Haluaisitko olla koko ajan kotona lasten kanssa?

woman in teal shirt carrying girl in teal shirt
Kuva: Andriyko Podilnyk

Toiset haaveilevat kotiäitiydestä tai -isyydestä, toiset haluavat yhdistää uran ja perheen. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Millaista on sinun unelmaelämäsi?

Jokaisella on omanlaisensa käsitys hyvästä elämästä. Toiset kokevat, että elämä ei voi olla onnellista, jos siihen ei kuulu perheen lisäksi itseä kiinnostavaa ja sopivasti haastavaa työtä. Toisille taas tärkeintä olisi voida viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona lasten kanssa. Entä jos sinulla olisi mahdollisuus jäädä kotiin lasten kanssa? Käyttäisitkö mahdollisuuden hyväksesi vai kävisitkö mielummin töissä? Very Well Family -sivustolla pohdittiin kotiäitiyden ja -isyyden hyviä ja huonoja puolia.

Plussiksi listattiin mm. seuraavia asioita:

Lapsen koulumenestys vaikuttaa olevan parempi kun vanhempi on kotona. Lapsella vaikuttaa myös ilmenevän vähemmän stressiä. Vanhempi voi kotona ollessaan olla enemmän mukana lapsen päivittäisessä elämässä. Vanhempi myös usein kokee suurta mielihyvää ajatellessaan, että voi olla kotona lapsensa kanssa täysipäiväisesti. Nämä mielihyvän ja onnellisuuden tunteet lasketaan kotivanhemmuuden plussiksi.

Miinuksiakin vaikuttaa löytyvän. Usein vanhempi saattaa kaivata takaisin työelämään. Vanhempi saattaa myös kokea olonsa hyvin yksinäiseksi. Yksinäisyyden tunteesta seuraa usein muitakin negatiivisia tunteita, kuten surullisuutta, masennusta ja jopa vihan tunteita. Vanhempi saattaa kokea olevansa sosiaalisesti eristyksissä muusta yhteiskunnasta ja muista aikuisista. Usein kotivanhemmuuteen liittyy myös tulojen vähentyminen, mikä saattaa osaltaan lisätä vanhemman stressiä. Jos vanhempi tekee päätöksen jäädä kotiin lapsen kanssa, tulisi hänen taloudellinen tilanteensa olla sellainen, että tulojen pienentymisestä ei seuraa konkreettista haittaa perheelle.

On useita syitä, jotka saavat vanhemman tekemään päätöksen kotiinjäännistä. Moni ajattelee, että lapset hyötyvät siitä, että vanhempi on aina läsnä. Monista tuntuu, että erityisesti varhaisina vuosina vanhemman läsnäolo on tärkeää lapselle. Tutkimusten mukaan vaikuttaisi kuitenkin siltä, että lapsi hyötyy vanhemman suuremmasta läsnäolosta myös vanhempana.

Koulumenestykseen vanhemman täysipäiväisellä läsnäololla vaikutti olevan voimakkain vaikutus kuusi- ja seitsemänvuotiaiden lasten kohdalla. Vaikka vanhempi kävisi töissä kodin ulkopuolella, vanhemman mukanaolo lapsen koulunkäynnissä vaikuttaa positiivisesti lasten oppimiseen ja siihen, kuinka pitkälle he päätyvät kouluttamaan itseään myöhemmin.

Tutkimuksissa on havaittu, että lapsen stressin määrä laskee kotivanhemmuuden myötä. Päivähoidossa olevien lasten stressitasot vaikuttavat olevan korkeampia kuin niiden lasten, joiden vanhemmat hoitavat heitä kotona täysipäiväisesti. Stressitasojen on havaittu nousevan lapsilla erityisesti hoitoontuomistilanteessa ja hoidosta pois haettaessa. Tämä tuntuu varmasti täysin uskottavalta vanhemmasta, joka joutuu maanittelemaan väsynyttä ärtyisää lasta lähtemään päiväkotiin aamuhämärissä.

Kaikille täysipäiväinen kotivanhemmuus ei ole mahdollista. Syitä tähän voi olla monia. Nykyään on kuitenkin havaittavissa trendi, jonka mukaan yhä useammat vanhemmat haluavat viettää enemmän aikaa kotona lasten kanssa, jos se on taloudellisesti mahdollista. Jos tilaisuus ilmaantuisi, haluaisitko sinä jäädä lapsesi kanssa kotiin vai kävisitkö mielummin töissä?

Lähde. Very Well Family

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.