Näistä merkeistä huomaat, että lapsestasi on kasvamassa teini-ikäinen

Näistä merkeistä huomaat, että lapsestasi on kasvamassa teini-ikäinen
Kuva: Jakob Rosen / Unsplash

Monet fyysiset merkit kertovat lapsen kasvusta. On myös paljon muita asioita, joista voi päätellä, että siloposkisesta, suloisesta pellavapäästä on kasvamassa itsenäinen, oman arvonsa tunteva nuori. Artikkeli on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, joten älä huolestu, vaikka kaikki merkit eivät tuntuisikaan tutuilta.

 1. Lapsi alkaa vältellä vanhempiensa seuraa. Häntä ei saa enää suostuteltua kovin usein mukaan perheen yhteiseen tekemiseen. Lapsesta saattaa tuntua todella nololta, jos kaverit näkevät hänet muun perheen seurassa.
 2. Saunominen koko perheen kanssa mutkistuu. Enää ei saunotakaan sulassa sovussa koko perhe. Lapsi alkaa venyttää saunaan tuloaan ja tulee sinne yleensä vasta siinä vaiheessa, kun muu perhe on jo ehtinyt peseytyä.
 3. TV:n tarjonta ei enää kiinnosta lasta. Lempiohjelmat ja elokuvat löytyvät Netflixista tai muusta suoratoistopalvelusta. TV-ruudun sijaan ohjelmia katsotaan mieluummin tabletilta tai kännykästä.
 4. Lapsi alkaa pitää yhä useammin huoneensa ovea kiinni.
 5. Kaverien kanssa vietetään enemmän aikaa kuin oman perheen kanssa.
 6. Kännykkä kasvaa kiinni lapsen käteen. Kaikki tekeminen tapahtuu kännykän kanssa, ja kaikki tekemiset myös raportoidaan kännykän kautta kavereille, oli kyseessä sitten koulurepun pakkaaminen, vaatekerran valinta tai uuden ripsiväripurkin avaaminen.
 7. Hiuksia ei saa enää letittää vaan lapsi haluaa laittaa ne itse.
 8. Adidas-leggareiden tilalle tuleekin Niket, farkut vaihtuvat lökäpöksycollareihin, ulkona tarkenee ilman kaulahuivia ja lakkia, ja jalassa on nilkat paljastavat sukat. Koko pukeutumistyyli muuttuu. Kuomien tilalle pitääkin saada Nike Air Forcet, The North Facen takki alkaa kiinnostaa, hameet ovat täysin out, ulkoilu sisävaatteissa on ok. Paidoissa ei saa olla noloja kuvia tai tekstiä.
 9. Meikkaaminen alkaa kiinnostaa. Äidin kadonneita meikkejä ja tarvikkeita alkaa löytyä yhä useammin lapsen huoneesta.
 10. Lapsi tietää enemmän kännykkäsovelluksista ja käyttää termejä, joita vanhempi ei ole koskaan kuullutkaan.
 11. Koko perheen elokuva-ilta aiheuttaa enemmän järkytystä kuin iloa. Sellaista elokuvaa, joka miellyttäisi kaikkia perheenjäseniä, ei kerta kaikkiaan ole olemassa. Se, mikä käy muulle perheelle, ei käy teinille ja toisin päin.
 12. Lapsi ei enää kerro kaikkea vanhemmilleen. Suurimmat salaisuudet kuiskutellaan ystäville.
 13. Jos lapsi suo muulle perheelle aikaa lähtemällä esimerkiksi mukaan kauppaan tai metsäretkelle, tästä odottamattomasta kunniasta kannattaa vanhemman ottaa kaikki irti, sillä se tuskin toistuu enää kovin usein.
 14. Lapsi ei ota unikaveria mukaan lähtiessään kaverinsa luokse yökylään.
 15. Lapsi ei halua halata, eikä varsinkaan istua sylissä.
 16. Lapsi pyytää karkin sijaan rahaa.
 17. Ruokailu muuttuu hankalaksi. Se, mikä ennen oli lempiruokaa, onkin nyt pahaa. Esimerkiksi kala on ällöttävää, koska se on uinut vedessä.
 18. Yksilöllisyys katoaa. Lapsi haluaa samanlaiset vaatteet kuin kaverilla ja haaveilee kaikesta siitä, mitä kaverilla on.
 19. Lapsi kulkee paikasta toiseen kuulokkeet korvillaan ja väittää silti kuulevansa.
 20. Lapsi tajuaa, etteivät vanhemmat olekaan aina oikeassa.

Millaisia teini-iästä kieliviä merkkejä sinä olet havainnut lapsessasi?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Mitä sinun tulee tietää, jos taloudessasi asuu teini?

Eniten ärsyynnyn etanan värisestä topista

Eikö täällä saa edes puhua puhelimessa? Hetki, jolloin julistin teiniiän alkaneeksi


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.