Sosiaalisen median hyödyt ja haitat nuoren elämässä!

Sosiaalisen median hyödyt ja haitat nuoren elämässä!
Kuva: Pixabay/LoboStudioHamburgh

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen lasten ja nuorten elämään. Se on osa kaikkea muuta nuoren elämässä. Koska sen käyttäminen ei ole ongelmatonta, niin sosiaalisessa mediassa on ikärajat. Sen käytöstä voi kuitenkin olla myös hyötyä nuoren elämässä.

Askel terveyteen-sivuston artikkelissa muistutetaan siitä, että mitä enemmän jakaa sosiaalisessa mediassa, niin sitä suuremmassa määrin yksityisyys on uhattuna. Myös disinformaation levittäminen siellä on ongelma. Kaikilla ei ole yhtä hyvää medianlukutaitoa. Ikävä kyllä kiusaaminenkin on siirtynyt nettiin ja eri sovelluksiin. Samoin pedofiilit ovat löytäneet sieltä kanavan, millä tavoittaa nuoria vaivihkaa yksityisviestein. He voivat tekeytyä toiseksi henkilöksi, minkä ansiosta voivat päästä juttusille nuoren kanssa.

Yksi suurimmista ongelmista sosiaalisen median kanssa on sen koukuttavuus nopean mielihyväntuojana sekä se, kuinka iso aikasyöppö se on. Sitä ei välttämättä edes hoksaa, ennen kuin pistää päälle sovelluksen, joka mittaa siellä vietettyä aikaa. Aamulehden mukaan vaarassa ovat erityisesti nuoret, ketkä haluavat kuulua porukkaan ja joiden identiteetti on vasta muodostumassa.

Sosiaalisen median hyödyt

Sosiaalisesta mediasta ei ole pelkästään haittaa. Ensinnäkin se voi viihdyttää ja siellä voi käyttää luovuuttaan tekemällä esimerkiksi hauskoja videoita. Nuori voi löytää sieltä kavereita tai jopa ystäviä ja kokea muutenkin sosiaalista vuorovaikutusta. Monet nuoret sopivat tapaamisia myös livenä uusien tuttavuuksien kanssa. Turvallisuus on tietenkin huomioitava tapaamisia sovittaessa. Se voi olla myös keino löytää vertaistukea hankalassa elämäntilanteessa. Nuoren on lohdullista huomata, että joku uskaltaa puhua ääneen hänen kokemistaan haasteista. Sen avulla nuori voi löytää samanhenkisiä ihmisiä ja kokea kuuluvansa porukkaan.

Myös työnhaku ja verkostoituminen sosiaalisen median kautta on nykyaikaa. Sen avulla voi seurata erilaisia tietosivuja ja medioita sekä katsoa uutisia reaaliajassa. Sen kautta nuori voi tutustua erilaisiin ja erilaisista lähtökohdista tuleviin ihmisiin ja ideologeihin. Se voi siis avartaa omaa maailmankatsomusta. Nykyään sosiaalinen media on osa lasten ja nuorten elämää, eikä siitä irrallinen osa. Se vahvistaa jo olemassa olevia ihmissuhteita, koska siellä kommunikoidaan samalla tavalla, kuin muutenkin vuorovaikutuksessa, muistutetaan MLL:n artikkelissa.

Kun puhutaan sosiaalisesta mediasta lapsen ja nuoren kohdalla, niin on myös pakko miettiä ikärajoja. Tiktok on yksi suosituimmista sosiaalisen median kanavista ja sen ikärajoista voit lukea täältä. Vanhempi päättää viime kädessä, minkä ikäisen nuoren päästää sosiaalisen median eri kanaviin oman harkintakykynsä mukaan.

Tiedätkö mitä nuoresi tekee sosiaalisessa mediassa? Ymmärtääkö hän sen haittapuolet hyötyjen lisäksi?

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.