Murrosikä voi olla vanhemmalle hyvin haastavaa aikaa. On todella raskasta kuulla rakastamansa ihmisen suusta, kuinka paljon hän “sinua vihaa”. Miten raivoavan teinin kanssa tulisi toimia?
Kun teini raivoaa vanhemmilleen, saattaa tulla tunne, että haluaisi sanoa samalla mitalla takaisin ja “voittaa” riidan. Takaisin huutamisesta kuitenkin usein on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos vanhempi ryhtyy huutotaisteluun lapsensa kanssa, lapsi oppii että tämä on oikea tapa toimia, koska vanhempikin näin tekee. Seurauksena voi olla oravanpyörä, josta ei pääse helposti enää hyppäämään pois. Pahimmassa tapauksessa riita eskaloituu niin voimakkaasti, että lapsi alkaa heitellä tavaroita tai käy fyysisesti kiinni vanhempaansa.
Vanhemman on tärkeää ymmärtää, että teinille huutaminen asettaa teinin ja aikuisen samalle tasolle. Mikäli teini kokee aikuisen “vertaisenaan” sen sijaan että aikuinen on auktoriteetti, riitatilanteet luultavasti tulevat vain jatkumaan ja pahenemaan. Teini saattaa myös voimaantua siitä, että näkee vanhempansa huutavan takaisin. Hän huomaa, että vetämällä tietyistä naruista hän saa aikuisen toimimaan tietyillä ennakoitavilla tavoilla. Tämä murentaa entisestään vanhemman auktoriteettia.
Teini saattaa näyttää aikuiselta mutta on yhä lapsi
Vanhemman on tärkeää muistaa, että vaikka teini-ikäinen lapsi näyttää jo varsin aikuismaiselta ja kenties puhuukin kuin aikuinen, hän ei vielä ole aikuinen. Teinin aivot ovat vielä kehitysvaiheessa ja alttiit voimakkaille tunnemyrskyille. Kehityksestään huolimatta teini monessa mielessä on yhä lapsi. Tätä taustaa vasten teinin raivoaminen ei ole lainkaan tavatonta, eikä aikuisen tarvitse ottaa sitä henkilökohtaisesti, puhumattakaan että hänen tarvitsisi lähteä mukaan teinin kiihkoiluun.
Empowering Parents -sivustolla on listattu asioita, joita raivoavan teinin vanhemman ei koskaan pitäisi tehdä riitatilanteessa. Vanhemman ei tulisi koskaan huutaa, kiroilla, haukkua tai uhkailla lastaan. Vanhemman ei myöskään pitäisi pyrkiä “voittamaan” lastaan riidellessä. Missään tapauksessa vanhempi ei saa käydä käsiksi lapseensa, vaikka mieli olisi millaisen raivon vallassa.
Sivustolla on myös listattu asioita, joista on hyötyä raivoavan teinin kanssa. Jos tilanne eskaloituu pahasti, vanhemman kannattaa harkita hetkellistä vetäytymistä. Jos epäilee, että saattaa sanoa harkitsemattomia asioita, kannattaa ottaa aikalisä ja rauhoittaa mielensä ennen kuin jatkaa asian käsittelyä. Raivoavan teinin kanssa puhuessa kannattaa käyttää ”virallista” neutraalia äänensävyä. Teinille voi todeta rauhallisesti, että aggressiivisuus ei tule tuottamaan hänen toivomaansa tulosta.
Teinin kanssa pärjäämisessä saattaa myös auttaa, jos muistelee, miltä itsestä tuntui murrosiässä. Vanhemmille tuli kenties huudettua, mutta se ei merkinnyt, että heitä ei olisi rakastanut. Nyt aikuisena ymmärtää, että he vain koittivat auttaa kun tekivät asioita, jotka eivät teiniä miellyttäneet. Hyvin todennäköisesti lapsesi kokee asiat suuressa kuvassa samoin. Huutaminen ei siis merkitse, etteikö lapsesi rakastaisi sinua.
Lähde: Empowering Parents
Teksti: Sonja