Minkä ikäinen nuori voi hoitaa pikkusisaruksiaan?

Kuva: Pexels/photography Maghradze PH

MLL:n Kainuun piirin perhetoiminnan päällikkö Sari Liuski-Ursinin mukaan pienempien sisarusten jättäminen isomman sisaruksen hoiviin ei ole yksinkertainen asia. Siihen vaikuttavat muun muassa nuoren temperamentti ja käytös.

Suomen laki ei määrittele sitä, minkä ikäinen nuori voi hoitaa pienempiä sisaruksiaan. Ne asiat ratkaistaan perheen sisällä, todetaan YLE:n artikkelissa. MLL:n hoitajien on oltava kuitenkin vähintään 16-vuotiaita, mutta Liuski-Ursin ei pidä sitä silti yleispätevänä ikärajana. Nuorempikin voi olla reipas ja vastuullinen hoitaja. Nuoren kypsyminen on hyvin yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen yläasteikäiset alkavat kehittyä vastuullisemmiksi, jatkaa Sari Liuski-Ursin.

Liuski-Ursin ei pääsääntöisesti jättäisi ollenkaan lapsia ala-asteikäisen hoidettavaksi. Harkintaa voi kuitenkin käyttää, jos kyseessä on ekaluokkalainen vahdittava pikkusisarus ja hoitaja jo kuudesluokkalainen. Ala-asteikäiset ovat kuitenkin aika lailla lapsenmielisiä. Sekin vaikuttaa asiaan, minkä pituisesta hoitojaksosta on kyse. On eri asia olla vastuussa pikkusisaruksestaan tunnin tai pari, kuin kokonaisen vuorokauden. Myös pikkusisaruksen ikä vaikuttaa asiaan. Yleensä yli 3-vuotiasta on helpompi hoitaa, koska sen ikäinen osaa jo kertoa asioita ja tietää perheen tavat ja säännöt.

Pienen vauvan kohdalla täytyy olla erityisen tarkkana, antaako hänet isomman sisaruksen hoiviin. Medicinetin mukaan on suositeltavaa, että alle 2-vuotiaan hoitaja, olisi vähintäänkin 16-vuotias. Lisäksi hoitoajat tulisi pitää lyhyehköinä. Vaikka nuori olisi niin sanotusti ”sopivassa iässä”, ei se automaattisesti tarkoita, että hän olisi valmis kantamaan vastuuta ja hoitamaan pienempiä sisaruksiaan. On vanhemman tehtävänä arvioida yksilöllisesti, kykeekö nuori siihen ja minkä pituisen ajan, kerrotaan Todaysparent sivulla.

Nuorta ei saa kuitenkaan pakottaa lapsenvahdiksi, eikä asia saa herättää hänessä ahdistusta tai pelkoa. Sen tulisi olla vapaaehtoista toimintaa, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan myös silloin, kun he ovat vastuuttaneet isomman sisaruksen tehtävään. Nuorelle on hyvä opettaa ensiaputaitoja ja neuvoa, miten toimia erilaisissa tilanteissa. Vanhemman on syytä pitää puhelin lähettyvillä kysymyksien varalta tai ohjata soittamaan esimerkiksi jollekin läheiselle, aikuiselle sukulaiselle, ellei voi itse päivystää puhelintaan.

Minkä ikäisen nuoren sinä antaisit hoitaa pienempää sisarusta? Miksi?

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.