”Voiko vauva mennä rikki?” – Vauvan niskan tukeminen mietityttää uusia vanhempia

”Voiko vauva mennä rikki?” – Vauvan niskan tukeminen mietityttää uusia vanhempia
Kuva: jakobking85 /Pixabay

Vauvan käsittely saattaa jännittää uusia vanhempia. Vauva tuntuu alkuun niin kovin pieneltä ja heiveröiseltä. ”Uskallanko nostaa vauvaa vai meneekö hän rikki? Voiko vauvaa käsitellä väärin tai voiko vauvan motoriikka kärsiä käsittelystä?” Varsinkin vauvan pään ja niskan tukeminen saattaa alkuun tuntua jopa pelottavalta.

Miten tukea vauvan niskaa?

Vauvan niskan tukeminen on tärkeää. Niskaa on tuettava käsillä aina nostettaessa ja sylissä pidettäessä, kertovat sosiaalipediatrian ja lastentautien erikoislääkäri Sarimari Tupola ja terveydenhoitaja Leena Ruotsila Hyvä Terveys -lehdessä. Pienen vauvan niskalihakset ovat heikot ja pää suhteessa vartaloon vielä kovin suuri. Vastasyntyneen niskaa pitäisi tukea varmoin, mutta hellin ottein niin kauan, että vauva itse osaa kannatella päätään. Hellät ja tukevat otteet vahvistavat vauvan motorista ja henkistä kehitystä.

Vauvaa voi myös kevyesti jumppailla, silitellä ja hellitellä. Kaikki tällainen vahvistaa vauvan ja vanhemman suhdetta sekä toki tukee myös vauvan motoriikan kehittymistä. Keskimäärin vauva oppii itse kannattelemaan päätään muutaman kuukauden ikäisenä. Kuten moni muukin asia ihmisen kehityksessä, on tämäkin kuitenkin hyvin yksilökohtaista. Vauvat ovat hyvin erilaisia jäntevyydeltään ja motoriset taidot kehittyvät eri aikoihin.

Vauvan niskalihakset kehittyvät asteittain, eikä pään tukemista kannata lopettaa yhtäkkiä. Vauvan valmiudet tulee kyllä huomanneeksi ja jos asia huolestuttaa, voi myös neuvolaan olla yhteydessä. Kiirettä ei kannata tässäkään asiassa pitää, sillä jokainen vauva kehittyy omaan tahtiinsa.

Ravistelu vammauttaa

Vauvan ravistelu järkyttää ja puhututtaa vuodesta toiseen. Vauvan anatomia on erilainen kuin aikuisella ja ravistellessa pää heiluu holtittomasti puolelta toiselle. Vauvan pään hallinta on vielä huonoa ja niskalihakset heikot. Aivojen laskimot vaurioituvat herkemmin kuin aikuisella, kertoo Hyvä Terveys -lehden artikkeli. Ravistellulla vauvalla saattaa olla sisäisiä verenvuotoja myös silmissä ja kaularangassa. Vauvan ravistelu aiheuttaa vauvassa oireita yleensä heti, mutta ravistelulla saattaa olla myös pitkäkestoisia vaikutuksia.

Voiko vauvaa ravistella vahingossa?

Vauvaa on käsiteltävä rauhallisesti ja hellästi. Monesti varsinkin uudet vanhemmat pelkäävät nostavansa tai kannattelevansa vauvaa väärin ottein. Vaarallisinta on pään edestakainen, voimakas liike. Vauvaa ei kuitenkaan voi ravistella vahingossa, toteavat terveysalan ammattilaiset Hyvä Terveys -lehden artikkelissa. Esimerkiksi vaunuissa kuljettaminen tai isomman sisaruksen otteet eivät voi aiheuttaa vauvalle ravisteluvammoja.

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.