Onko sinulla täydellinen luottamussuhde teinisi kanssa? Pystyttekö puhumaan keskenänne mistä vain? Taputa itseäsi olalle, sillä ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että vanhemman ja teinin suhde on niin hyvällä tolalla kuin teillä.
Murrosikä tuo tullessaan monenlaisia muutoksia. Lapsi on aiemmin saattanut kertoa avoimesti kaikista asioistaan vanhemmilleen, mutta teini-iän saapuessa suu menee visusti suppuun mitä tulee omiin tekemisiin.
Näin ei kuitenkaan tapahdu aina. Joskus vanhemman ja lapsen välinen suhde säilyy myös läpi teinivuosien sellaisena, että lapsi kykenee kertomaan kaikista asioistaan vanhemmalleen ilman poikkeuksia. Tällainen suhde on hyvin arvokas eikä todellakaan mikään itsestäänselvyys. Jos oman nuoren kanssa suhde on näin hyvällä tolalla, itsensä voi laskea onnekkaiden joukkoon.
Jotkut nuoret pystyvät kertomaan jopa ihastuksistaan vanhemmilleen
Ihastuksistaan omille vanhemmille kertominen tuntuu jo ajatuksellisesti vaikealta monille nuorille. Kuitenkin on myös niitä nuoria, jotka kykenevät puhumaan vanhempiensa kanssa avoimesti näistäkin asioista. Varsinkin kun lapsi on nuori ja kokee ensimmäisiä ihastuksen tunteitaan, hän saattaa mielellään haluta käsitellä näitä asioita yhdessä vanhemman kanssa. Jos suhde omaan vanhempaan on lapsesta asti näin luottavainen, lapsen saattaa olla helpompi puhua näistä asioista myös teini-iässä.
Jos lapsi tai nuori ei itse halua ottaa tietyntyyppisiä asioita puheeksi vanhempien kanssa, ei kuitenkaan kannata yrittää väkisin johdatella keskustelua näihin asioihin. Yleensä on helppo huomata, puhuuko lapsi mielellään tietyistä asioista vai onko keskustelu väkinäistä.
Vaikeistakin asioista pitää tarvittaessa voida puhua
On viisasta vanhemmuutta antaa nuoren pitää yksityisyytensä, jos on selvää, että hän ei jostakin asiasta halua puhua. Huoli lapsesta on kuitenkin asia erikseen. Jos vanhemmalle tulee tunne, että omalla lapsella ei kaikki ole niin kuin pitää, silloin on tarpeen pyrkiä juttelemaan asioista, vaikka tilanne olisi lapselle tai nuorelle kiusallinen.
On normaalia tuntea surua jos suhde omaan lapseen muuttuu etäisemmäksi
Monissa perheissä on tuttu tilanne, jossa lapsi on aiemmin puhunut avoimesti asioistaan, mutta murrosiän kynnyksellä hän asteittain hiljenee, kunnes kenties vaikenee jossain vaiheessa kokonaan. Tällainen muutos saattaa olla hyvin vaikea myös vanhemmille, varsinkin jos suhde on aiemmin ollut läheinen ja vanhempi itsekin on saanut iloa ja tyydytyksen tunnetta siitä, että on kokenut olevansa lapsen luottamuksen arvoinen.
Toisinaan vaatii mielenlujuutta vanhemmalta tukahduttaa oma harminsa ja antaa nuoren käydä läpi itsenäistymisvaiheensa sellaisena kuin se oman nuoren kohdalle osuu. Useimmiten myrskyisimpien teinivuosien mentyä ohitse suhde vanhempien kanssa jälleen muuttuu keskustelevammaksi. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos välillä tuntee surua yhteisen ajan vähentyessä oman teinin kanssa.
Teksti: Sonja