Lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa!

Lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa!
Kuva: Pixabay/Pexels9143

Nykyaikana on paljon ero- ja yksinhuoltajaperheitä. Eron tiimellyksessä saattaa unohtua, että lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Vaikka joku ei olisi ollut paras mahdollinen puoliso, se ei tarkoita sitä, etteikö hän voisi olla kuitenkin hyvä vanhempi.

Laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, on määrätty, että lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempiensa eron jälkeen etävanhempaansa eli sitä vanhempaa, kenen luona ei virallisesti asu. Laissa korostuu nimenomaan lapsen oikeus molempiin vanhempiinsa, eikä niinkään vanhempien oikeus lapseen.

Lain mukaan lapsen molempien vanhempien tulee myötävaikuttaa siten, että etävanhemman tapaamiset onnistuvat. Vanhemman on kasvatuksessaan vältettävä kaikkea, mikä aiheuttaa hallaa lapsen ja toisen vanhemman vuorovaikutussuhteelle.

Vanhempien on hyvä pitää mielessä nämä lain velvoitteet avioeron keskellä, vaikka kuvioon tulisikin mukaan uusia kumppaneita tai toinen vanhempi ärsyttäisi. Vaikka parisuhde toisen vanhemman kanssa ei onnistunut, niin vanhemmuussuhde jatkuu eli toisesta ei voi päästä kokonaan eroon parisuhteen päätyttyäkään.

Kaikenlainen pahanpuhuminen toisesta vanhemmasta, tapaamisten ja yhteydenpidon vaikeuttaminen, saatika lapsen manipulointi ja vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta, ovat täysin laitonta, eikä missään nimessä palvele lapsen etua.

Jos sen sijaan epäilee lapsen olevan jotenkin kaltoinkohdeltu toisen vanhemman luona, on siihen puututtava välittömästi viranomaisten kautta. Mutta siinäkään tapauksessa ei ole tarpeen puhua varsinaisesti pahaa, vaan kuunnella lasta ja sanoittaa hänelle asioita ja tunteita todeten ne ääneen. Voi vaikka sanoa, että “Aikuinen tai vanhempi ei saa koskaan satuttaa lasta. Sellaisesta täytyy kertoa luotettavalle toiselle aikuiselle, kuten minulle.”

Pitkälle pääsee, kun pitää kaikessa kirkkaana mielessä lapsen edun. Tietenkään lapsen kokemuksia ei pidä vähätellä ja, jos vääryyttä on tapahtunut, ei sitä pidä alkaa kuitenkaan kaunistelemaan.

Mutta entisen kumppanin naaman ärsyttäminen ei ole riittävä syy olla myötävaikuttamatta vuorovaikutussuhteen ylläpitoon ja tapaamisoikeuden täyttymiseen toisen vanhemman kanssa. Omat ärsytyksen tunteet ja katkeruus parisuhteen päättymisestä, on siis syytä laittaa syrjään ja tukea lapsen suhdetta etävanhempaan lapsen edunmukaisesti.

Molempien vanhempien merkitys lapsen elämässä on suuri, vaikka meillä on yhä kasvava määrä yksinhuoltajaperheitä. Asiantuntijoiden mukaan toisen vanhemman poissaolo voi aiheuttaa lapselle monenlaisia ongelmia, kuten käytöshäiriöitä, todetaan Askel terveyteen-sivuston artikkelissa.

Miksi siis tieten tahtoen mennä vaikeuttamaan lapsen ja toisen vanhemman vuorovaikutussuhdetta, kun tietää, että lapsi on paljon onnellisempi ja tasapainoisempi saadessaan pitää elämässään molemmat vanhemmat?

Lähteet: Askel terveyteen ja Finlex

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa!

  1. Todellakin lapsilla on oikeus molempiin vanhempiinsa ja aikuisten pitää käyttäytyä kuin aikuiset ja ajatella lastensa etua. Mutta ikinä ei puhuta siitä miltä tuntuu kun toinen vanhempi hylkää lapsensa eikä halua olla tekemisissä lastensa kanssa. Itse olen lähivanhempi ja ex-puolisoni on etävanhempi. Olen yrittänyt olla kaikin tavoin helppo exä enkä todellakaan ole estänyt hänen ja yhteisten lapsiemme yhteydenpitoa tai tapaamisia, mutta yhtäkkiä hän ei halunnut tavata heitä enää. Oliko syynä uusiperhe tai joku muu syy on jäänyt arvailuksi. Itse olen ollut tosi yllättynyt ja pettynyt häneen ratkaisuunsa ja olen siitä myös tuntenut monenlaisia tunteita laidasta laitaan, mutta eniten surettaa lasteni puolesta. En pysty vaan ymmärtämään kuka voi näin tehdä omille lapsilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.