Vie lapsi kirpputorille – opetat kestävää kulutusta

Vie lapsi kirpputorille – opetat kestävää kulutusta

Kirpputoreista, erilaisista jälleenmyyntipisteistä, Second Hand -liikkeistä, kierrätyskeskuksista ja Facebookin kirppisryhmistä on tullut Suomessa erittäin suosittuja. Vaikka esimerkiksi vaatteita päätyy edelleen polttoon kymmeniä prosentteja koko tekstiilijätteestä, vaatteiden kierrätys on ottanut askeleita oikeaan suuntaan.

Lapsena opittu hyväkuntoisen, käytetyn tuotteen kunnioitus kantaa pitkälle ja ohjaa lasta ajattelemaan aikuisenakin kestävämmin. Oli sitten kyse leluista, vaatteista tai harrastusvälineistä, kaikkea saa nykyisin erinomaisen hyvin myös käytettynä. Käytetyn tavaran tai vaatteen ostaminen on toki ekologisen valinnan lisäksi myös edullisempaa.

Lasten vaatteissa kierto on tavallisesti melko nopeaa. Ellei omasta perheestä löydy pieneksi jääville seuraavaa käyttäjää, varsinkin pienempien lasten vaatteet ovat ihan käyttökelpoisia vielä seuraavalle perheelle. Joihinkin vaateparsiin lapsi tai vanhempi saattaa rakastua niin, että sen säilyttää muistona. Muut on helppo laittaa kiertoon esimerkiksi joko kirpputoripöydän varaamalla tai liittymällä oman alueen somekirpparille.

“Toisen roska voi olla toisen aarre.”

Kasvatusmielessä kirpparit ja kierrätyskeskukset ovat paras tapa hankkiutua eroon turhista vaatteista ja leluista. Silloin lapsi näkee konkreettisesti, miten pieneksi jäänyttä vaatetta ja turhaksi jääneitä leluja kierrätetään. Lapset ovat tuttu ja tervetullut näky kirpputoreilla. Monilla kirppareilla on lapsille oma leikkinurkkauskin, jossa lapsi voi leikkiä jos kyllästyy myyntipaikkojen kiertelyyn. Mutta leikkipaikka ei ole mikään välttämättömyys – lapselta voi myös odottaa kirppiksellä kiertelyä. Yleensä muksu viihtyy kyllä kun saa katsella mitä kaikkea myyntipisteiltä löytyykään. Lapsenkin silmin pitää erinomaisesti paikkansa tuo tuttu lause: Toisen roska voi olla toisen aarre.

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun lapsi rakastuu palavasti kirppiksellä eteen tulleeseen leluun. Tiukkojen neuvottelutilanteiden välttämiseksi lapsen kanssa kannattaa etukäteen puhua siitä, mikä on kirppiksellä kiertelyn agenda: ollaanko ostamassa itselle jotain kivaa vai ainoastaan luopumassa vanhasta? Jos lapsi on jo sen ikäinen, että ymmärtää hieman rahan päälle, saa kirppiskäynti ihan uuden merkityksen kun lapsi ottaa jonkun kolikon mukaansa. Sitten voi miettiä mitä sillä rahalla saa, ja löytyykö myyntipisteiltä upeita aarteita.

Kirpputorien, second hand -liikkeiden ja kierrätyskeskusten valikoimista voi tehdä ihania ja superedullisia löytöjä myös vaikkapa kotoa muuttamassa olevan nuoren ensimmäiseen kotiin. Pohja vanhan ja käytetyn arvostamiselle tehdään pikkulapsena, joten murkkukin ottaa käytetyn pöytäryhmän helpommin vastaan jos on jo lapsena saanut annoksen retrokasvatusta!

Teksti: Jenni Ruotsalo


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.