“Mutta, kun kaikki kaveritkin saavat pelata K-18-pelejä”! – Kuinka pysyä vahvana ikärajojen osalta?

“Mutta, kun kaikki kaveritkin saavat pelata K-18-pelejä”! – Kuinka pysyä vahvana ikärajojen osalta?
Kuva:Pixabay/Tanja O

Varsinkin teinien kohdalla vanhemmat kuulevat usein lauseen “Mutta, kun kaikki kaveritkin saa…!”. Sillä vedotaan vanhempiin, että he kokisivat syyllisyyttä kieltäessään teiniltä jotain, joka näin ollen jää kuulemma ulkopuolelle kaveriporukasta, kerrotaan Hyvä kysymys-sivuston artikkelissa.

Ei kannata kuitenkaan heti “purematta niellä” teinin väitteitä siitä, että hän jäisi kokonaan kaveriporukan ulkopuolelle vanhemman asettamien ikärajojen takia. Kannattaa selvittää, mistä nuori itseasiassa jää ulkopuolelle. Jääkö hän oikeasti koko kaveriporukan ulkopuolelle vai vaan esimerkiksi K-18 pelien osalta? Pääseekö nuori loistamaan kaveriporukassa sen sijaan esimerkiksi jalkapallossa? Silloin se saa riittää. Nuoren on hyvä oppia, että kaikkea haluamaansa ei voi saada.

Neuvoja vanhemmalle

Vanhemman kannattaa neuvoa nuorta valitsemaan myös kaverinsa tarkkaan. Jos häntä kiusataan sen takia, ettei hän saa pelata K-18 ikärajan pelejä, niin kaverit eivät ole hänen arvoisiaan. Nuoren on myös hyvä löytää sellaisiakin kavereita, jotka eivät myöskään saa pelata K-18 pelejä. Näin nuoret voivat jakaa keskenään sitä, miltä tuntuu, kun ei saa vielä tehdä aikuisten juttuja. Se olisikin helpompaa, jos kaikki vanhemmat noudattaisivat tiukasti ikärajoja, mutta jokainen vanhempi tekee yksilöllisesti päätökset siitä, miten kasvattaa omia lapsiaan. Vanhemman tulee olla johdonmukainen ikärajojen suhteen.

Kun vanhempi opettelee sanomaan nuorelle “ei” pienempien asioiden kohdalla, niin se on helpompaa myös oikeasti isompien kysymysten äärellä. Nuoretkin tarvitsevat vielä rakkauden lisäksi rajoja. Joissain asioissa on kuitenkin hyvä lisätä nuoren itsenäisyyttä ja osoittaa luottamusta nuoreen.

THL: n dokumentissa muistutetaan aikuisten ja viranomaisten yhteistyön tärkeydestä lasten ja nuorten ikärajojen noudattamisessa. Vaikkakin vastuu kuuluu ensijassa vanhemmille. Nuoria houkuttaa ikärajojen rikkomisessa jännityksen haku, uteliaisuus sekä sosiaalinen paine. Siksi vanhempien tulee pysyä johdonmukaisena ja lujana ikärajojen suhteen se lyhyt aika, jonka nuoret ovat alaikäisiä.

Ikärajojen noudattaminen on hyödyllistä monestakin syystä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa saalistajat vaanivat lapsia ja nuoria. Tutkimusten mukaan ohjelmissa nähty rankka väkivalta voi haitata lapsen kehitystä aiheuttamalla nukahtamisvaikeuksia ja pelkotiloja. K-18-pelit vaikuttavat lapsen vasta kehittyviin aivoihin. Ikärajojen hyödyllisyydestä voit lukea lisää Ruuhkavuosien sivuilta. Lapselle ja nuorelle kannattaa kertoa näistä vaaroista, vaikka he eivät osaisikaan niitä vielä ymmärtää. Lapsen ja nuoren arviointikyky ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä päättämään kaikista asioista. Siksi onkin vanhemman tehtävä suojella lasta.

Noudattavatko lapsesi ikärajoja? Onko niiden noudattaminen helppoa?

Lähteet: Hyvä kysymys , THL

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.