Pikkutyttöjen “prinsessavaihe”! – Se voi tulla myös pojalle!

Pikkutyttöjen “prinsessavaihe”! – Se voi tulla myös pojalle!
Kuva: Pexels/Ksenia chernaya 6800

Vanhempia voi hämmentää leikki-ikäisen pojan halu pukeutua mekkoon. Hämmennys johtuu pinttyneistä sukupuolirooleista. YLE:n mukaan mekkoon pukeutuva poika on täysin normaali ilmiö ja menee usein ohi ajan kuluessa.

Pikkutyttöjen “prinsessavaihe” tulee yleensä 2-4-vuotiaille, mutta voi jatkua pidempäänkin. Osittain se liittyy sukupuoli-identiteettiin. Leikki-ikäisillä on melko stereotyyppiset käsitykset sukupuolesta. Heillä on tarve jotenkin osoittaa, mikä on tyttö ja kuka on poika. Tyttöjen kohdalla “prinsessavaiheen” kiehtovuutta lisää se, että heille markkinoidaan paljon ihania “prinsessajuttuja”.

Kliinisen psykologin, tohtori Tania Trapolinin mukaan pikkutyttöjen “prinsessavaihe” ei johdu pelkästään Disney-elokuville altistumisesta, vaan monista hienovaraisista vaikuttajista tyttöjen elämässä. He kohtaavat arjessaan kaikenlaisia ihmisiä, kuten päiväkodin henkilökuntaa ja ikätovereita. He altistuvat kauppojen ja mainoksien tarjonnalle. Lisäksi heidän näkemät ohjelmat vaikuttavat heihin. Monet muutkin ohjelmat ovat stereotyyppisiä Disneyn lisäksi.

Suurin vaikuttava tekijä on kuitenkin maailma, jossa he elävät. Yhteiskunnassamme vallitsevat sukupuoliroolit ovat monin tavoin määritellyt, mikä vaikuttaa lasten leikkeihin. Niiden avulla lapset tutkivat eri rooleja ja ihanteita, joista prinsessana oleminen on yksi. Vanhemman on tärkeää kannustaa kokeilemaan kaikenlaisia rooleja, kuten poikia sairaanhoitajana ja tyttöjä poliiseina. Sukupuolileikki voi olla liukuvaa.

Siksi on myös täysin normaalia, että pojat voivat olla yhtä ihastuneita prinsessamekkoihin, kuin tytöt. On tärkeää antaa lasten tutkia asioita ja erilaisia sukupuolirooleja. Omien ennakkoluulojen ei pidä antaa pilata lasten leikkimistä ja maailman tutkimista.

YLE:n artikkelissa kerrotaan, että lapset matkivat ihailemiaan aikuisia sukupuolirooleista välittämättä. Usein kuitenkin esimerkiksi poikien halu pukeutua mekkoon menee ohi pojan kasvaessa. Poikatytöt hyväksytään pohjoismaissa jo melko hyvin, mutta tyttömäisten poikien tilanne on monimutkaisempi. Vai kuinka usein näkee mekkoihin pukeutuvia poikia, muuta kuin naamiaisissa? Vaatetus on vain yksi esimerkki syvälle juurtuneista asenteistamme yhteiskunnassamme sukupuolirooleja kohtaan.

Ei ole oikein tunkea ihmisiä vanhanaikaisiin ja ehdottomiin sukupuolirooleihin. Oikeaa tai väärää tapaa olla ei ole, vaan tärkeintä on, että asiat tuntuvat hyvältä. Aikuisten tulee antaa lapselle vapaus omiin kiinnostuksen kohteisiin, jotka kumpuavat hänestä itsestään. Vaikkakin ne olisivat erilaisia, kuin hänen sukupuolensa edustajilla yleensä.

Oletko koskaan kyseenalaistanut omia ennakkoluulojasi koskien sukupuolirooleja? Miltä sinusta tuntuu, jos poika pukee ylleen prinsessamekon arkena?

Lähteet: Deseret news, Kidspot ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.