Koetko syyllisyyttä liian vähäisestä ajasta lasten kanssa?

Koetko syyllisyyttä liian vähäisestä ajasta lasten kanssa?
Kuva: Brittani Burns

Moni säännöllisessä päivätyössä käyvä vanhempi kokee välillä syyllisyyttä siitä, että lasten kanssa ei tule vietettyä niin paljon aikaa kuin haluaisi. Töissä on kuitenkin pakko käydä. Kuinka syyllisyyden tunteen kanssa tulee toimeen?

Syyllisyyden tunne saattaa ainakin hiukan helpottaa, jos muistelee omaa lapsuuttaan. Useimpien vanhemmat kävivät päivätöissä ja yhteistä aikaa oli vain iltaisin ja viikonloppuisin. Silti illat ja viikonloput tuntuivat lapsena pitkiltä, eikä useimmille meistä tullut tunnetta, että aikaa olisi ollut liian vähän käytössä perheen yhteisiin asioihin. Lapset ovat sopeutuvaisia ja jos tietty arkirytmi on ollut läsnä elämässä pienestä pitäen, lapsi ei usein osaa kaivata muuta. Syyllisyyden tunteen vallatessa mielen auttaa tieto siitä, että lapsi luultavasti on täysin tyytyväinen elämäänsä, vaikka vanhemmalla olisikin tunne, että haluaisi itse olla kotona enemmän.

Töiden lisäksi vanhemmilla saattaa olla omia harrastuksia, jotka vievät aikaa pois perheen luota. Tästäkään ei tarvitse potea syyllisyyttä, elleivät harrastukset vie jokaista arki-iltaa. Vanhemman jaksamiselle on tärkeää, että hänellä on välillä omaa aikaa poissa perheen luota. Säännöllinen oma aika tekee hyvää myös parisuhteelle. Lapsiarki on usein raskasta ja jos siihen ei tule minkäänlaisia katkoksia esimerkiksi omien harrastusten muodossa, saattaa kumppani alkaa ärsyttämään myös sellaisissa tilanteissa, joissa ärtymykseen ei olisi mitään syytä. Tämän voi välttää, jos molemmilla vanhemmilla on perhe-elämän lisäksi myös omaa aikaa, omia ystäviä ja harrastuksia.

Monesti käytännössä työ ja perhe-elämä haukkaavat niin ison osan ajasta, että omille harrastuksille ei jää aikaa. Tällöinkin vanhemmalla saattaa olla huono omatunto sen tähden, että hän kokee laiminlyövänsä omaa hyvinvointiaan. Tästäkään asiasta ei kuitenkaan tarvitse potea syyllisyyttä, Ei ole mitään tiettyä ideaalisen elämän muottia, johon jokaisen pitäisi sopia. Erilaisille ihmisille sopii erilainen elämäntyyli, harrastusten kanssa tai ilman.

Kannattaa asennoitua niin, että syyllisyyden tunne eri muodoissaan kuuluu vanhemmuuteen, ja vanhemmat kokevat sitä tämän tästä erilaisista asioista. Joskus tunne saattaa tulla, vaikka siihen ei ole minkäänlaista syytä. Varsinkin jos vanhempi on väsynyt kiireisten ruuhkavuosien keskellä, syyllisyys saattaa usein nostaa päätään. Tällöin voi muistuttaa itseään siitä, että omatkin vanhemmat olivat kiireisiä töidensä parissa, eikä itselle jäänyt siitä minkäänlaista traumaa omassa lapsuudessa.

Tärkeintä lapsille on tunne, että vanhemmat rakastavat heitä ja että kotiympäristö on turvallinen. Nämä asiat toteutuvat myös silloin, kun vanhempi käy säännöllisessä päivätyössä. Joten jos syyllisyys nostaa päätään, sen voi tukahduttaa samantien ja keskittyä viettämään hyvää laatuaikaa perheen parissa silloin, kun on aikaa olla yhdessä.

Oletko sinä kokenut syyllisyyden tunnetta liian vähäisestä ajasta lasten kanssa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.