhde ei syystä tai toisesta toimi, helpoin ratkaisu on yleensä ero. Kun pariskunnalla on yhteisiä lapsia, ratkaisu ei enää olekaan yhtä helppo. Moni sinnittelee rikkinäisessä parisuhteessa vuosia tai vuosikymmeniä vain siksi, että haluaa tarjota lapsilleen ”ehjän kodin”. Vanhemmat jatkavat yhdessä asumista lasten vuoksi vielä senkin jälkeen, kun parisuhdetta ei muissa olosuhteissa jatkettaisi. Usein syynä on se, että lapsia ei haluta riepotella kahden kodin välillä ja heille halutaan tarjota ehjä perhemalli hinnalla millä hyvänsä. Vaikka ajatuksena olisi suojella lapsia, ei parisuhteessa sinnittely lasten vuoksi välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Onko koti oikeasti ehjä, jos vanhemmat eivät voi hyvin?

Ero on aina suuri muutos

Vanhempien ero vaikuttaa lapsiin aina. Surulta, ikävältä ja murheelta on mahdotonta välttyä, vaikka vanhempien välit pysyisivätkin eron jälkeen asiallisina. Tilanne on lapselle uusi ja elämänmuutos kaikille osapuolille raskas. Vaikka vanhemmat eivät riitelisi lasten kuullen, lapsi aistii herkästi, jos vanhempien välit ovat viileät. Kun tilanne on tulehtunut tai oma olo jostain syystä loukattu, on vaikeaa olla olematta toiselle töykeä ja epäystävällinen.

woman covering eyes using braided hair
Kuva:Sharon McCutcheon. Kasvaminen kodissa, jossa vanhemmat eivät rakasta toisiaan, on lapselle haitallisempaa.

Jokaisessa parisuhteessa on mutkansa, kriisinsä ja haasteensa. Joskus suhde voi kuitenkin olla siinä pisteessä, että on kaikkien kannalta parasta viheltää peli poikki. On parempi, että lapsilla on kaksi kotia joissa on hyvä ja turvallinen olo kuin yksi, jossa ilmapiiri on vihamielinen ja olo turvaton.

Millaisen mallin haluat lapsellesi antaa?

On aivan normaalia, että tulevaisuus huolestuttaa ja pelottaa, ja että vanhemman päässä pyörii miljoona kysymystä. Kuinka lapsi tulee sopeutumaan, kun ei näekään molempia vanhempiaan päivittäin? Mitäs sitten, kun toinen tai molemmat vanhemmista löytävät uuden puolison? Kuinka itse pystyn olemaan erossa lapsestani useamman päivän putkeen? On tärkeää päästä juttelemaan omista ajatuksista ja peloista luotettavan henkilön kanssa.

Jokainen ansaitsee elää parisuhteessa, jossa olo on hyväksytty ja rakastettu. Negatiivisessa ilmapiirissä eläminen vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, mistä syystä parisuhteessa sinnittely vain lasten takia ei välttämättä ole paras ratkaisu. On myös tärkeää pysähtyä miettimään sitä, millaisen parisuhteen mallin haluaa omille lapsilleen antaa. Toivotko lapsesi elävän tulevaisuudessa rakkauden täyteisessä ja tyydyttävässä parisuhteessa, vai sinnittelevän suhteessa, jossa ei ole hyvä olla?

Mitä mieltä sinä olet? Kannattaako parisuhteessa sinnitellä vain lasten takia?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)