Miten valmistautua lapsen ensimmäiseen yöhön poissa kotoa?

Miten valmistautua lapsen ensimmäiseen yöhön poissa kotoa?
Kuva: Annie Spratt

Lapsen ensimmäinen yökyläily on suuri merkkipaalu niin lapsen kuin vanhempienkin elämässä. Very Well Family -sivustolla pohditaan, miten tähän suureen tapahtumaan tulisi valmistautua.

Monet vanhemmat pohtivat, mikä on oikea ikä päästää lapsi ensimmäiselle yökyläilylleen. Lapsen valmius yökyläilyyn riippuu täysin lapsesta itsestään. Perheterapeutti Megan Romano kuvailee Very Well Family -sivustolla, kuinka esimerkiksi viisivuotias voi olla innoissaan ajatuksesta päästä yökylään parhaan ystävänsä luokse, mutta yksitoistavuotias saattaa jännittää yökyläilyä voimakkaasti, koska hänellä vielä on toisinaan yökastelua.

Riippuu siis täysin lapsesta, milloin hän on valmis ensimmäiseen yöhönsä poissa kotoa. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja ovat siksi parhaimpia henkilöitä arvioimaan, milloin aika on oikea. Ensimmäisen yökyläilyn ajankohtaa miettiessä kannattaa pohtia erityisesti seuraavia Very Well Family -sivustolla listattuja seikkoja:

Meneekö lapsesi nukkumaan ilman ongelmia ja nukahtaa kohtuullisen nopeasti? Nukkuuko lapsi läpi yön omassa sängyssään ja pysyykö hän unessa läpi yön, vai heräileekö hän usein ja tarvitsee vanhempien apua tai lohdutusta? Ilmeneekö lapsella minkäänlaista eroahdistusta ja pystyykö hän selviytymään ongelmatilanteista ilman sinun läsnäoloasi?

Kannattaa myös pohtia, onko lapsen perusturvallisuudentunne kohdillaan. Pärjääkö hän yksin lyhyitä aikoja muiden läheisten ihmisten kanssa, kuten esimerkiksi isovanhempien kanssa? Kuinka joustava lapsi on, jos suunnitelmissa tapahtuu äkillisiä muutoksia? Pystyykö hän kommunikoimaan tehokkaasti ajatuksiaan ja tunteitaan muille aikuisille kuin vanhemmilleen?

Valmistautuminen ensimmäiseen yökyläilyyn

Jos ja kun olette päättäneet, että aika on oikea ensimmäiselle yökyläilylle, on tärkeää käydä perusasiat läpi lapsen kanssa. Jutelkaa siitä, mitä on odotettavissa kyläilypaikassa, kuinka ilta kuluu ja millaisia iltatoimia lapsi tulee siellä tekemään. Mukaan voi pakata lapselle tärkeän lelun turvaa tuomaan. Jos epäilet, että lapsesi tulee ikävöimään sinua voimakkaasti illan aikana, hänelle voi myös antaa mukaan esimerkiksi perhevalokuvan ja hänelle voi selittää, että hän voi katsoa kuvaa ennen nukkumaanmenoa.

Jos lapsi on hermostunut yökyläilystä mutta haluaa kuitenkin mennä, hänelle voi sanoa, että hermostuneisuus on täysin normaalia. Lapsi saattaa olla yhdessä hetkessä innostuntut ja toisessa hermostunut. On tärkeää, että juttelette hänen tuntemuksistaan ennen eron hetkeä, jolloin hänellä on mahdollisuus prosessoida tunteitaan kanssasi turvallisessa ympäristössä.

Tee selväksi, että kotiin voi aina palata

On tärkeää, että lapsesi tietää, että hän voi aina palata kotiin illalla, jos häntä alkaa jännittämään liikaa. Hänellä ei tulisi olla tunnetta, että paluu ei ole mahdollista tai että ennenaikainen paluu kotiin olisi jollakin lailla noloa. Jos lapsi yllättäen todella haluaa palata kotiin, on tärkeää, että hänelle ei millään lailla ilmaise, että asiat eivät ole menneet toivotulla lailla, vaan että yökylään voi mennä myöhemmin milloin vain uudelleen kun hän itse haluaa.

Lähde: Very Well Family

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.