Kehtaisivatko somessa muita haukkuvat vanhemmat näyttää viestejään lapsilleen?

Kehtaisivatko somessa muita haukkuvat vanhemmat näyttää viestejään lapsilleen?
Kuva: Christin Hume

Keskustelupalstoilla näkee usein toinen toistaan ilkeämpiä kommentteja. Monien takaa löytyy täysin tavallinen aikuinen ihminen. Miksi ihmiset ovat usein niin ilkeitä netissä?

Ilkeästi kirjoittava ihminen saattaa kotioloissa lukea lapsilleen iltasatua, jossa opetetaan, että toisia ei saa kiusata. Lapsen nukahdettua vanhempi siirtyy nettiin haukkumaan muita. Havahtuisiko tällainen vanhempi toimintaansa, jos häneltä kysyisi, kehtaisiko hän näyttää viestejään lapselleen? Haluaisiko hän, että hänen lapsensa aikuisena kirjoittaisi samalla lailla nettiin? Huomaako hän mitään ristiriitaa siinä, että hän “saarnaa” lapselleen, ettei toisia saa kiusata, mutta kuitenkin hän itse syytää verbaalista saastetta muiden niskaan verkossa?

Usein tällaisia viestejä lukiessa jää miettimään, minkälaisia ihmisiä nimimerkkien takaa löytyy. Varsinkin julkisuuden henkilöjä arvostellessaan monilla tuntuu mopo lähtevän totaalisesti käsistä. Nykyään moni julkisuuden henkilö sanookin haastatteluissa, että yksi työn vaikeimmista puolista on kohdata kaikki se “saasta”, mitä netistä itseä kohtaan hyökyy. Moni kertoo, ettei koskaan lue itsestään kertovia juttuja, koska se olisi liian raskasta.

On helppo ajatella, että jos joku on “väen vängällä ängennyt” julkisuuteen, silloin on vain kestettävä kommentointi. Toisaalta ennen kuin julkisuuteen pääsee tai joutuu, ihmisen on usein mahdotonta todella ymmärtää, miltä jatkuva arvostelun kohteena oleminen oikeasti tuntuu. Pystyytkö tuntematon yksityishenkilö ymmärtämään, miltä tuntuu kun henkilökohtaiset asiat levitetään kaiken kansan nähtäväksi ja niille ilkutaan netissä, käyttäen huomattavasti pahempia sanankäänteitä kuin lapsuuden koulukiusaajat?

Aikuinen kiusaaja pystyy sivaltamaan merkittävästi pahemmin sanan säilällä kuin vaikkapa alakoululainen. Jos pieni alakoululainen ahdistuu kiusaamisesta, miksi aikuinen ahdistuisi vähemmän? Ihminen muuttuu kasvaessaan, mutta niin paljon emme muutu, etteikö meihin kohdistuva ilkeys satuttaisi.

Ilkeiden kommentoijien viesteistä käy välillä ilmi, että kommentoijalla on lapsia. Tällöin aina miettii, millä lailla ihminen, joka kirjoittaa noin ilkeästi, puhuu läheisilleen. Onko mahdollista, että ihmisellä on “nettipersoona” joka voi olla hirvittävän ilkeä ja kotona hän on kuin taikaiskusta täysin erilainen? Vai onko niin, että se osa häntä, joka näkyy nimimerkin takaa on kuitenkin keskeinen osa hänen persoonaansa ja hän käyttäytyy samoin myös elävässä elämässä? Kenties useimpien kohdalla on kyse jonkinlaisesta välimuodosta.

Toisaalta välillä näkee ilkeitä kommentteja myös facebookissa oman profiilin alle kirjoitettuna. Jollakin lailla näitä kommentoijia ei tule luokiteltua täysin samaan kategoriaan kuin nimimerkin suojista huutelijat, koska uskalletaan sentään omilla kasvoillaan seisoa sanomistensa takana. Tällöinkin välillä ihmetys valtaa mielen, kun miettii, eikö ihminen oikeasti ymmärrä, miten ilkeänä muut hänet näkevät. Kenties vastaus on, että ei ymmärrä. Ja kenties tämä vastaus paljastaa yhden perimmäisimmistä ongelmista, jonka takia nykymaailmassa on vialla niin paljon asioita.


Ruuhkavuodet suosittelee

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.