Onko lapsesi varastanut sinulta tai joltakin muulta?

Onko lapsesi varastanut sinulta tai joltakin muulta?
Kuva: Kelly Sikkema

Jos lapsi varastaa vanhemmaltaan tai esimerkiksi kaupasta, tämä on usein vanhemmille järkytys. Empowering Parents-sivustolla perheterapeutti Carole Banks neuvoo, kuinka lapsen varastamiseen on parasta suhtautua.

Jos kyseessä on nuori lapsi, hän ei välttämättä vielä ymmärrä kuinka vakavasta asiasta on kyse. Banksin mukaan alle kuusivuotiaiden lasten aivot eivät vielä ole kehittyneet riittävästi, jotta he voisivat täysin ymmärtää eroa oikean ja väärän välillä.

Jos alle kuusivuotias lapsi on ottanut tavaroita, jotka eivät hänelle kuulu, vanhempien kannattaa keskittyä opettamaan lapselle asioiden jakamista toisten kanssa. Jos lapsi vanhempana yhä ottaa tavaroita ilman lupaa, häntä voi opettaa sanomaan esimerkiksi “olen pahoillani, että otin tämän kysymättä”. Tällainen lähestymistapa on parempi kuin se, että lasta esimerkiksi kutsuu varkaaksi. Parempi tapa on Banksin mukaan tehdä lapselle selväksi, että tavaroiden ottaminen ilman lupaa on väärin.

Lapsi saattaa käyttää varastamista ongelmanratkaisukeinona

Jos lapsi on yhdeksän tai vanhempi, asiaan kannattaa suhtautua vakavammin. Kun vanhempi lapsi varastaa, hän yleensä yrittää ratkaista varastamisella jotain tiettyä ongelmaa. Jos lapsi esimerkiksi haluaa videopelin, mutta hänellä ei ole itsellään siihen rahaa, hän saattaa käydä vanhemman lompakolla kysymättä lupaa ja ottaa tarvitsemansa rahan. Lapsi saattaa ajatella, että vanhempi ei edes huomaa rahan häviämistä ja koska hän todella tarvitsee rahan videopeliin, hän voi sen ottaa.

Jos vanhempi saa lapsen kiinni lompakollaan käymisestä, Banks neuvoo sanomaan lapselle, että vaikka tämä haluaa jotain, ei ole oikein ottaa asioita kysymättä. Tämän jälkeen lapselta voi kysyä, kuinka hän toimii jatkossa, jos haluaa jotain. On tärkeää, että lapsen ei anna pitää varastamaansa rahaa. Muutoin hänelle saattaa syntyä käsitys, että hänen taktiikkansa kuitenkin lopulta toimi. Varastamisesta ei koskaan pidä tehdä lapselle kannattavaa.

Kun lapsi varastaa kaupasta

Vanhemmalle on usein järkytys, jos oma lapsi jää kiinni varastamisesta kaupasta. Jos asia paljastuu vasta kotona, vanhempi saattaa miettiä, kannattaako kauppaan palata, koska asiasta saattaa tulla viranomaisseuraamuksia. Jotkut vanhemmat saattavat antaa lapselle rangaistuksen, kuten kieltää television katsomisen, antaa lapselle kotiarestia tai vastaavan rangaistuksen, mutta samalla antavat lapsen pitää varastamansa esineen.

Näin ei kuitenkaan kannata toimia. Jos lapsi on varastanut kaupasta, on parasta mennä palauttamaan esine lapsen kanssa. Kaupassa ollaan useimmiten ymmärtäväisiä, kun kyseessä on lapsi ja arvostetaan vanhempien pyrkimystä opettaa lasta niin, ettei tapaus toistu.

Jos tavaran kauppaan palauttaminen syystä tai toisesta ei onnistu, lapsen kanssa tulee silti puhua vakavasti asiasta ja ilmaista, että hän on toiminut väärin. Tässäkään tapauksessa lapsen ei pidä antaa pitää varastettua tavaraa. Lapselle tulisi myös antaa jonkinlainen rangaistus, jotta hän tiedostaa, että tällaista käytöstä ei hyväksytä.

Lähde: Empowering Parents

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.