Virasto selvitti pistokokeilla syöttötuolien turvallisuutta – tulokset kohtalaisia, joskin puutteitakin löytyi

boy sitting on blue highchair

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston testeissä selvitettiin esimerkiksi sitä, kuinka helposti syöttötuoli kaatuu käytössä tai onko mahdollista, että lapsi jää syöttötuoliin kiinni tai putoaa siitä. Vastuu syöttötuolien turvallisuudesta on niitä valmistavilla yrityksillä, Tukes linjaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti hiljattain 12 markkinoilla olevaa syöttötuolia. Testien tulokset olivat pääasiassa hyviä, virasto kertoo, eikä yhtäkään mallia määrätty testien perusteella myyntikieltoon, poistettavaksi markkinoilta tai takaisinvedettäviksi. Tuolien merkinnöistä ja käyttöohjeista löytyi kuitenkin puutteita. Juuri päättyneen Tukesin valvontaprojektin testauksista vastasi Tullilaboratorio. Testeissä selvitettiin esimerkiksi sitä, kaatuuko syöttötuoli liian helposti.

– Yksikään syöttötuoleista ei kaatunut. Se on hyvä asia, koska vakaus on yksi keskeisimpiä syöttötuolin turvallisuustekijöitä, kertoo ylitarkastaja Jenni Mutka.

Tuoleja ei kuitenkaan tässä projektissa testattu kaikilta osin, ja esimerkiksi niiden kemialliset tai paloturvallisuusominaisuudet jäivät tällä erää selvittämättä.

Merkkinöissä oli puutteitta liki kaikissa malleissa

Tukesin mukaan syöttötuolien turvallisuus oli kokonaisuudessaan melko hyvällä tasolla, mutta parannettavaakin jäi. Liki jokaisesta syöttötuolimallista löytyi nimittäin ainakin jotakin huomautettavaa. Kahdessa testatussa syöttötuolimallissa oli liian suuret jalka-aukot, ja näistä tuoleissa toisessa myös etäisyys selkänojan ja etuosan turvakaaren välillä oli liian suuri ja selkänoja itsessään liian matala. Tukesin mukaan tuolit eivät kuitenkaan kokonaisuutena arvioiden aiheuta sellaista putoamis- tai kiinnijuuttumisriskiä, että kyseisille tuotteille olisi ollut tällä erää tarpeen määrätä esimerkiksi myyntikieltoa.

Merkintäpuutteita puolestaan löytyi testien perusteella liki kaikista syöttötuoleista, eli yhydestätoista mallista, kun testien kohteena oli yhteensä kaksitoista syöttötuolia. Lisäksi vain kolmen syöttötuolin käyttöohjeet oli tehty niin, että ne täyttäisivät niille asetetut vaatimukset.

– Osasta tuoleista puuttui esimerkiksi suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet tai varoitusmerkintä, että pakkauspussia ei saa antaa lapsille tukehtumisvaaran vuoksi. Merkintä- ja käyttöohjepuutteet kehotettiin korjaamaan, Mutka kertoo. 

Tukes on tiedottanut valmistajayrityksiä testien tuloksista, jotta yritykset voivat ottaa puutteet jatkossa huomioon toiminnassaan ja valmistusprosessissaan.

Muista valvoa syöttötuolissa istuvaa lasta

Tukesin mukaan syöttötuolit on pääsääntöisesti tarkoitettu avuksi alle kolmevuotiaiden lasten ruokailuissa. Viraston mukaan hyvä syöttötuoli on vakaa ja ominaisuuksiltaan sellainen, että lapsen ei ole mahdollista nousta seisomaan tuolissa tai pudota siitä.

– Syöttötuolissa olevaa lasta tulee vahtia koko ajan. Lasta ei saa jättää yksin syöttötuoliin edes hetkeksi. Jos tuolissa istuva lapsi työntää tai potkaisee vaikkapa pöydän reunasta vauhtia, tuoli saattaa kaatua, ja lapsi voi loukkaantua, Mutka varoittaa.

Tukes kannustaakin pienten lasten vanhempia kiinnittämään syöttötuoliostoksilla huomiota ainakin tuolin rakenteeseen, materiaaleihin, ominaisuuksiin ja laatuun. Lisäksi virasto kehottaa vanhempia muistamaan ainakin seuraavat asiat:

Vanhemman muistilista ruokahetkeen
  • Älä koskaan jätä lasta yksin syöttötuoliin, vaan pidä häntä koko ajan silmällä.
  • Syöttötuolin täytyy olla oikean kokoinen suhteessa lapsen fyysiseen kokoon. Turvallisesta tuolista voi tulla vaarallinen, jos se on liian pieni tai liian iso taaperon omaan kokoon nähden.
  • Älä laita lasta istumaan syöttötuoliin, joka on tarkoitettu istumisen hallitsevalle lapselle, jos lapsi ei vielä osaa istua omatoimisesti.
  • Muista aina kiinnittää lapsi syöttötuoliin turvavaljaalla tai -vyöllä, jos tuolissa sellainen on, ja käytä sitä aina, kun lapsi istuu tuolissa.  Vyötä ei pidä myöskään jättää liian löysälle, koska tällöin putoamisriski voi kasvaa vaarallisesti.
  • Poista rikkinäinen syöttötuoli aina käytöstä, koska jo lohkeama tuolin tukirakenteessa tai rispaantunut turvavaljas voi tehdä tuolin käytöstä vaarallista.
  • Opeta lapselle, ettei syöttötuoli ole kiipeilyteline tai lelu, joten älä anna lapsen kiipeillä syöttötuoliin tai siitä pois omatoimisesti.
  • Varmista, että syöttötuoli on asetettu tasaiselle alustalle ennen kuin sitä aletaan käyttää.
  • Muista huolehtia säännöllisesti syöttötuolin kunnosta ja puhtaudesta ja siisteydestä. Jo pelkät turvavaljaiden lukon väliin joutuneet ruoantähteet voivat estää lukon oikean toiminnan ja aiheuttaa näin vaaratilanteita.
  • Syöttötuolin pakkausmateriaaleja ei pidä koskaan antaa lasten leikkeihin, koska esimerkiksi muovipussit voivat aiheuttaa pikkulapselle tukehtumisvaaran.

Tukesin testauttamat syöttötuolit on listattu täällä. Testaustulokset koskevat vain kyseisiä merkkejä, malleja ja eriä, eikä tuloksia voi yleistää koskemaan muita malleja tai eriä. Syöttötuolit on testattu vain tietyiltä osin. Tukes ei tarkasta syöttötuoleja ennakolta tai anna niille hyväksyntöjä, vaan valvontaa on suoritettu pistokoemaisesti, virasto muistuttaa.

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.